用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生interview
樓主: cherryttt
go

民生interview [複製鏈接]

回覆:民生interview

我估是七號寄出

昨天in左,但bb一句都吾識答,因為全英文in
最後老師講Good Luck,hope to see you soon......唉…無希望

回覆:JoyceNgYY 的帖子

我一見到七巧牌就覺得好不適合這個年紀玩

引用:我一見到七巧牌就覺得好不適合這個年紀玩 +

原帖由 merrykatie 於 13-11-23 發表
我一見到七巧牌就覺得好不適合這個年紀玩
我呀仔又好鍾意玩喎,9月B。不過佢只係鍾意將一塊塊板砌返落去個正方形底板度,密鋪平面。我會同佢講下三角形、正方形、大、小。我收埋七巧板入個紙盒度,佢又要拎返出黎,玩玩下,已經唔見左一塊啦

回覆:yamin 的帖子

好 可以用來教小朋友形狀

上年七巧板上的日期好似係寄出日期。

各位努力呀!無答晒都唔緊要,老師會選擇適合的小朋友。同埋係會收細仔細女的,我見每班都有細仔細女,我小朋友果班,唔只一個係11月的超細小朋友,放心。

引用:上年七巧板上的日期好似係寄出日期。各位努

原帖由 DCMaMe 於 13-11-23 發表

各位努力呀!無答晒都唔緊要,老師會選擇適合的小朋友。同埋係會收細 ...
希望會收細b, 老實講大b同細b係這個時期,真係有分別,希望老師會選中。

請問你地係咪民生首選?

回覆:民生interview

引用:若果收咗我個囡囡,徐非德望,培正有offer,

原帖由 cattdogg. 於 13-11-24 發表
若果收咗我個囡囡,徐非德望,培正有offer,否則一定唔駛考慮,一定讀!!

...
當然啦

引用:上年七巧板上的日期好似係寄出日期。各位努

原帖由 DCMaMe 於 13-11-23 發表

各位努力呀!無答晒都唔緊要,老師會選擇適合的小朋友。同埋係會收細 ...
有冇12月細B?
面試完好喜歡這學校,好希望囝囝有幸入讀。

回覆:annayu 的帖子

民生基本不會收12 月細b, 下年你小朋友可以超大b身份再考

引用:民生基本不會收12+月細b,+下年你小朋友可以

原帖由 abcmilk 於 13-11-25 發表
民生基本不會收12 月細b, 下年你小朋友可以超大b身份再考
Yes, 今年以超大B身分(201012出世)考囝囝表現不錯,比一年前真的兩回事。

引用:若果收咗我個囡囡,徐非德望,培正有offer,

原帖由 cattdogg. 於 13-11-24 發表
若果收咗我個囡囡,徐非德望,培正有offer,否則一定唔駛考慮,一定讀!!

...
當然!培正同民生係首選

abcmilk 發表於 13-11-25 00:58
In完對學校的感筧還不錯.

若然不收, 為什麼接受面試呢? 收11月和12月差別不太大吧? 我囝囝全都答到...

回覆 mamath 的帖子

好多學校不收細B也不會講到明的。

abcmilk 發表於 13-11-25 11:50

好多學校不收細B也不會講到明的。
yes i understand.  but Nov and Dec babies are just one month behind.  If they do admit Nov babies, i think Dec babies' chance is not zero, though it's perfectly understandable that small babies' chance is much slim.  I just don't see the logic on your statement between Nov and Dec babies?

Sorry, 我之前講得唔清楚, 佢地基本係11 & 12月細B都唔收的, 唔止12月細B的。因為我見個媽媽問會否收12月細B, 所以我回覆係12月細B基本上係唔會收的。因為我識人係民生家長, 佢話佢問過自己班和其他班家長, SO FAR未聽過有11 & 12月細B係班中, 同埋我睇番過往係呢度既POST, 都無11月 & 12月細B報喜有收到OFFER。當然我唔敢話佢地一定唔收, 如果表現好突出, 我相信學校絶對會考慮的。希望你小朋友今年會成功。

abcmilk 發表於 13-11-25 12:10

Sorry, 我之前講得唔清楚, 佢地基本係11 & 12月細B都唔收的, 唔止12月細B的。因為我見 ...
I see, thanks for your clarification.  I just read from the posts above that there were indeed Nov small babies admitted in the past.  Perhaps the sources are quite different....

Actually I do not have high hopes for my boy.  Believe that the questions asked were quite easy for most of the big kids and therefore answering all should not be a determinating factor.  Thanks anyway.

回覆:mamath 的帖子

Yes, the questions are relatively easy for big b.my Son is a dec boy and was rejected last year. And I applied again this year As a super big b.

‹ 上一主題|下一主題