用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 幼稚園/小一派位/插班/叩門......等討論及問題 ...
樓主: cclee66
go

幼稚園/小一派位/插班/叩門......等討論及問題 [複製鏈接]

有無人大抽獎入到喇沙?

各位! 請問有無人抽有喇沙? 我個小朋友就抽到,都唔知係好彩定唔好彩? 我諗住試吓咋,真係買六合彩都唔見佢中獎! 其實,我好想知道呢間學校啲老師係咪好嚴, 唔知啲老師有無愛心嘅呢? 同埋我仲有好多好多煩惱都唔知點算 ? 求吓你地幫吓我啦解答我嘅問題? 謝謝各位!

原文章由 winwin_chai 於 07-11-29 17:21 發表
各位! 請問有無人抽有喇沙? 我個小朋友就抽到,都唔知係好彩定唔好彩? 我諗住試吓咋,真係買六合彩都唔見佢中獎! 其實,我好想知道呢間學校啲老師係咪好嚴, 唔知啲老師有無愛心嘅呢? 同埋我仲有好多好多煩惱都唔知點算: ...

不好意思, 好奇一問, 你話抽到, 是否指"自行派位" 的 1st round (只計分數)? 如果係, 你是多少分入到? 20 或 25 分?

我成日以為 2nd round 先叫 "大抽獎"? Pls correct me if I'm wrong. Thanks.

就係 1st round 自行派位抽到, 因我有20分. 而2nd round 如果你有10 分或以上都有得大抽獎. 那你有否中獎?

原文章由 Adrian_mom 於 07-11-29 18:07 發表

不好意思, 好奇一問, 你話抽到, 是否指"自行派位" 的 1st round (只計分數)? 如果係, 你是多少分入到? 20 或 25 分?

我成日以為 2nd round 先叫 "大抽獎"? Pls correct me if I'm wrong. Thanks.

:ham ...

咁你今個禮拜六就早D去禮堂揾個靚位聽家長會。
記得帶埋條手巾仔去抹汗(冷汗)。

原文章由 winwin_chai 於 07-11-29 17:21 發表
各位! 請問有無人抽有喇沙? 我個小朋友就抽到,都唔知係好彩定唔好彩? 我諗住試吓咋,真係買六合彩都唔見佢中獎! 其實,我好想知道呢間學校啲老師係咪好嚴, 唔知啲老師有無愛心嘅呢? 同埋我仲有好多好多煩惱都唔知點算: ...

原文章由 winwin_chai 於 07-11-29 18:18 發表
就係 1st round 自行派位抽到, 因我有20分. 而2nd round 如果你有10 分或以上都有得大抽獎. 那你有否中獎?

Hee, hee   其實我個仔仍在讀K2,  出年先報小一, 由於小兒都係20分, 想睇吓有無機會1st round 入到, 見到你個成功案例, 信心大咗DD. 希望我出年都可以好似你咁幸運啦 !!

那你就要試吓啦! 你有無聼講呢間學校啲老師係咪好嚴? 覺得呢間好似貴族學校. 記得我交表個日見到個校長個樣都唔係好友善, 對眼好似生响頭頂 . 見啲老師都怕佢幾分:tongue: 交表個日我足足等咗成個幾鐘先至論到交表,你話係咪好誇張 !

原文章由 Adrian_mom 於 07-11-29 18:53 發表

Hee, hee   其實我個仔仍在讀K2,  出年先報小一, 由於小兒都係20分, 想睇吓有無機會1st round 入到, 見到你個成功案例, 信心大咗DD. 希望我出年都可以好似你咁幸運啦 !! ...

我就唔會用 "嚴"來形容,但我會話學校對學生有要求 (如果無的話,派到你都唔好高興啦)。

貴族學校??更加一D都唔覺....

原文章由 winwin_chai 於 07-11-29 19:36 發表
那你就要試吓啦! 你有無聼講呢間學校啲老師係咪好嚴? 覺得呢間好似貴族學校. 記得我交表個日見到個校長個樣都唔係好友善, 對眼好似生响頭頂 . 見啲老師都怕佢幾分:tongue: 交表個日我足足等咗成個幾鐘先至論到交 ...

