用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求意見 YWGS vs HKUGA
樓主: hezekiah
go

求意見 YWGS vs HKUGA   [複製鏈接]

lot888 發表於 24-4-6 15:41
回覆 dreamdream081 的帖子

我解,要三面,可以拖長面試到出offer時間,其間在平台不继推post,如....我等 ...

純粹講我幼稚園個case,我哋係普通學卷村幼,當年全日班,新區新手媽媽一頭霧水,考完之後喺EK原來自己有間係好多人想入話冇Offer,喺冇特別喜好之下就係睇完EK揀咗好多人冇嗰間

其實都幾得意 老牌學校擁護者質疑點解咁多vs posts 然後每個posts回覆留言唔通唔算帶風向?🤭其實每個人睇法 邊個唔主觀 無論讀咩學校都好 自己先研究 再問下身邊的「真」朋友、老師 同自己仔女討論 了解他們的意願係基本吧
在論壇、FB 除了r水吹 唔通當真咩

2jkidsfather 發表於 24-4-6 17:08
近來「升中派位」版的第一丶二頁出現最多的便是 XX vs 港同,真的很「特別」

...

遲啲再玩級頭唔畀二面,級十打後有offer,D家長覺得咦我哋都唔差,咁難都入到。有人無二面三面嘢。

Rpp 發表於 24-4-6 18:25
遲啲再玩級頭唔畀二面,級十打後有offer,D家長覺得咦我哋都唔差,咁難都入到。有人無二面三面嘢。
...

係就好,我諗緊報了否浪費時間,學校有選擇怎會理我小朋友這些中游分子。尤其是見到所有vs都是受歡迎的名校,即是代表收Offer的都是級頭。好彩就waiting等到其他小朋友decline offer之後到我小朋友。
怕只怕在這樣的情況下,級頭直接跳去二面三面收Offer

RainyRice 發表於 24-4-6 18:40

係就好,我諗緊報了否浪費時間,學校有選擇怎會 ...

中游入到搞三面做咩呢?可能真係唔係咁注重成績。

Rpp 發表於 24-4-6 20:20
中游入到搞三面做咩呢?可能真係唔係咁注重成績。

我都係咁諗。
而且我都唔明點解書院如果推出新課程不選擇跟辦學理念教學、方針相符的IBDP,而選IAL。某程度感覺學校不是跟從原本的理念走。

RainyRice 發表於 24-4-6 21:30
我都係咁諗。
而且我都唔明點解書院如果推出新課程不選擇跟辦學理念教學、方針相符的IBDP,而選IAL。某程 ...

你一講又有點道理,照計活動教學係IB,從來沒有網友提過呢。

我都係咁諗。
而且我都唔明點解書院如果推出新課程不選擇跟辦學理念教學、方針相符的IBDP,而選IAL。某程 ...

21年的報章報道,港同一路話係搞緊IB嘅,我都一路有留意希望佢成功申辧!但係到22年左右改口風或搞IAL,然後就變成IAL了

https://topick.hket.com/article/2967836?r=cpstni

個人認為搞什麼學制都冇問題嘅,港同確係能做出好成績的學校。

我都係咁諗。

可能這就是:「理想是美好的,現實是殘酷的」。IB成本是很高的,專業團隊是很難建立的。

RainyRice    發表於 24-4-6 23:08

Rpp 發表於 24-4-6 21:37
你一講又有點道理,照計活動教學係IB,從來沒有網友提過呢。

因為我拜讀緊港大同學會的大作 《公元21世紀教育夢一群港大校友在辦學路上》。讀完本書真的令我覺得港同的教育理念、教學方法好吸引,只是有幾個點諗唔通。

在成績和收生方面:
- 我們有一個願望… 學校不只是關心考試成績及取錄組別高的學生,而是以有教無類的精神,因材施教,為培育下一代而努力(p.17)
- 至於文憑試增值數據,….增值數字的高低反映學生於全港學生中的成績排位,若學生在中一入學時的成績排在全港學生中由,而在文憑試的成績位於全港學生上游,即出現增值,表示他們經過中學學習,成績較小學時確實得到提升。書院十分重視增值數據,因文憑試成績高低並不能完全反映學生的學習能力是否有所提升,唯有與升中時的成績作對比,才能清楚看到學生在六年中學生涯後,學習能力是否有所提升,從而準確評估學校在教與學方面的表現給學生的學習適。(p.89)
[>> 所以希望他們能夠忠於辦學願望理念,會在成為B1A成績的學校之後,繼續願意interview&收成績中游的小朋友]

