用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇家長可以分享Malvern St James Girls school ? ...
樓主: linlin1
go

[英國] 請問有冇家長可以分享Malvern St James Girls school ? [複製鏈接]

karanica 發表於 22-7-1 00:25
好似唔見咗條iPad X電線或襪,佢都要叫我幫佢買,然後寄去學校!

amazon.co.uk

karanica 發表於 22-7-1 00:25
好似唔見咗條iPad X電線或襪,佢都要叫我幫佢買,然後寄去學校!

其實你不如大少少先去boarding , Y9差唔多

karanica 發表於 22-7-1 00:24
星期六、日小朋友可以出去,但乜都無!有時想買件衫選擇都無!

其實精髓就是校園生活,點解成日要出去?我見一般boarding weekend 自己都好多活動,好忙。

sleung2020 發表於 22-7-1 04:43
好多寄宿學校都係咁,你揀學校時應該已經知學校周圍環境,同埋,小朋友咁細可以自己出去咩
...

其實冇得過去看,都是隔山買牛,學校話在一個charming historic town. 但實際要行幾遠,有什麼shop, 我真的no idea.
Yes小朋友在校,但聽聞D嘢未必好食,我都希望學校不太鄉下,步行幾分鐘可以有shops,M記. 有需要時可以買下衫,買下嘢食. 如學校不在大城市內,真係都唔知點問…

meejh 發表於 22-7-1 15:34
其實冇得過去看,都是隔山買牛,學校話在一個charming historic town. 但實際要行幾遠,有什麼shop, 我真 ...

google map

964000 發表於 22-7-1 05:46
其實你不如大少少先去boarding , Y9差唔多
當時諗住Year 7, 即中一去容易適應D,Year 8,9好似插班咁,人哋開始咗Spanish, French, 驚追唔到!

sleung2020 發表於 22-7-1 04:44
amazon.co.uk
我係用amazon買!買咗又驚佢收唔到!
好似開學時我在John Lewis買咗羽絨被比佢,都唔知去咗邊!

宮二 發表於 22-7-1 09:27
其實精髓就是校園生活,點解成日要出去?我見一般boarding weekend 自己都好多活動,好忙。
...
只有星期六、日可以出去,出去買下洗頭水、日常用品都要!小朋友又唔係坐監!
Weekend學校廣告就係好忙,實際唔係個個禮拜有活動,小朋友full boarding 的話其實基本上自己在宿舍苦悶,乜都無得做!其他day 或weekly boarding 的同學仔走哂,都難捱架!打機上網又話唔得,只好望住天花板!睇書,唔係個個鍾意嘛!溫書,溫一陣就得,吊頸都要抖下架!
所以理想同現實係唔一樣架!

sleung2020 發表於 22-7-1 15:35
google map
我都有睇,但去度同睇google map又有分別!

回覆樓主:

寄去學校,地址正確,名正確,又唔會收唔到。我女學校weekend 都多活動多姿多彩,在乎於小朋友喜唔喜歡,會唔會主動去參與,主動去投入寄宿生活。
其實,英國寄宿學校有自己一定嘅規矩,之後去邊間寄宿學校都好,其實都要同佢講要守規矩,幾點要還電腦ipad就幾點要還,無話fair唔fair。細過去,要比定心理準備佢地,寄宿生活係點,等佢地有準備。

BabyKD 發表於 22-7-1 17:44
寄去學校,地址正確,名正確,又唔會收唔到。我女學校weekend 都多活動多姿多彩,在乎於小朋友喜唔喜歡,會 ...
其他學校weekend 如何,我不適合comment, 因為我唔理解!但MSJ 的情況就係唔係個個禮拜有活動,唯一個個禮拜有的活動就係去附近個鎮行街!而阿女係有參加晒所有學校weekend 的活動!
寄去學校,100%地址正確,因為我同時買枕頭、床單、被袋,就只有羽絨被唔見咗!咁我都無特別追問學校,覺得開學時比較亂!所以我只好另外再買比佢!
MSJ 學校和宿舍係隔幾條街,行10分鐘左右!寄嘢去係要寄去main campus, 之後再送過嚟!
仲有喎,超級市場寄的野佢哋係唔收!我都係比MSJ 退返去先知!MSJ無特別講!