Winwin Chai
Wellcome to La Salle Family.

chanwill,

你是否都抽到喇沙? 定係你有小朋友响入面讀緊?  你可唔可以發表一下你對呢間學校係點?  其實我都係擔心我嘅小朋友會否讀得到!

原文章由 chanwill 於 07-11-30 00:20 發表
Winwin Chai
Wellcome to La Salle Family.

亞水,

對學生有要求係啱嘅!  至於我話佢好貴族? 事關我觀察呢個學校啲學生放學時, 個個都係有車接送, 我就無人地有錢.....我地只不過係一個好普通嘅家庭. 亞水, 你可唔可以發表一下你對呢間學校係點? 那你有無小朋友响入面讀緊?

原文章由 亞水 於 07-11-29 23:39 發表
我就唔會用 "嚴"來形容,但我會話學校對學生有要求 (如果無的話,派到你都唔好高興啦)。

貴族學校??更加一D都唔覺....

回覆 #1 winwin_chai 的文章

喇 沙 的 辦 學 理 念 不 是 推 行 貴 族 教 育,而 是 服 務 大 眾
來 自 有 錢 家 庭 或 普 通 家 庭 學 生
都 是 喇 沙 的 學 生!

Thrift,

你說的都是, 只不過這間學校比我感覺好似好貴族啫!:tongue:

原文章由 THRIFT 於 07-11-30 11:13 發表
喇 沙 的 辦 學 理 念 不 是 推 行 貴 族 教 育,而 是 服 務 大 眾
來 自 有 錢 家 庭 或 普 通 家 庭 學 生
都 是 喇 沙 的 學 生!

我都係初來報到,唔好得你幾多,亞水仔今年先至p.1。所以我唔敢亂講。如你想知多d,不妨過隔離topic睇下,好多高年班家長都樂意分享經驗

有錢人同叻人一樣,間間學校都有,有車唔代表富有 (我亞水都有架爛鬼錢seven啦,不過好少楂返學校門口,通常dum響牛津道就算),可能大家都比較珍惜小朋友在喇沙的生活,寧願自已倒乜咁早起身送小朋友返學,都唔想佢地遲到。得來不易的,總特別珍惜。

原文章由 winwin_chai 於 07-11-30 10:40 發表
亞水,

對學生有要求係啱嘅!  至於我話佢好貴族? 事關我觀察呢個學校啲學生放學時, 個個都係有車接送, 我就無人地有錢.....我地只不過係一個好普通嘅家庭. 亞水, 你可唔可以發表一下你對呢間學校係點?   ...

不如你睇一下喇沙會創辦人聖喇沙的生平,你就會發覺喇沙一d都唔係貴族學校,學校到今日都唔肯轉直資你就明點解啦。其實間間學校都會有d家長駕車接送架啦,學校有成千幾學生,10%都有成百幾架車,或者咁所以你咪覺得多私家車羅。

http://www.lasalle.org.hk/pages/ourfounder_c.html

因為我都喜歡LS. 所以路過搭訕.

有車接送真係唔代表有錢或貴族. 不過如有請司機另計 我有朋友兩夫婦只係普通職員. 租普通樓住. 但都係揸benz. 只係價值觀問題. 因為如舊款少少二手benz同d日本新車可能差唔多價錢. 所以唔好比外表呃倒. 如果有幸入到心儀學校. 應該好好珍惜機會. 同小朋友共同努力. 我希望將來也有機會 :

My son is in P.1. I don't have any car. I hope you can understand LS more after the parent meeting today.

原文章由 winwin_chai 於 07-11-30 10:31 發表
chanwill,

你是否都抽到喇沙? 定係你有小朋友响入面讀緊?  你可唔可以發表一下你對呢間學校係點?  其實我都係擔心我嘅小朋友會否讀得到!

...

ysnmama:

乜咁錯盪呀

原文章由 ysnmama 於 07-12-1 21:08 發表
因為我都喜歡LS. 所以路過搭訕.

