用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記定真光好呀?
樓主: folli_follie
go

維記定真光好呀?   [複製鏈接]

回覆:caca316 的帖子

不是敏感,只是覺得本人覺得不正確。其實你仔細看完這十板comments 不難發現一個特點。就係維記家長只說了維記好處及選維記原因。並沒有說真幼不好。可能是真幼很好。好大原因是不是用家,不應亂說。但看看真幼用家,唉!可能維記真的那麼差吧?我要試試才知道。但從家長態度,我看出分別。

actually VIC is a kind of middle class.  At least they are willing to pay 5K a month compared with no school fee.

回復 chelsea_jbb 的帖子

Why not that strong now?

回復 lymchau 的帖子

Why not that strong now?

lymchau  hm....... whole world is changing, maybe they are no need studying so hard lor!  發表於 12-7-5 17:26

錢不是太大問題....真光家長應該也花不少在課餘活動.
維記是一間好學校. 你看看申請的人數便清楚. 你小朋友可在成千人中脫穎而出巳是很好很好的了.
但"龍校"(還是有不錯的小學和中學)對經過戰埸的家長說, 另的真的不是什麼...

想想吧... 我們大概在二年後又要為我們的小朋友在EK"小學選校"上努力...

Charlotte_mom 發表於 12-7-5 16:28
我真係唔係話維記貴族或者咩
不過雜費呢樣野, 我相信間間幼稚園都有, 真光講到咁平實, 都有雜費啦
邊 ...

Charlotte_mom,
真系估唔到,你竟然變成箭靶。
樓主都潛水了,我地都無謂比較。
鐘意維記就去維記,鐘意真光就去真光啦。

Charlotte_mom  我都估唔到, 真係再三review都唔知我講左咩令人咁大反應,  我離場算把了  發表於 12-7-5 17:23

回復 chapter 的帖子

額...! 我為我之前既留言說"對不起"...因為我諗我係唔適當既時候回post, 難免引起誤會.
我只係睇最後嗰頁有關"怪獸家長"之後回覆, 原來之前有咁多discussion!!!

係時候"散水"...

aiya......2 different kinds of school, no need to compare lor!

If u r rich and love paying 5K per month, go to VIC la!
If not, TL is also very good and no need to pay much school fee la!

最緊要自己鐘意和適合自己。我謮維記的家長朋友全部都鐘意學校,她們只是說在外學習還是需要的。在真光的家長都全部鐘意學校。總結家長都會愛上或維護自己所選的幼稚園,那是否選那間我們最終都會喜歡。相信部分家長機於個人不幸的經驗才會感覺得不同,錯不在學校錯在個別老師個別人員和個別不幸的家長包括我。我是新EK參與者,這是公開㔻台給人發表或分享經驗。分享經驗不代表無品。錯誤知料又可公開被㧃正,那不是EK的本意嗎?大家都是想為子女好,盡量分享唔正確嗎?

真光堅道只需交學費是沒有其它集費的,書包,勞作,茶點是包在2068元/月中,扣除學券1680後是388。書是可買可不買,教材多是自制的,晶晶那套很簡單上課老師會教。

先唔睇邊間學校好唔好;我識兩位家長,大家出發點好唔同:

-拺維記的講明要為阿囡考名校,四個月大已報維記PG,waiting一年終於有位,雖然勁開心但亦質疑PG時間其實駛唔駛咁長,但朋友深信讀其PG對入維記n班有莫大好處,所以繼續堅持。當然阿囡亦有另外再上坊間的english PG。最後,終於入到cwb英普班N班,全家歡喜若狂。阿媽眼中散發的光茫令人羨慕,向名校目標繼續出發。

-揀真光的父母就睇中小一有backup,唔想咁煩,校風好有口碑兼近屋企。其它無諗咁多。亦有報坊間trinity。

我識的兩位各取所需,兩間學校亦或多或少迎合同期望嘅家長。

irene_the_pooh  同意!
其實兩間真係好唔同既學校,冇咩得比較!不過都有兩間都報既家長,因為兩間都係好學校!  發表於 12-7-6 12:37
wootaitai  fair comment!其實我都好少見維記家長報真光小學。  發表於 12-7-6 09:47

回復 emmababygaga 的帖子

我同意分享經驗不是無品。是"經驗",親身經歷的。我讚那有真光加維記經驗的家長有修養是因為她考慮到她的經驗甚至於個人感受並不適用每個人或會做成無謂爭議。當然沒人可阻寫個人感受,這是自由,但應客觀沒偏見。根本這問題就是沒正確答案。要是乎一個人要求什麽,小朋友適合什麽。但有幾多reply做到帶出這信息?

不是針對任何人,純個人感受!

唔知點解呢度會充滿火虊味........

其實維記都係無乜雜費, 係開學時俾百幾定二百幾買普通話書, 其餘無啦, 不過一個月4千幾… 運動會係聯校攪, 唔駛額外加錢, 茶點日日唔同, 多樣化, 都係包埋.  師資方面, 以我女個branch為例, 班主任最少係學士, 好多都有master degree, 英文班主任全部係NET, 係英, 美, 加, 澳, 或是ABC, BBC 之類, 普通話亦都係以母語為普通話的老師, 所有老師的師資都列晒出來俾家長睇.  學校亦很乾淨, 有駐校護士, 病咗的小朋友要返屋企或上堂要戴口罩.  最好的是學校小學派位, 清清楚楚寫明有幾多小朋友入到邊間, 即使係九龍塘好多學校, 尤其收生最多嗰二間, 人人都話學生考得好好, 但就唔見有咩成績公佈出來. 以我女間學校為例, 上年80位畢業生, 7個考入高主教, 8個入港同, 4個ST PAUL CO ED, 唔計返維小的15人, 其餘差不多7成考到私小或直資, 我自己覺得OK.

