用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!
樓主: tsc911
go

聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!   [複製鏈接]

引用:其實如果教深d就有+8+成+band1,點解唔係間

原帖由 yuenkw 於 15-12-06 發表
其實如果教深d就有 8 成 band1,點解唔係間間都做得到?
都係行貨果句,入B1中學=/=B1學生

樓主想了解多d呢3家學校,最好踩入各校的專區問下d用家,我相信用家們都好願意與你分享。

Yanamami    發表於 15-12-6 13:47

明年4月16日係KTS五年—度校慶开放曰,欢迎來臨參覌~

回覆:聖方濟各、九小、宣小大家是否同級!

lovemusiclove 發表於 15-12-6 22:06
個人意見,成日有人說九小校舍大,其實大家不是睇學校成績同派位嗎?難道校舍比中學派位更重要?

...

禁KTS升中派位都唔算係好失礼,再加个清幽大校園,鳥語花香,豈不更好?

引用:個人意見,成日有人說九小校舍大,其實大家

原帖由 lovemusiclove 於 15-12-06 發表
個人意見,成日有人說九小校舍大,其實大家不是睇學校成績同派位嗎?難道校舍比中學派位更重要?

...
校園大得嚟人哋九小學術一D都唔差⋯

C-Mermaid 發表於 15-11-21 09:56
以下純粹個人喜好、感覺和意見,純分享,不喜pls勿插:宣定九都冇所謂,九校舍闊落d明亮d,宣校舍細小d,學術都高,宣音樂方面更強。聖方末選,校舍極其殘舊 ...本人有報,入圍2nd in,但2nd in時間撞正培正。最後揀博培正,放棄SFA。
同意,若SFA和培正二選一,我選培正。

www 發表於 15-12-7 00:51
同意,若SFA和培正二選一,我選培正。

讀大學年代, 知道培正出來學生的英文程度..., 所以, 就算有關係位入都從無想過入培正

其實, 一間以英小聞名, 另一間係中小, 條路根本好唔同.

lovemusiclove 發表於 15-12-6 22:06

...

九小絕對係好學校, 不過, "頭啖湯"被另一間早公佈的搶左, 好多人都無去第二輪.(我身邊的朋友好多無去)

環境好係優點, 但唔係買樓, 睇下家長睇重邊樣

mimi222shi 發表於 15-12-7 10:06
九小絕對係好學校, 不過, "頭啖湯"被另一間早公佈的搶左, 好多人都無去第二輪.(我身邊的朋友好多無去)

環 ...
所謂俾人飲頭啖湯, 其實都只係好多人沒有認真去睇過三間私小既派位表現啫!

KTS升中派位, 上年(2015年9月升中果班)係全港最佳, 比APS還要好

sadsam  我都覺aps好d  發表於 15-12-7 14:35
Yanamami  我依然認為APS升中質素高—層~  發表於 15-12-7 13:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mimi222shi+發表於+15-12-7+10:06+九

原帖由 hkpapa852 於 15-12-07 發表
所謂俾人飲頭啖湯, 其實都只係好多人沒有認真去睇過三間私小既派位表現啫!

KTS升中派位, 上年(2015年9月升 ...
請問有冇link 睇下?因我係kts website 搵唔到。唔該曬hkpapa

aka722 發表於 15-12-7 11:35
請問有冇link 睇下?因我係kts website 搵唔到。唔該曬hkpapa
會員提供KTS既派位資料:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3082464&pid=41151330&fromuid=667105

aka722  thx a lot, hkpapa!!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mimi222shi+發表於+15-12-7+10:06+九

原帖由 hkpapa852 於 15-12-07 發表

你真係好犀利,區區都咁有研究。簡直係數據王!

hkpapa852  我夠8啫!  發表於 15-12-7 11:40

hkpapa852 發表於 15-12-7 11:22

點解你覺得KTS昇中 好過 APS?

JUST A QUICK GLANCE, APS 兩拔加埋近30 個...

retriever 發表於 15-12-7 11:59
點解你覺得KTS昇中 好過 APS?

JUST A QUICK GLANCE, APS 兩拔加埋近30 個...

整體B1中學比例:
APS: ~89.71%
KTS: ~91.18%

至於一D歷史上所謂B1A既學校.... 如以入U率計, 不少都已大不如前, 只得番B1B/C水平.

回覆:hkpapa852 的帖子

KTS上年的升中派位結果比以往亮麗,但往績亦確實不及宣小優秀。作為KTS的家長,相信欣賞學校不會只在乎於是否有出衆的1A派位成績,而更著眼於學校的整體氣氛。學校較著重補底及多元發展,校内老師、學生、家長團結融合。在此讀書的學生及家長自會了解當中的好處。

Master167 發表於 15-12-7 14:18
KTS上年的升中派位結果比以往亮麗,但往績亦確實不及宣小優秀。作為KTS的家長,相信欣賞學校不會只在乎於是 ...
如果講派位, APS對絕係全港No.1穩定地好的:

升中年度

升讀一線中學百份比

2007/2009

82.19%

2008/2010

83.69%

2009/2011

84.21%

2010/2012

85.99%

2011/2013

90.08%

2012/2014

86.01%

2013/2015

89.71%

KTS都只係近年進步咗. SFA.... 就好像足球小將中既小志強, 一路都俾戴志偉(APS)比下去

MASAYA  戴志偉只係小學分組賽輸過一次畀小志強,之後冇敗績記錄... 被過頭並不存在於足小世界...   發表於 15-12-7 17:11

升中派位數據上兩間學校近年都十分接近,但我個人因為校園環境偏向喜歡KTS,而且唔需要好似APS咁硬性規定學習樂器。

好認同宣小係頂級,無論係高小分組學習及音樂訓練都好優秀。

aka722 發表於 15-12-7 11:35
offical:
http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

aka722  thanks a lot!   發表於 15-12-7 15:49
‹ 上一主題|下一主題