用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 89網 馬鞍山 朋友, 可否比吓意見
樓主: ada_pmlo
go

89網 馬鞍山 朋友, 可否比吓意見 [複製鏈接]

恭喜晒! 又多一個叩門得咗. 真係有好多人叩門成功!
原文章由 ada_pmlo 於 08-7-3 11:15 發表
主風終於收咗我個囡囡啦

恭喜你呀!

多謝你哋呀, 我唸我都係執死雞!

老實說....你好好彩....
由你的留言睇到你似乎對區內的學校認知不多
好明顯冇花過時間去做research,冇計劃,冇後著
可能只集中一兩間名校上博大抽獎,
但從沒有諗過抽唔到會點,in唔到會點
眼光放遠一點,一場performance只佔小朋友一生中的15分鐘,但一個interview可能影響緊小朋友6年甚至一生人的生活

6年後小朋友又會面對一次決擇
希望你能夠為小朋友做多一點點,睇多幾間學校,認識多點自己,認識多點小朋友

其實research係有做過, 不過只係發覺越聽就越亂, 在選校時候, 其實覺得雨川都唔錯, 但係派咗之後, 就聽到好多不利的意見, 不過老實講, 馬鞍山的學校分別唔係好大.

其實如果真係派得好差, 又in唔到的話, 我係有一間私校在手的, 但當然如果唔係大差, 都唔想比個囡囡去讀私校, 一來要比學費 (因為我哋並唔係一個富裕家庭, 雖然如果真係要讀私校都可以負擔得起, 但如果可以留返d錢, 比佢覺吓其他嘢好過), 二來又唔想佢太遠返學.

但說真的, 6年後真的要更加小心去考慮, 但到時主要都要睇囡囡的成續, 唔似選小學, 因為我覺得派小學運氣係最主要的因素!

原文章由 hellokm 於 08-7-8 00:37 發表
老實說....你好好彩....
由你的留言睇到你似乎對區內的學校認知不多
好明顯冇花過時間去做research,冇計劃,冇後著
可能只集中一兩間名校上博大抽獎,
但從沒有諗過抽唔到會點,in唔到會點
眼光放遠一點,一場performanc ...

醒目開學勳章

馬主都應該係一間唔錯學校. 執到呢隻'死雞' 真係幾好彩. 其實你係全職媽媽, 應該多d時間幫下個囡囡, 了解佢既強弱強項, 我亦建議你參加學校既家教會,做下學校義工, 一來多d時間見下個女, 又可以了解多d間學校, 同學校打好d關係, 將來升中如果又要叩門都容易搵推薦信.

我唔係全職媽媽嚟架, 其實我一個星期要返足6日工的, 所以真係好難抽時間去做義工!

原文章由 km1357 於 08-7-8 10:25 發表
馬主都應該係一間唔錯學校. 執到呢隻'死雞' 真係幾好彩. 其實你係全職媽媽, 應該多d時間幫下個囡囡, 了解佢既強弱強項, 我亦建議你參加學校既家教會,做下學校義工, 一來多d時間見下個女, 又可以了解多d間學校, 同學 ...

醒目開學勳章

有返工又揍女,真係辛苦你.

原文章由 ada_pmlo 於 08-7-8 11:15 發表
我唔係全職媽媽嚟架, 其實我一個星期要返足6日工的, 所以真係好難抽時間去做義工!

冇辦法啦, 香港大部份媽媽都係咁, 我都唸過, 如果遲D佢D功課真係太多的時候, 我都好驚我教唔到佢, 到時可能都要比佢去補習先得!

原文章由 km1357 於 08-7-8 11:25 發表
  有返工又揍女,真係辛苦你.

醒目開學勳章

香港d 小朋友同家長真係辛苦. 暫時都未有諗過搵人補習, 真係要返左學觀察下先. 我個人就好反對咁細就要補習 (我細個時讀書差都未諗過補習, 當然果時亦無能力負擔).

原文章由 ada_pmlo 於 08-7-8 11:37 發表
冇辦法啦, 香港大部份媽媽都係咁, 我都唸過, 如果遲D佢D功課真係太多的時候, 我都好驚我教唔到佢, 到時可能都要比佢去補習先得!

其實校長在入k1前已recommend家長開始睇學校,開放日同講座,下年到我選la,要考慮的實在太多.....
剛剛睇完新聞見到中一派位的小朋友及家長,有人歡天喜地報喜,有人飲泣.....雖然每年都係咁,但今年體會更深
做家長家係唔容易

原文章由 ada_pmlo 於 08-7-8 11:37 發表

曾經都有考慮過殺出沙田名校(一呂)但考慮過自己冇咁多時間同資源配合學校,都係留番係mos,好過出去包尾

醒目開學勳章

其實升中都係六年後既事, 香港d教育成日改, 到時可能係另一新天地.

況且mos同沙田同一個中學網, 如果呀仔呀女可以keep係頭30-40%,升到一間好既中學唔難.
講開一呂, 除非你好鐘意沙田呂中,否則佢其他既派位唔好得過馬主同禧年.

原文章由 hellokm 於 08-7-8 14:14 發表

曾經都有考慮過殺出沙田名校(一呂)但考慮過自己冇咁多時間同資源配合學校,都係留番係mos,好過出去包尾
‹ 上一主題|下一主題