用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2008年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來 ...
樓主: Derdad
go

2008年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來認識一下. [複製鏈接]

醒目開學勳章

D 小朋友,派咗卷就周圍裝附近的同學仔,又或者同學之間互相報料,知道人哋分數唔出奇吖。

我覺得單憑佢哋的一次的測驗結果很難估計人家父母(或小朋友自己)背後有幾努力。除了妳講的原因,或者父母未找到適合小朋友的學習方法、或者小朋友有病,又或者發展遲緩、過度活躍…
但我哋應該相信各方面已好努力去幫緊小朋友(班主任會見家長、學校課外活動有"功課輔導班"、父母可能已經一路尋求緊專業意見…)而小朋友自己都可能努力學習做個好孩子。

中國人以前話 "寧欺白鬚公,莫欺少年童",
都可能想話俾我們聽,小孩子的潛力冇人可以估量得到。
今日的鼻涕虫,難保唔係明日的李x誠。

只係一次的測驗啫,人生仲有無數次的測驗考試等緊佢哋去發揮所長,我們應該比多些少時間和機會他們追上來,甚至追過我們,對嗎?

原帖由 GogoCheung 於 08-11-6 21:29 發表

我個仔成日話佢果班有一個同學好曳, 連老師都唔怕.  話佢第一次默書, 係咁望住個櫃筒偸睇, 比老師發現, 佢就即刻掉左本書去無人坐個位.  我嚇一跳, 咁細個小朋友, 點會咁大膽.  而加d細路, 真係好聰明.

我唔知佢 ...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

原帖由 Derdad 於 08-11-7 10:20 發表
D 小朋友,派咗卷就周圍裝附近的同學仔,又或者同學之間互相報料,知道人哋分數唔出奇吖。

我覺得單憑佢哋的一次的測驗結果很難估計人家父母(或小朋友自己)背後有幾努力。除了妳講的原因,或者父母未找到適合小朋友的學習方 ...

請別誤會, 我唔會小看任何一個小朋友的, 尤其我覺得這個小朋友好聰明.  但有感他比較活躍, 很愛說話及表現自已.  她父母是不是應該考慮清楚, 傳統小學是不是適合他呢?  不過別說人家了, 我又不認識他爸媽 (雖然都知道媽媽是誰), 或許他父母和我一樣, 都是給小朋友試試, 可以就留底, 不成就別謀出路.
但我相信, 學校點樣都會比小朋友讀至畢業.  如果有一天, 若因功課或學校的催谷, 而傷及跟小孩的感情, 我一定不會堅持下去.
其實我比個仔讀, 都考慮了好長時間, 有人說學校好谷, 一年班就要請補習, 升中"西"好多人, 不只學生成績競爭激烈, 就連老師跟老師之間都會比併.  聽到都好驚, 但我又真係好想個仔讀傳統學校.  幸好, 跟兩位高年班的媽媽談過.  他們都說比較及爭的其實是家長.  小朋友還是快快樂樂, 好開心咁返學.
現在亞仔, 只係一年班, 唔想咁早就比佢補習, 儘量都係夫婦倆敎.  其實返學就係要係學校學野, 點解宜加變左, 要係外邊學到十八般武藝.  唔比佢學, 就怕他輸蝕.  所以我都唔知几時亞仔都要補習.
其實我都開始怕, 亞仔成日話人曳, 其實佢都未見得好好, 比老師寫記錄卡, 上課不專心, 遲早連一"ka"貼紙都無埋.  佢話d校車同學好曳, 我問佢點曳, 佢話人地會攞左佢隻鞋, 好人好啫, 又點會比人攞左隻鞋, 好明顯, 佢玩到連鞋都"mock" 埋

係佢開學的頭几個星期, 我真係覺得佢乖咗, 家庭聚會, 佢會企直躬身叫長輩, 佢話係學校敎.  唔知係咪呢?

我個仔都好鐘意講野, 剛剛開學, 可能小息好短, 有個同學仔, 因為怕小息無時間食野, 係坐校車返學時, 就把食物盒食光. 結果小息就無野食.  我聽到都好笑, 小朋友捻野真係好簡單.  

總括, 到這一刻我都覺得亞仔好好彩讀到st.jo.  對小一新生, 學校真的提供到好充份的照顧及幫助.  又不是流言般可怕, 可能現在只係開始, 尚未到戲肉.  無論如何, 我只希望亞仔能跟同學相處偸快, 事事保持平常心, 平平穩穩讀得完, 我都心祝了.

