用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 06年小一新生家長
樓主: wyl
go

06年小一新生家長 [複製鏈接]

Re: 06年小一新生家長

"LE" = Primary Longman Express (english book)
Sometime If they need to bring "Listening Book" or "Grammar Book" need not to bring "LE"

TWMa 寫道:
wyl, Boris:
你們家囡囡有沒有在上課時間表寫上 "LE" (如無記錯) 的字眼, 問阿囡什麼意思, 他說就是英文堂要帶一本書?! 再問, 那本? 他回答我 "講你都唔明架啦"
吹脹

My daughter almost brings "LE" every day.

appleapple:
有你講解真係好, 唔使個女蝦我 :evil:
但 PLE 未有書喎

wyl:
囡囡打電話告知, 昨晚他說的那本綠色封面數學本, 原來尚未派發.

直到昨晚, 我才知道上課時間表要黏貼於手冊內, 所以囡囡的 "LE" 只是寫在手冊要貼時間表的內頁, 而不是時間表上, 剛才告訴囡囡我已知道何謂 PLE, 順便提醒他明天回校要記得找老師填回正確的位置, 他馬上回說 "已經填好啦"

請問PLE要填喺時間表邊度? 唔知我囡有冇咁醒, 今晚等我放工返去CHECK吓先!

TWMa 寫道:
wyl:
囡囡打電話告知, 昨晚他說的那本綠色封面數學本, 原來尚未派發.

直到昨晚, 我才知道上課時間表要黏貼於手冊內, 所以囡囡的 "LE" 只是寫在手冊要貼時間表的內頁, 而不是時間表上, 剛才告訴囡囡我已知道何謂 PLE, 順便提醒他明天回校要記得找老師填回正確的位置, 他馬上回說 "已經填好啦"

今晚開始有功課啦! 要做中文抄寫, 數學則做了習作簿的p.4, 另外亦有收到張memo話要預備一個夾夾手冊。看了手冊, 時間表上仍然冇寫嘢, 請問你PLE應該寫喺邊? 今天加了小食, 仍然全部食哂, 小女亦有與朋友仔交換, 還說吃了好好味的芝麻糕

wyl:
阿女竟然忘了帶回中文抄寫簿及通告袋, 他說明天要早一點回學校寫中文功課
什麼是 "夾夾手冊"? 看見數學科的作業那麼少, 本來有點懷疑會不會抄錯, 見你這麼說才放心.
阿女的 PLE 寫在星期一及星期二的英文課旁, 星期四則註明 PLPR (不知是那本書, 阿女說未派), 星期五則寫上 GRAM (應該是 Grammar 書)

TWMa,
你囡好叻!我囡完全冇寫到嘢喺時間表上

抄寫好少啫,只係寫班別、學校名和自己的姓名,每行都係寫三個,你囡早少少返一定寫得哂,唔駛擔心。

昨日派了一張通告是說要預備一個書夾用來夾手冊頁,方便佢哋抄手冊時唔駛逐頁掀搵番當日。  另外亦在通告中提到改正用藍�紅筆,及每月欠交功課十次會記缺點等...。這通告是家長keep的,我囡說不用交回學校。

仲有好多書都未有,唔知書商幾時先有貨   

wyl:
昨晚臨睡前, 我問了阿囡記不記得中文的詞語寫什麼, 他說記得, 正如你所說--- 班別、學校名和自己的姓名, 聽完後, 只提醒那隻大頭蝦寫完要記得檢查, 看看有沒有筆劃隱了形.
當發現他把中文抄寫簿和通告袋漏了在學校時, 我語氣嬲嬲地告訴他欠交功課十次會記缺點的, 他問我 "什麼叫缺點", 還說 "協恩所有的老師都好好既喎", 最後是要求我不要駡他
俾佢激死

通告說九月與十月暫時不計算在內,十一月便會開始記缺點。佢哋都係啱啱先升小一,俾D時間佢哋適應吓。你囡咁醒,一定冇問題喎

wyl:
昨晚功課是否只有中文詞語抄寫一項? 阿囡話英文抄寫在學校已完成.
今天又有烏龍事--- 忘了穿運動服 , 另外, 見囡囡在手冊上寫了今天要帶常識書及習作, 特別事項欄寫了下星期一要帶包好的崇拜手冊.

TWMa,

我囡手冊除了寫了中文抄寫外,還有數學練習P.1-4,對啊!今天明明沒有常識堂,不知為何手冊卻寫著要帶書及習作

看過一丙學生名單,發現有兩位同學退出又有兩位新同學補上了,所以班號才會有變。

"還有數學練習P.1-4" >>> ??? 是現代數學的習作嗎?
(昨天見阿囡手冊上完全沒寫功課有那些)
"今天明明沒有常識堂,不知為何手冊卻寫著要帶書及習作">>> 我想就是因為今天本來沒常識課卻要上, 才要他們註明今天要帶書的
"看過一丙學生名單,發現有兩位同學退出又有兩位新同學補上了,所以班號才會有變">>> 你從那裡比對的? 我昨天只看到手冊最後一頁貼有全班同學的英文名單, 阿囡的班號和以前一樣

TWMa,

<是現代數學的習作嗎?>--我見我囡係做綜合練習嗰本P.1-4
<你從那裡比對的?>--因為上次上適應班時第一日我見班房門口貼咗張list出嚟,我咪用手機拍低,返屋企自己整咗個人名表出嚟,所以昨晚睇返張新的英文名單,一對比就知道少咗兩個又多咗兩個唔同名的新同學囉 因為兩個新同學都是在你囡的排名前,所以你囡的班號就冇變到。

wyl:
Thanks
睇嚟我都需要同你交換電話, 以便對每日功課  

你真係醒目!

wyl 寫道:

<你從那裡比對的?>--因為上次上適應班時第一日我見班房門口貼咗張list出嚟,我咪用手機拍低,返屋企自己整咗個人名表出嚟,所以昨晚睇返張新的英文名單,一對比就知道少咗兩個又多咗兩個唔同名的新同學囉

TWMa,

小女昨天的手冊也是空空如也,但我見她有帶中文習作回家做,所以幾可肯定她是漏抄家課了。後來再致電 wyl 查正,發覺小女真的漏寫了手冊,而且還要做數學家課及帶常識課本和習作...

唉,真係唔知幾時先至可以安心小女會將所有應帶的東西都帶回家、應寫的東西都寫在手冊上...

TWMa 寫道:
"還有數學練習P.1-4" >>> ??? 是現代數學的習作嗎?
(昨天見阿囡手冊上完全沒寫功課有那些)

TWMa,

我太太在家長日/試食那天已和 wyl 交換了電話。這兩三天不是靠 wyl 的幫忙恐怕小女真是錯漏百出喔。我覺得我們真的應該交換電話號碼,最好還可以找多一些同班同學的家長交換聯絡方法。

TWMa 寫道:

Thanks

好啊!我PM咗俾你啦!

TWMa 寫道:
wyl:
Thanks

Boris,

唔好咁講,大家都係新小一生,又咁啱同班,梗係要守望相助啦!
‹ 上一主題|下一主題