用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 GT 如何能夠做到愉快學習之餘, 亦能保持成績優異? ...
樓主: cacanov06
go

GT 如何能夠做到愉快學習之餘, 亦能保持成績優異? [複製鏈接]

挑戰題通常都係比較難既, 我女讀小學時都成日唔識, 但佢佔既比例好少, 應該唔會太大影響

反而你話佢, 不明白問題和聽不明白老師說什麼, 呢樣需要留意
佢既普通話是否較差, 如是的話, 最好之前同佢預習將會教既課文, 咁上堂就唔會成日聽唔明, 或者睇下需唔需要請個補習老師補下普通話

上到中學, D中文試題重難, 比分更加嚴謹, 作文好多時都係剛剛合格, 唔合格聽講都唔少

回復 NeoMom 的帖子

應該調轉, 係一開學趕課程 [eg中文: 課文7課+ 2本校本(一本約40頁) + 第3本只考數頁].
而每日主科都有1-3樣功課,其他看當天上什麼堂.
到臨近考試兩星期就很輕鬆, 我果個半個鐘內做完.
因功課堂都做得九九十十, 放學可看圖書去玩.
考試又放早, 而考完呢幾日都係零功課,
下星期放假只係一d網上功課, 可算是先苦後甜!
所以佢很喜歡考試!

魚兒小寶貝    發表於 13-11-12 19:19

努力小組﹣我知道有同學7X分都要上呀! 所以唔一定唔達標先要上。

功課我都覺得多架,但呀女都自動波去做,我唔會理佢。平日功課都要用1個鐘以上去做,星期五多數都有10樣以上,如果hea住做真係可以做幾個鐘。

今次呀女小測都考得幾好,我真係覺得佢次次小測都好過大考!

回覆:cwclsh 的帖子

多謝分享

因小女明年將入小一,選擇了優才最大的因素就是希望她能享受小學生活,畢竟還是幾歲人仔,不忍心她有一個不愉快的童年

醒目開學勳章

引用:回復+chma+的帖子 其實我地一年班一開學已

原帖由 cwclsh 於 13-11-08 發表
回復 chma 的帖子

其實我地一年班一開學已經有5-9樣功課, 少就1個鐘, 多既要2個零鐘. 係臨近考試先少許多! ...
記得阿仔小一時很少功課,很多時在功課堂已經做完。
小二功課也不多,很少超過一小時。
小三則一星期中有一兩天特別多功課,如遇上作文就做得特別耐!
今年小四功課量明顯增多,特別在開學初時感到很忙,現在適應了又覺得ok.
如果小一時已經要做兩個多小時功課,有需要正視和向學校反映啊!

iamderek  阿仔最初也是作文很慢,現在習慣了,快到我都唔相信,多數半小時內完成。「工多藝熟」  發表於 13-11-8 18:03

醒目開學勳章

引用:回復+NeoMom+的帖子 應該調轉,+係一開學趕

原帖由 cwclsh 於 13-11-08 發表

應該調轉, 係一開學趕課程 [eg中文: 課文7課+ 2本校本(一本約40頁) + 第3本只考數頁]. ...
小四中文都教了七課+四本校本+作文校本⋯

SumSumBB 發表於 13-11-8 17:31
小四中文都教了七課+四本校本+作文校本⋯
小五中文只教五課書 + 四本校本 + 作文校本,而且其中一課安排了自己學習(不是自習篇章,是課本)。

我們中文七課、常5課,數書成本13課教曬。

兩、三個禮拜前,有機會同李教授傾下偈,佢曾經講過,正考慮緊將課程/功課量稍為放鬆一d;當時我同佢講唔需要,因為我兩個仔響小五、小六階段,都唔覺有咩壓力,重有大把時間去打波/捉棋咁話。

如果響初小有課程太快、功課太多問題出現,最好向校方反映,相信好快會有所調整。

以我嘅經驗,每年最初兩個月功課會稍為多一d,可能因為老師想教快少少,同埋中文作文/造句會增加字數要求,學生未適應,花嘅時間會比較多;另外響呢段時間,數學都係比較多文字題,亦要花多d時間。

但係十一月後,通常功課量就少左,學生又適應左,中文作文/造句都快左好多,數學又冇咩文字題,一切回復正常嘅。

初小最新情况我唔清楚,不如講下初中最新情况。

大仔啱啱升上中一,頭兩個月,仲輕鬆過小五、小六;每日功課通常一個鐘內攪掂,默書、小測又唔多。

上左中學,我已經完全放手,唔會去睇功課,連手冊都唔睇唔簽嘅。尋日大仔考完試,我都完全冇幫手喇,一切佢自已攪掂。

引用:好多家長反映功課量多咗好多的問題,大家傾

原帖由 chma 於 13-11-08 發表
好多家長反映功課量多咗好多的問題,大家傾計說開學呢兩個月都冇時間看課外書,看閲讀紀錄冊可反映。今次考 ...
似乎今年的小二學生遇上較多的問題。

以我所知,小二的家長代表們在昨晚的家教會會議完結後特别地跟副校長反映,請跟閣下的班代表查詢。

其實邊位老師教也有關。
比如小女現在小五,功課比小四反而少左。
因為小四的老師比較多作文功課,常識又多D剪報,小五又少D英文抄寫。
所以,我本來expect 小五更忙,暫時來説反而輕鬆D!

cwclsh 發表於 13-11-8 15:12

應該調轉, 係一開學趕課程 [eg中文: 課文7課+ 2本校本(一本約40頁) + 第3本只考數頁]. ...
通常放長假,好似聖誕、復活節、過年同term break,都係好少功課嘅,比學生/家長一個真正嘅假期。

muichujamie 發表於 13-11-8 15:30
努力小組﹣我知道有同學7X分都要上呀! 所以唔一定唔達標先要上。

功課我都覺得多架,但呀女都自動波去做, ...
係呀,如果老師覺得小朋友需要幫忙,就會叫佢上努力小組,唔一定唔達標先至上嘅

chma 發表於 13-11-8 09:00
我知道我們己較名校舒服,不知道其他學校也一樣要谷。愉快學習是我們選優才的原因,老師也很友善,我只是擔 ...
我有留意自己網內官津學校,發覺呢兩年間間都多左功課,深左同谷左,唔知係唔係大趨勢呢!?

係喎,講開又講,有一事想請教各位。。。不過都係開新題好d。。。
‹ 上一主題|下一主題