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

派成績表 — 請問呢度有冇囝囝到測驗獎呢?恭喜哂!
Best wish,

請問點樣先可以有測驗獎?
我無聽過???
Kinkin Mama

遲到會唔會記錄係成績表上, 因為我這個月都係星期一早機走, 星期五晚機返.  所以都唔知派咗成成績表, 呀仔又無講.  不過我剛剛打電話比老公, 佢話亞仔同佢講, 有個同學攞4張書籤=奬嗎?
我個仔,上星期二 及今日都遲到咗, 會唔會記錄, 會唔會三次遲到,記缼點?
因為佢要覆診, 時間唔到我地控制, 老公同佢已經飛的, 上次1分鐘, 今日5分鐘.  吓!!!!
我個仔星期六同我講, 佢個班主任放五星期假, 本來由miss lee代課, 現在改由ms.yau代課.  唔知老師係咩事呢?  希望佢係事假.

醒目開學勳章

淨係得中、英及數學有測驗獎書籤,應該冇人有四張…

原帖由 GogoCheung 於 08-11-19 17:43 發表
遲到會唔會記錄係成績表上, 因為我這個月都係星期一早機走, 星期五晚機返.  所以都唔知派咗成成績表, 呀仔又無講.  不過我剛剛打電話比老公, 佢話亞仔同佢講, 有個同學攞4張書籤=奬嗎?
我個仔,上星期二 及今日都遲到 ...
Best wish,

原帖由 Derdad 於 08-11-20 10:38 發表
淨係得中、英及數學有測驗獎書籤,應該冇人有四張…

頭先打電話問亞仔, 個幪仔!  又話記錯咗, 話果個同學攞左三張書籤, 仲話果個同學全部奬都攞晒.  6個A 連品行奬都攞埋.  真係叻仔

醒目開學勳章

各位三年班家長:

有冇家長個仔仔昨日係堂上有舉手出席太空人訪港活動?

我果個冇舉,因為佢唔肯朝早六點幾起身…
Best wish,

請問各位媽咪,

今日有無收到"PTH" 筆試模式, 題目答案填英字母回答老師問題."

但功課袋無發現以上通告, 請問有無媽咪可以email給我.

十分感激!!

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

尋日速算比賽,有冇人做得o西呀?
Best wish,

請問一下,你地而家呢年小一,縮左班未呢?謝謝

醒目開學勳章

又考試囉!大家要加油啊!
Best wish,

過多几日考完試, 可以輕輕鬆鬆過新年!  大家加油! 捱多几日就得啦!!!

幣  每秒如年渡過呢,  有沒有同小朋友plan 定跟住掂玩,

We got all the exam marks yesterday. Do you know when will get the report from class teacher ? Is there still "50 top" students' parents can see in the school this year ? (just want to know although i have no chance i think.)

哈哈!! 星期六, 星期日 同亞仔食咗Mcdonal 同 Pizza Hut 仲去戲院睇埋戲.  考試前, 好驚亞仔病, 所以好耐都無食Mcdonal.  
我地只要亞仔無事無幹, 返到學考試就好安慰, 其他就隨縁.

原帖由 KENYIM 於 09-1-20 15:17 發表
We got all the exam marks yesterday. Do you know when will get the report from class teacher ? Is there still "50 top" students' parents can see in the school this year ? (just want to know although i ...

The parent's day will be on 15.2.2008 please refer to the school calender. We only have class rank in the 1st term exam., "Top 50" & class rank will show on the 2nd term exam.  For the "Top 50", your son should have over 90 average marks.

My son told me that his class teacher said only "top-30" (not "top-50") now after cut class.

醒目開學勳章

即係每班只有頭五名可以肯定,其餘睇彩數…

原帖由 KENYIM 於 09-2-20 16:51 發表
My son told me that his class teacher said only "top-30" (not "top-50") now after cut class.
Best wish,

原帖由 Derdad 於 08-7-29 11:47 發表
謙謙媽:

您好。好高興認識您。日後請多多指教!

小一中好似仲有英子、ryanhin、skyway1668、markchan、LLT、mirrorfun、tuck 同 Lelu,但係唔知佢哋讀咩班。

...

Dear all,
My son is in 1E.
‹ 上一主題|下一主題