用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培英中學39周年校慶 DSE成績拍得住傳統神校? ...
樓主: elbar
go

沙田培英中學39周年校慶 DSE成績拍得住傳統神校?   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 17-5-8 13:51
對的, 其實平均的盲點在於... 1. 如各數句如數值接近, 那平均值便有多些意議, 因每一數值會幾接近平均值
2 ...
我一直強調, 學校成績只係用嚟參考學校是否心儀因素之一, 無係全部.

不過, 近年研究小學升中派位同中學DSE成績/入U率發現, 學校如何演譯數據, 亦可以反映到一D嘢

twhkleung    發表於 17-5-8 18:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-8 17:39
我一直強調, 學校成績只係用嚟參考學校是否心儀因素之一, 無係全部.

不過, 近年研究小學升中派位同中學DSE ...
乜唔係列哂D學校出嚟咩?有乜嘢可以呃?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-5-8 18:34
乜唔係列哂D學校出嚟咩?有乜嘢可以呃?
列晒中學同人數, 一樣可以有古惑, 睇吓呢度:

http://www.lynms.edu.hk/schoolsupport/secinfo.html

睇吓你知唔知咩問題

judy  睇唔出  發表於 17-5-9 09:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-5-8 18:41

http://www.lynms.edu.hk/schoolsupport/secinfo.html

若然無估錯,內裡有二個有問題嘅疑點,(1)在三頁紙的分頁中分別寫著"2014/16本校升中結果","2014/15","2013/14",只有最新年度寫得與以往有不同的""寫法""來表達,在這頁裡的頭兩行是寫著"2015/16年度...",換言之,單單只有這兩行是""描述""有關2015/16年度的資料,而第三行的"2014/16年度本校升中結果",其實可能係講緊"2014/15"年度的部份資料和"2015/16"之全部資料.(2)這裡的總人數合共108人,係比2015/16年度小六學生100人多,多出的8個畢業生有可能係屬於2014/15年度呢!

不知是否估計正確呢!沒太大信心呢!因為"葵青區"不是我熟識的區分,不知會否有其他我不曉得的地區性資訊呢!

請多多指教

係覺得個年份有D問題,但又講唔出係咩問題,請指教

14/15 小六學生人數 125人;
15/16 小六學生人數 100人;
2014/16年度本校升中結果 108人。

YmOra 發表於 17-5-8 22:23
若然無估錯,內裡有二個有問題嘅疑點,(1)在三頁紙的分頁中分別寫著"2014/16本校升中結果","2014/15","2013/ ...

恭喜你, 發現咗問題.

佢之前一直都只係用2013/2014, 2014/2015.... 但一講在升中派位資料時, 郤用上2014/2016..... 似乎當中包含既, 係唔只一年既人數.

咁實際係幾多年呢? 我唔知道

又睇吓另一間學校:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3145523&highlight=

又係用類似既寫法, 但實際計算出嚟, 應該係將3年既資料合計

呢D"合併計算"既方式, 只係見過少數學校會咁做...... 更多既係:

1. 升中派位結果會發佈多個版本, 但每次總人數都唔同 (如TSL)
2. 升中派位結果既總人數, 比校務報告中9月初統計時不同 (人數少咗係有可能, 但有D學校係"多咗人", 咁似乎唔好合理)
3. 自創名詞: 見過荃灣區某小學校務報告, 竟然寫句咁既野: 本校超過50%學生升讀優秀中學.... 咩為之優秀中學?
4. 只公佈升讀英中比例, 但當中把那些只有開辦一班英文班既中學, 或因主收NCS而成為英中既學校 (最常見) 亦視作英中計算

‹ 上一主題|下一主題