我個女英普班, 無聽過有同學出去再報英或普, 讀了差不多一年, 我想幾乎所有同學都可以同用英或普溝通了, 反而我知道佢有啲同學出去報中文認字.  英文方面學校有教PHONICS, 不過家中有工人講英文, 好難judge佢係學校學幾多. 反而普通話我地係屋企完全無講, 我個女未夠4歲, 由完全唔識到依家基本日常對話都聽得明同講得到了!  相信去唔係英普的學校就未必有相同效果.

我當年其實都有去in 真光, 可惜學校唔收, 我女又唔係好鍾意, interview咁多間, 佢只係對維記同anfield有興趣, in完唔捨得走, 可能因為多野玩... 當年有問過真光老師, 佢地英文好少, 印象中無咩phonics 普通話, 如果入咗可能都要係呢方面下工夫... 我唔會話真光差, 我自己識真光的畢業生都好有自信, 不過我女暫時讀維記都幾好, 返學返得好開心! 同埋我見佢啲同學仔都係好乖巧的呀!!

caca316  只係回應你火藥味這一點, 沒有別的誤會, victoria真不錯, 我暫也不是兩方的用家, 只係路過時見到有某些人比較激動, 想提提大家和氣些吧了.......  發表於 12-7-6 16:35

回復 wootaitai 的帖子

"後來有學券,就令人有唔同的感覺。。。分化了學券/非學券幼稚園。覺得非學券幼稚園就等如貴族化,商業化。。。有學券就一定有愛心gum。"

agree........ 我當初揀無學卷的學校係想個女學多啲英文同普通話, 仲有普英的拼音, 我知好多人like母語教學, 不過 not my cup of tea.  我無專登教我女講廣東話, 佢even入英普班, 最流利都依然係廣東話!

其實我真係覺得兩間都係好學校,只不過因為我o個個係囝,所以唔會考慮,因為「龍」唔到我地!

調番轉,我反而覺得真係同spk就似乎真係可以比較下!
兩間都係龍校,兩間都係名校,兩間既教學模式好似都有D似 (我唔肯定,都係同一理由 --- 我個唔係女,所以冇認真睇過資料)!

但以上呢D學校唯一相同既地方就係 --- 勁難入!

回復 chowhui97 的帖子

其實都只不過係應該似你這類的comment。唔一定要讚維記好或唔可以寫維記差。真幼都一定有很好的地方。只要是"經驗"便可? 真係咁難做到?

caca316  沒有不快,不用say sorry, 我只係路過見到有火藥味,提提和氣些吧了.......  發表於 12-7-6 16:37

回復 chansiub 的帖子

從你文字中,感到你很嬲, 所以大家都感到有"火藥味"了, 算吧, 不如停上討論.........
結論: 一分錢一分貨, 維記好好的!!! 對吧?!

chowhui97  chansiub, 我都覺得你唔係呢個意思... :)  發表於 12-7-6 16:26
chansiub  不是。請不要曲解意思。只是回覆chowhui97 。若令你有任何不快,對不起。  發表於 12-7-6 15:46

ai....... do want to say something to conclude:

OK, I graduated from TL and with a lot of friends/classmates working there.  TL is a good school, teachers and staff are nice. Strong in Cantonese teacher, but one 1 PTH and 1 Eng class per week. But quite nice school environment (with outdoor facilities). The strong selling point is one dragon, no need to worry on P.1. With gov't subsidy, only pay less than $500 per month.

My girl and my son are studying in VIC.  Very nice staff and teachers.  Good equipments and teaching facilities.  Just no outdoor or less outdoor playing facilities.  Strong languages environment, at least everyday with Eng, Cantonese and PTH.  With P.1 back up but quite keen competition, can't promise. No gov't subsidy, pay $4K to 5K per month.

All are clear, I can say all are good, just see what you want.

不同學校吸引不同家長。
可能受朋友影響,覺得㨂維記的對學術上有一定要求,家長性格亦屬進取型,target名校多過其IB小學。對呢場兢逐遊戲有晒準備,否則唔會四個月已緊張排PG,亦難得維記肯收報名表叫家長排waiting,造成一種追捧現象!好難叫大家唔覺得佢商業。但有麝自然香,難怪大家棒場。
朋友亦因為對自己用心舖排的路甚緊張,有意無意顯示出維記是No1的態度,如果人哋質疑佢就唔多高興。亦好難怪,好似你辛辛苦儲錢買咗個名牌袋仲要係爭崩頭的限量版,而家有人話個款麻麻哋,你都會唔高興。當然只係佢個人走火入魔,絕對唔關維記事。
我就叫佢放鬆少少,三歲已經咁緊張,萬一考唔到名校迷要跳樓?

㨂真光的朋友本身係溫和派,感覺相對真係較隨緣。

如果學校的政策和氣氛會受家長影響的話,透過兩位朋友,大致令我有個主觀的概念。

chowhui97  你個 SAMPLE SIZE 都幾"多".... 有時又唔可以以偏概全, 一既而論.  發表於 12-7-6 23:39

冇入黎幾日, 咁多comment。

我正正係真光轉維記, 我相信我較清楚兩所學校既優點同缺點。每間學校都有自己特色, 視乎你想要咩同小朋友係咩性格。
‹ 上一主題|下一主題