用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我很累....
樓主: jjbaby0307
go

我很累.... [複製鏈接]

無錯!
不要為了這一小段路,而給自己和小朋友太多壓力,總有一間學校會適合自己嗰個,大家加油!定D嚟!

其實我依家都盡量叫自己唔好諗咁多.  我很累, 我知女兒都很累.  個個星期都聽到:今個星期又會去邊間邊間小學....., 她只得五歲呢!!  我感覺到她開始有些少抗拒, 點算好??  

我今個星期仲等緊一間最心儀的學校的面試結果.  我好希望佢收我個女.  如果收咗, 我可能會取消剩下來的面試(仲有四間).  因為整個過程實在太痛苦 (等面試, 等結果.....)

原帖由 Venuscheng 於 08-10-9 12:54 發表

我報左好多間競爭大的學校. 現在算比較大機會都應該係政府果間, 話晒有20分. 如果唔得, 這一年都幾難捱

Hello, 記得我嗎? 我囝囝都 唯有冀望其他 不要放棄 加油 加油 你仲有冇其他還未面試呀

原本以為本星期只有兩間面試,剛收到另一間回覆,又係本星期,共3間,一間接住 間,有兩間同一日,人都顛,但無辦法,我一定要有保險,否則......

終於我都有好消息啦... 今日終於都收到祟真既取錄信.. 安全網開左啦..個人都定d...

我收到信果刻竟然開心到喊... 我好耐都未試過啦..

大家加油呀!!!

Yes, I feel tired too. I apply many schools for my daughters. Let's work hard and study with the kids.

原帖由 goodmama2003 於 08-10-13 22:19 發表
這個漫長的面試月, 真是好累, 但為人父母, 無計啦. 責任所在.
有時見她表現不理想, 又不好太過表現出不開心, 以免影響到她, 但內心那種難受的感覺, 真不是味道.
而未來的幾個星期, 可能還要面對失敗,失落, 因為, 我 ...

Well, just try to relax la... even though I can't wait to receive school mails...
For my kid, I just let him go for interviews and given no pressures on him. He just treats as a day for him to go out and play.
I think this way of thoughts will be better for Kids since I have submitted 4 Private schools...
Ha ha ha :p

每次同亞仔去面試前,都同自己及老公講,唔好比壓力佢,只係同佢講:玩得開心d喎!

但其實,自己每次在面試後就會問佢答咗乜嘢問題,由於佢唔多識講返比我知,所以更令我哋好緊張:"你究竟答咗乜呀!"其實呢d就係我哋比佢的無形壓力囉!

對唔住亞仔!

原帖由 nayvaj 於 08-10-13 23:49 發表
Well, just try to relax la... even though I can't wait to receive school mails...
For my kid, I just let him go for interviews and given no pressures on him. He just treats as a day for him to go out  ...

你都係錫個仔先至會咁緊張, 不過有時唔識答唔係咁緊要, 最緊要叫亞仔in時表現乖d&有禮.

原帖由 itbaby 於 08-10-14 09:17 發表
每次同亞仔去面試前,都同自己及老公講,唔好比壓力佢,只係同佢講:玩得開心d喎!

但其實,自己每次在面試後就會問佢答咗乜嘢問題,由於佢唔多識講返比我知,所以更令我哋好緊張:"你究竟答咗乜呀!"其實呢d就係我哋比佢的無 ...

原帖由 NgVivian 於 08-10-13 21:53 發表

Hello, 記得我嗎? 我囝囝都 唯有冀望其他 不要放棄 加油 加油 你仲有冇其他還未面試呀

你係住馬鞍山的媽咪. right?
你下一間in邊度? 我就今個星期in TSL.

恭喜晒!!

原帖由 vikiepaul 於 08-10-13 22:25 發表
終於我都有好消息啦... 今日終於都收到祟真既取錄信.. 安全網開左啦..個人都定d...

我收到信果刻竟然開心到喊... 我好耐都未試過啦..

大家加油呀!!! ...

各位媽咪, 比心機呀.

我報6間,已經有2間行人止步.  其中仲係我好心儀嘅英華.

我阿仔都有問我, 如果6間都唔得, 咁點?

我話, 香港政府一定比一個位我, 唔會無書讀, 放心.

當interview係一個遊歷, 去完英華就去奧海城玩, 去完港大同學會就去柴灣公園 (though no 2nd interview, I promise my son to go there with him again to 放船).

This Sat, 1st interview of TSL, I'm thinking of visiting my friend's home or Olympian City again.

They're only five, how will an incident determine their life.  

Try our best, and then take it easy.

好開心, 覺得自己好好釆.. 岩岩今日又收到另一間學校收左小女... 而家個人定晒... 暫時我IN左3間.. 有2間都收左.. 另外一間要等有無機會SECOND IN..

大家要繼續努力呀!!加油!!

原帖由 vikiepaul 於 08-10-15 17:02 發表
好開心, 覺得自己好好釆.. 岩岩今日又收到另一間學校收左小女... 而家個人定晒... 暫時我IN左3間.. 有2間都收左.. 另外一間要等有無機會SECOND IN..

大家要繼續努力呀!!加油!! ...

另一間你邊間?

ICQM 音小呀...

原帖由 peipeibb 於 08-10-15 17:14 發表

另一間你邊間?

e+嘅小朋友真係好犀利, 感覺好敏銳, 我地只係 IN 左兩間學校而我都盡量無係佢面前表現憂心,又無咩再提有關選校嘅野,  今朝亞囡無la la 問我, 如果去見果兩間學校都唔收我咁點算 ? 我feel到佢有d擔心, 咁我就話唔使擔心, 香港嘅小朋友個個都有書讀ga, 所以一定有學校安排比你 ! 呢d野你唔使擔心, 目前開開心心返學就得喇 !
你地嘅小朋友有冇咁樣 ?
‹ 上一主題|下一主題