在學校課程選擇方面:
- 翻看當時港大同學會書院的宣傳介紹,可以看到…高中的重點則是「中五至中六採用IBDP」…. 可是對於一間剛創辦、還未取得任何公開試成績的中學來說,推行DSE和IBDP雙軌制有很大風險;而IBDP課程在師資等方面的成本較高,選修的學生也要支付較高學費等。(p.39)
- 決定全部採用DSE課程,引起小部份家長的意見,因為他們正是為了IBDP課程而選擇書院…. 首任校長… 還設計了一個帶有IB元素的DSE Plus課程,保證學校符合教育基金的辦學理念,成為一間有國際視野的本地學校,最後爭取到家長們的信任和支持 (p.39)
[>>睇新聞佢哋沒解釋點解釋選擇IAL而放棄IBDP,或者會話大部份海外升學的學生升學英國,又或表示學生家長意願,又或師資和成本問題。在讀完這本書之後,我更覺得很遺憾。學校到有機會開辦國際課程卻未能忠於創辦時的理念。
>>相信都會有家長選擇離開,去其他揉合中西教育理念而有IB的學校,例如SSC、CKY。又或者直接讀本地傳統名校 /IS。]

在國際視野方面(純粹個人preference):
-學校創會成員抱有「關心社會、胸懷祖國、放眼世界」的情懷。(p.15)
[>> 但我自己讀完本書,感覺是比較着重胸懷祖國,放眼世界好像相對比較少(對某些人來說,可能是好處優點,或已有足夠的平衡):]
-書院近年成立了中國文化委員會,推廣各類文化活動;本年更以「孝道」及「師道」為主題…(p.157)
-書院的中文科每年會舉行中國文化週活動(p.156)
- 書院第三任校長葉天有是以英語為母語的… 例如配合中國喜慶節日,大家都穿華服(校長則穿長衫)
[>>真的未聽過中學仍要穿華服回校慶祝新年,但樓下講到有可能和EDB國教要求有關,我都覺得有可能,謝謝分享
>> 當然學校都有很多西方國際性的活動及交流團。
>>以上用iPhone讀出書本內容寫出,如有錯漏請包涵。歡迎自己去圖書館借閱。]

RainyRice 發表於 24-4-6 22:33
因為我拜讀緊港大同學會的大作 《公元21世紀教育夢一群港大校友在辦學路上》。有幾個點諗唔通:
在成績和 ...
你做到一個好好既示範,對自己感興趣嘅學校唔係只睇EK,Facebook 啲吹水友嘅主觀個人情感睇法!讚

RainyRice    發表於 24-4-6 23:04

因為我拜讀緊港大同學會的大作 《公元21世紀教育夢一群港大校友在辦學路上》。有幾個點諗唔通:
在成績和 ...

>> 「所以我希望他們是會成為B1A成績的學校之後,繼續願意收成績中游的學生」 - 如果有一大堆B1A學生想入去讀,你期望港同唔收佢哋,反而只收B1B/C學生?

在成績和 ...

可能太多尖子報考,為達有教無類既辦學宗旨,要由二面改為三面,去找出成績稍次既學生出黎,加以栽培?~

在成績和 ...

華服日,有老師朋友形容係國教功課
所以而家開間都做中華文化日,華服日

RainyRice    發表於 24-4-6 23:00

mcl233 發表於 24-4-6 22:51
可能太多尖子報考,為達有教無類既辦學宗旨,要由二面改為三面,去找出成績稍次既學生出黎,加以栽培?~
...

希望係咁,如果唔係我小朋友應該連見的機會都沒有

RainyRice 發表於 24-4-6 22:59
希望係咁,如果唔係我小朋友應該連見的機會都沒有

但可能係只容許B1A先比入場券~

RainyRice    發表於 24-4-6 23:09

猴子爸 發表於 24-4-6 22:50
>> 「所以我希望他們是會成為B1A成績的學校之後,繼續願意收成績中游的學生」 - 如果有一大堆B1A學生想入 ...

都好奇這一面二面三面學校是用什麼準則選學生,相信分數點都唔可以太差,我覺得升中有B1B的學生都可以好有潛質。但不知小組teamwork、理念和態度可以加到幾多分。

mcl233 發表於 24-4-6 23:01
但可能係只容許B1A先比入場券~

如果港同唔見我小朋友我就大條道理(作大…放心,我做唔出)話佢已經偏離原本的理念。其實我是小學插班,都要睇有幾多位(但分析學校的內容,比起小學那邊,應該和升中更相關)

因為我拜讀緊港大同學會的大作 《公元21世紀教育夢一群港 ...

你真係搵咗好多資料研究間學校,我唔熟港同,更加無意識搵呢啲作研究,信百年老校差極都有個譜。當年有家長建議我哋報匯基,顏寶鈴作為面試實習,我兩仔喊停叫不要嘥時間,同埋講不要超過5間,因為太多無益。之後從來無VS俾小朋友自己揀,選錯唔關我事。

RainyRice 發表於 24-4-6 23:08
如果港同唔見我小朋友我就大條道理(作大…放心,我做唔出)話佢已經偏離原本的理念。其實我是小 ...

你真係一位好認真嘅家長!
說實話,對於學校所講嘅「理念」,知道就夠,喺實際操作時,佢哋都係凡人,都係需要公開試同校際比賽成績,需要收叻學生,需要社會認同,需要更多資源….
實在不必對佢哋嘅「崇高理念」作過份嘅解讀。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