用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 深水埗區邊間小學好!
樓主: namnam320
go

深水埗區邊間小學好! [複製鏈接]

聖紀文嚴謹好多呀,功課多.

原文章由 Moonhui 於 08-6-11 17:39 發表
吾好意思!
想問下各位BK MAMA, 嘉齡及聖紀文邊間好? 因此2間均有父母舊生的10分, 應該都會入到, 但吾知現在邊間好D.

hihi~~
嘻嘻~^^~大家都係想為大家小朋友,
多d交流下啦~

原文章由 circle119 於 08-6-11 20:01 發表
精靈bb
點會覺得厭你阻.你真客氣!多謝你都來不切.
反而我覺阻你時間就真

1."唔好意思左了你地咁耐聽我講野,
不過我想講係師資都係一個好重要既問題"
2.心儀學校,係用小班教學,
可能有d媽咪未必會同我一個想法,
我就 ...

TO 精靈bb

即係你覺得聖紀文好D????

原文章由 wmama 於 08-6-12 11:10 發表
唔怕貴 CCS 都唔錯!

即係邊間?

醒目開學勳章

CCS 是不是啟基學校?

聖紀文只是粗略說出派位學校名稱,又冇派每間學校詳細人數,
寶血會又冇提,很難比較,不如揀瑪利諾神父,有聯繫中學。

請問有無知聖公會基愛好唔好 ?

原文章由 Moonhui 於 08-6-11 17:39 發表
吾好意思!
想問下各位BK MAMA, 嘉齡及聖紀文邊間好? 因此2間均有父母舊生的10分, 應該都會入到, 但吾知現在邊間好D.

今日接放學
須帶問左老師這兩間

佢都話聖紀文係好野
因數學同英文係跳級教咁
so會叻d

反而嘉靈都可以
只不過英文"掙"d

皆因小學(大家)採用書本不同

佢話"嘉"地d英文書像故書形式咁兼好厚
坊者冇負帶d grammer & word係旁邊入面
所以比較小朋友難易吸收

但都ok woo
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

其實我想揀開平, 但驚好難入, 派吾到咪死!
那麼瑪利諾神父難考嗎??? 只得15分, 若信天主教可能再有多5分=20分. 有機會嗎???
揀聖紀文及嘉齡貪佢有分入挭9成(有20分), 只係吾知現在邊間好D.

原文章由 KOKOMAN 於 08-6-12 17:01 發表
聖紀文只是粗略說出派位學校名稱,又冇派每間學校詳細人數,
寶血會又冇提,很難比較,不如揀瑪利諾神父,有聯繫中學。

回覆 #108 rubymo928 的文章

這間學校的校舍較為破舊些少嗎?

回覆 #110 Moonhui 的文章

開平真的很難入讀嗎?  開平小學好像跟開平中學沒有直接關係... 如果我選擇的話, 我會選聖紀文, 是傳統教學方式, 而且交通較為方便.

但聖紀文同開平只係附近, 交通一樣咋. 我會覺得2間差不多.

原文章由 fatpanda 於 08-6-13 16:31 發表
開平真的很難入讀嗎?  開平小學好像跟開平中學沒有直接關係... 如果我選擇的話, 我會選聖紀文, 是傳統教學方式, 而且交通較為方便.

原文章由 fatpanda 於 08-6-13 16:26 發表
這間學校的校舍較為破舊些少嗎?

which school you refer ?

HI~SORRY,近日好忙所以小了上黎,
我自己唔係話覺得邊間好d,只係話
聖紀文同嘉寧相比
就聖紀文嚴謹好多,教學就好像填鴨式.
就要你地自己諗下你地想用邊種教學啦

原文章由 Moonhui 於 08-6-12 09:51 發表
TO 精靈bb

即係你覺得聖紀文好D????

hi~
我仔仔都係讀基愛,
我覺得都ok,
用二文三語教學,
用普通話教中文,
所以宜一年我個仔d普通話叻左好多,
成日都好似麗音咁,一時同我講普通話,一時英文
我知道每日都有當值老師會掛起不同既牌係身,
如果個日當值老師係普通話,d同學仔就要用普通話問老師既/傾計等等.如果英文又係咁.
宜功課方面又唔係好多又唔係好小,
我覺得都ok,我個仔仲好喜歡學校生活添

原文章由 rubymo928 於 08-6-12 17:14 發表
請問有無知聖公會基愛好唔好 ?

原文章由 精靈bb 於 08-6-19 22:45 發表
hi~
我仔仔都係讀基愛,
我覺得都ok,
用二文三語教學,
用普通話教中文,
所以宜一年我個仔d普通話叻左好多,
成日都好似麗音咁,一時同我講普通話,一時英文
我知道每日都有當值老師會掛起不同既牌係身,
如果個日當值老師 ...

我果日無意中都令我對呢間學校加左分。

話說我打去問有冇簡介會 or open day, 個書記小姐話同我接去個負責主任果度。等左一陣, 有一位男士羅起電話" 你好, 我係xxx副校長, 請問我有咩可以幫到你?"

嘩....我真係受寵若驚呀! 連個副校長都對一d不知名既家長咁friendly....估佢唔到呀! 個書記大可以"耍"左我, 叫我遲d再打去都得啦! 所以我估呢個學校既老師應該愛心呢家野都唔差得去邊....

係呀,唔止個副校
連校長老師都好好人呀,
有咩問題都會好樂意同家長傾
仲好好笑容呀,

原文章由 silvia_ng 於 08-6-19 23:15 發表

我果日無意中都令我對呢間學校加左分。

話說我打去問有冇簡介會 or open day, 個書記小姐話同我接去個負責主任果度。等左一陣, 有一位男士羅起電話" 你好, 我係xxx副校長, 請問我有咩可以幫到你?"

嘩....我真係 ...

TO circle119
吾該哂你幫我問老師
因為好少人講聖紀文及嘉齡, 點解冇人講聖紀文既!
反而荔天, 開平, 瑪小及基褔就好多人講及話好. 乜冇人考到咩???
你幫小朋友報邊間???

TO 精靈BB,
THANK YOU FOR YR VERY USEFUL CMMT.

冇上來呢度一排,原來大家比左咁多資料
真係多謝晒

講咁耐,其實私學我唔諗,因為我囡囡讀緊崇真幼稚園,如果我比倒$, 我會選擇回崇真小學,
現階段我只想知直資同官校等,即係統一派位果隻,如聖紀文,旅港開平等,唔駛比咁多$學費,慳番$來可學多其他野呀!
3E 嵐嵐
‹ 上一主題|下一主題