佢明白要守規矩,但有D在香港學校可以做,去到唔可以做,事前又無講清楚比佢知,做咗即時鬧,咁老師都應該要話比佢知咁樣做唔得,下次再犯再鬧!同埋唔同老師有唔同做法,咁點follow!

karanica 發表於 22-6-30 13:21
你真係好彩!同埋果度太鄉下,唔係好適合在香港長大的小朋友!
附近個小鎮已經係town centre, 有Waitrose,  ...

哈哈,你囡平時學校冇野食咁款!

我哋學校都唔在市內,坐的士去£8單程,幾個一齊出抵啲,今年啲學生哥想慳錢,個個買單車踩出去購物仲方便。我哋學校膳食唔錯的,不過有時都會自己煮嘢食或者幾個一齊叫外賣just eat或者Uber eat 。放假學校的活動唔多,因為宿生吾多,大家會各自安排,多數一齊打籃球做Gym同跑步,玩下樂器夾band,一齊煲電影,算係幾開心嘅寄宿生活。

回覆樓主:

咁下次搵學校要多溝通多了解先做決定,agent意見用作參考好了。搵間合適既比女女,事前可能要做多啲功夫。

karanica 發表於 22-7-1 16:51
我都有睇,但去度同睇google map又有分別!

我住英國,都好多時候寄嘢俾個女,未試過寄失,個女收到好似收禮物咁,又開心,google map同實際有分別?我冇嘢講,希望你快快揾到另一間學校,佢已經浪費咗y7,本來呢年可以冇咩壓力下享受寄宿生活

karanica 發表於 22-7-2 00:44
其他學校weekend 如何,我不適合comment, 因為我唔理解!但MSJ 的情況就係唔係個個禮拜有活動,唯一個個禮 ...

間學校啲關愛真係麻麻

cfs 發表於 22-7-2 01:03
哈哈,你囡平時學校冇野食咁款!

我哋學校都唔在市內,坐的士去£8單程,幾個一齊出抵啲,今年啲學生哥想 ...
Year 7 只可步行去到的地方咋!完全未見過的士,應該要call!
果頭係無uber!
無deliveroo..
可以叫domino pizza, 一個月一次,仲要問准!佢只有11歲,所以無credit card, 每次叫pizza 都叫我幫手叫,因唔收cash!
因為宿舍只係宿舍,其餘運動平日下午ECA玩!
所以星期六、日好悶!

BabyKD 發表於 22-7-2 01:03
咁下次搵學校要多溝通多了解先做決定,agent意見用作參考好了。搵間合適既比女女,事前可能要做多啲功夫。
...
係架!我一定親身睇!親身報!

karanica 發表於 22-7-2 05:10
Year 7 只可步行去到的地方咋!完全未見過的士,應該要call!
果頭係無uber!
無deliveroo..

我哋果邊Year 7已經可以出去,問準老師,幾個一齊行動。冇Uber佢哋自己識call local taxi .冇deliveroo佢哋自己識download just eat 用佢叫外賣。我果個出發時12歲,我what’s app我信用卡資料比佢,佢放任何apps叫外賣,外出消費就可以用apple pay 解決,有同學家長比自己張debit card孩子果邊用。宿舍內大家會搵節目,互捉E因,一齊炒飯食,睇電視,佢哋會自己搵方法娛樂,亦算係一種學習。快啲搵其他合適的學校啦,下次唔會咁黑仔,加油啦

回覆 karanica 的帖子

所以我一路建議俾家長嘅就係要揀Full boarding比例高嘅學校。就算學校Boarding ratio唔太低,如果包weekly同埋flexi boarding,週末都係會清吉得七七八八。有啲學校還好,可能小貓三四隻都照搞活動,不過其實根本唔合乎學校經濟效益。如果唔係,學校又唔搞,留低嘅又得嗰幾個,結果都係自己顧自己。

祝好運,可以盡快搵到心儀學校。

Poyau 發表於 22-6-29 09:13
應識唔識......

真係識,識呃人
‹ 上一主題|下一主題