有車接送真係唔代表有錢或貴族. 不過如有請司機另計 我有朋友兩夫婦只係普通職員. 租普通樓住. 但都係揸benz. 只係價值觀問題. 因為如舊款少少二手benz同d日本新車可能差唔多價 ...

hello winwin_chai and all LS new parent:

其實我都明點解你'ロ甘'問.因我兩年前同你一樣諗住試吓運氣掂知
抽中. 後來同個朋友講開因佢個囝讀緊P.4, 但佢講咗好多,好多
負面意見. 不論校長,老師甚至乎家長都唔好. 當時都有諗過放棄.
但諗深一層佢講得'ロ甘' 衰掂解唔轉校.而且再同其他朋友商量
加上我老公唔容易受人影响.所以無放棄. 經過嚟兩年的经驗.我
可以肯定同你講.大家都無選擇錯. 首先講吓鮑校長. 佢好錫學生
對佢地好友善, 對家長也好好. 至于梁副校長, 佢外表好惡,D學生
見喥佢都驚驚地, 早會時佢要求好安靜, 如有學生傾計佢會叫出嚟
或小息見佢. 但她只對學生嚴格對家長就好友善及風趣. 因曾經
出席過介紹PTA選委員的講座. 到講老師喇, 亞囝好幸運這兩年所
遇的老師都好好. 特別是一年級因對小朋友來講是大轉变. 他的班主任在LS 教了30多年對佢哋好似亞媽教囝'口甘'. 乖錫曳嚴.新年又會比利是. 當然不是錢有多少係內有一張鼓勵/祝福紙仔. 學生收喥好開心. 亞囝仲貼係書枱到而家. 當然每間學校都有不好老師,
好的老師間間都有.而且,大家要明白全校男仔真係好難控制. 我試
過做過一次HELPER. 佢地太開心所以好嘈叫唔停. 所以我好讚成
老師要嚴格. 至于學生佢地好自豪佢 LS 一份子. "LS IS
SOMETHING MORE" 最後,要讚既係一班家長義工, 佢地付出
好多時間同精神攪好多活動. 好似16/12 的 FUNFAIR. 到時
會好好玩, 禮物都好豐富加上今年50週年慶. 相信聽完第一輪
講座的新家長都略知一,二.

cowcow2000,

凈睇你個名都知你個係千禧B了

我亞水仔個班主任都係話比我聽,佢響ls教左30幾年,我地係咪講緊同一個老師 ?我亞水仔果兩位老師的確除左有要求之外,亦常常鼓勵亞水仔wor ( e.g 響功課or手冊度cup個印仔叫你努力D或者讚賞下咁)。

以我幾十年 ma lut lo經驗,全校男生,un皮就梗架啦,conduct-wise無乜問題,就算係咁啦 (無聽過大 or小ls有咩行為問題wor....唔好講話搞到annual ball 爭女爭到響學校打交兼報警.....我"靚仔"果時聽都未聽過)

校長我又唔覺得惡or難相與wor,爆D野你知,記唔記得9月底10月頭有1日,小朋友好似晏左多少返屋企咁?果日亞水仔玩失終,於是校長叫停校車唔比開車住 (驚佢上錯車唔知車左佢去邊),一方面知會家長 (即係我::" /> ::" /> ),於是我4pm未夠去到學校,遇到校長,講左幾句。arm就係亞水仔唔arm架勒,但比我印象係:校長係擔心個細路而唔係驚咩鑊......而亞水仔亦都因為呢次而第一次比老豆打....

原文章由 COWCOW2000 於 07-12-2 13:00 發表
hello winwin_chai and all LS new parent:

其實我都明點解你'ロ甘'問.因我兩年前同你一樣諗住試吓運氣掂知
抽中. 後來同個朋友講開因佢個囝讀緊P.4, 但佢講咗好多,好多
負面意見. 不論校長,老師甚至乎家長都唔好.  ...

回覆 #1 winwin_chai 的文章

me too. I don't know how can my son achieve the requirment for the P1 adaptation. cus my husband said the principal adviced us if our sons cannot read over 60 Chinese and English books before September, they would hardly survive in the following days. And was told that the PTA is very important that we don't know whether we can attend the activties organized by the PTA or give hands to help. cus I work for shift duty and office hours sometimes, and my husband works 10 hours from day to night. ARe most of the parents in PTA actively don't have to work and live very close to school? are those parents who seldom attend any PTA activities, their sons ' not in band 1 class?
‹ 上一主題|下一主題