用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請分享聖心interview,thanks
樓主: fatrabbit
go

請分享聖心interview,thanks   [複製鏈接]

有D 小朋友真係好叻, 完全唔使家長引導, 老師一問, 即答, 反應好快又唔怕羞
nting 發表於 14-1-6 11:30
我都贊同CoffeeCake既講法. 可能老師就係想睇小朋友既應對方法. 又或者, 從家長比小朋友既反應去估下家長既 ...

大囡, 問濕紙巾, 我囡唔識答, 只識講抹枱, 抹咀
另....我囡企唔定, 完全不能站在動物卡上

回覆:valentinored 的帖子

大女,問鏡用途。

valentinored  如果問依個, 我囡一定識, 因好貪靚   發表於 14-1-6 13:11

回覆:請分享聖心interview,thanks

我囡8月B,問筷子同傘,我囡答左筷子同埋可夾飯,老師再問 ,仲有冇?我囡答可以夾香腸跟住再問傘,女搭可以擋雨,再問可唔可以用來傘太陽,我囡答唔得。但我感覺老師有耐性和愛心,希望有机会。

valentinored  好叻女....好有機  發表於 14-1-6 13:11

引用:我囡8月B,問筷子同傘,我囡答左筷子同埋可

原帖由 nam1016 於 14-01-06 發表
我囡8月B,問筷子同傘,我囡答左筷子同埋可夾飯,老師再問 ,仲有冇?我囡答可以夾香腸跟住再問傘,女搭可 ...
你囡好叻

artinie 發表於 14-1-6 11:36
有D 小朋友真係好叻, 完全唔使家長引導, 老師一問, 即答, 反應好快又唔怕羞

...

如果你有時間去爬下舊文,會見到,過往有家長,曾經分享過,自己小朋友明明識答晒所有野,但都無OFFER。
所以,小朋友唔需要引導就識答晒,不是被取錄的最主要因素。

mmpo  咁咩先係  發表於 14-1-6 14:18

回覆:Syycat 的帖子

過獎啦,不過小朋友已盡左力,得唔得都好,已心感欣慰,為女兒驕傲。

其實頭一part 都幾OK, 老師一問就自己答。最後派完帖紙, 講完多謝。老師話:「in 完喇。」我呆一呆,心諗咁快?
我同囡講Bye Bye 老師啦,佢掛住玩貼紙,坐噝度唔采人。老師見deadair, y就問爸爸有冇唻呀? 我答有,阿囡跟住先答有!老師跟住話:咁你幫我推番張椅啦。我囡拎到成手到喺CD, 貼紙....手足無措!  最終要我出手幫阿女拎住D貼紙,然後先拍到張椅,又要題先講Bye Bye!!!!  後面果D如果都計分就..........

我個係九月細B都係問膠FOLDER呀,我囡係直接答佢"唔知"。反而問大人水樽呢啲咁冷門既我囡都識,只可以講BAD LUCK...

今年問題好生活化喎, 我記得有一年問過白菜, 小兒就問蕃茄

CoffeeCake  我果年問青瓜!  發表於 14-1-6 14:45

vandr 發表於 14-1-6 12:33
其實頭一part 都幾OK, 老師一問就自己答。最後派完帖紙, 講完多謝。老師話:「in 完喇。」我呆一呆,心諗咁 ...

好多學校IN完都有小禮物, 永遠係我囡死穴, 佢一定排住玩而忘記SAY BYE BYE同推CHAIR, 有時仲因為要我立即開俾佢玩而發皮氣.....畢竟只得兩三歲人仔...

回覆:KOALASHAU 的帖子

我個囡問水樽
老師問個樽裏面,装D嘜?
阿囡好大聲仲要做動作答:冇
因為個水樽跟本只有一兩滴水,
之後老師要倒轉個水樽,俾阿囡睇,之後阿囡答水水
不過,我地都是陪跑多,因為阿囡12月B,而家仲係学緊講嘢!

回覆:請分享聖心interview,thanks

細女考左三樣野,毛巾,水樽,杯,同埋問佢地既用途。

marwai_1030 發表於 14-1-6 14:43
細女考左三樣野,毛巾,水樽,杯,同埋問佢地既用途。

三題都答曬?

引用:Quote:marwai_1030+發表於+14-1-6+14:43+細

原帖由 artinie 於 14-01-06 發表
三題都答曬?
唔知la, 聽天由命。
爸爸帶佢考,老師好有耐性

w_y 發表於 14-1-6 13:10
今年問題好生活化喎, 我記得有一年問過白菜, 小兒就問蕃茄
大白菜和牛茄是同一年, 全部加大碼

nting 發表於 14-1-6 11:30
我都贊同CoffeeCake既講法. 可能老師就係想睇小朋友既應對方法. 又或者, 從家長比小朋友既反應去估下家長既 ...

我同意 CoffeeCake & nting 的講法.    我女上年面試, 考的都係生活化的題目, 問<米, 衣夾, 鞋帶>; 當好多家長專谷小朋友記 <字母, 顏色, 型狀 等等>時, 我覺得其實學校想睇睇家長平日有無讓小朋友接觸身邊生活上小知識.    而當小朋友雖然唔識答但會點應對及反應..... 家長又會點反應等.....

我女上年 interview 時發燒, 笑容無平日開心, 但答左問題, 禮貌同推返好椅子都做足, 但見完後我不存太多希望因
2xxx 人才選百幾人.     幸運地, 被取錄了.     我女非常喜歡返學而且好有歸屬感因為修女同老師都好有愛心.    我覺得只要面試了, 就以平常心等待吧.    結果一天未公佈, 人人都有機會.

我覺得要對學校公道D, 因為老師接見每位家長同小朋友都好公平而且有耐性, 我星期六及日都有到學校幫手, 眼見一D小朋友臨入房面試時扭計, 瞓地, 大叫, 老師會 '引'吓佢地開心而入左房扭計的, 老師又讓她出來抖一抖冷靜再入去見.    換轉其他學校, 一早'的'佢去特別房或 叮走啦.

引用:Quote:nting+發表於+14-1-6+11:30+我都贊同

原帖由 lawa 於 14-01-06 發表
我同意 CoffeeCake & nting 的講法.    我女上年面試, 考的都係生活化的題目, 問; 當好多家長專谷小朋友記 ...
以你所知,今年有幾多人考?

artinie 發表於 14-1-6 17:17
以你所知,今年有幾多人考?

大約2200人

‹ 上一主題|下一主題