用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2A校入大學人數
樓主: candyreeve
go

2A校入大學人數   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-7-24 16:14
其實我係知,我係想指出,睇3322其實睇唔到入大學機會,而入大學率又多水分,咁其實應該用咩方法去衡量自 ...

我就試玩咗大學收生 計分嗰個software. 入估可以取的分再睇下有咩系可選,過好似冇update加權,對嗎?

hkpapa852 發表於 19-7-24 11:53
唔只UGC degree, 所有自資課程規定需要遵照3322既條件去收生

Oh原來自資"学士"都要3322,副学士就用,末深入研究過,多謝更正,但隨着收best 5 越來越多,3322似乎鬆左

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-24 11:53
唔只UGC degree, 所有自資課程規定需要遵照3322既條件去收生

唔一定,我識人中文2入左演藝
亦有院校透過「同外國合辦」黎逃避3322要求
咁會唔會有中學count埋做「城大學位」,或升讀8大呢.....

王家爸爸    發表於 19-7-25 08:09

Charlotte_mom 發表於 19-7-24 19:49
咁會唔會有中學count埋做「城大 ...
其實3322一向唔係話100%要跟,但大圍收生都要跟呢個標準,每間學校每年實際會有少量位,可以俾CO唔達標但整體成績優秀既學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 19-7-24 19:49
妳又教識咗人點去發水

王家爸爸    發表於 19-7-25 08:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咦?點解呢?我查過演藝大學課程要3322喔?!佢會唔會讀文憑課程而已?

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 19-7-24 16:40
都唔係架,如果無3322,嗰個best five既數理一定要有星架!
屋企人中文 2 左, 但 2X 其中一科係 5**, 中大收左, 但要補考返中文, 合格先可以升 Y2, 好好彩地補考合格, Y2 去左港大讀.

點樣轉到唔好問我, 詳情我無問.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

有的!想當年(三十幾年前),全級有大概一半同學入中大。

miriam 發表於 19-7-25 00:13
屋企人中文 2 左, 但 2X 其中一科係 5**, 中大收左, 但要補考返中文, 合格先可以升 Y2, 好好彩地補考合格,  ...
想當年我老公中化唔合格的,佢厲害呀識得自己去叩港大門,收左 :)  

醒目開學勳章 王國長老

Chowying 發表於 19-7-25 00:27
想當年我老公中化唔合格的,佢厲害呀識得自己去叩港大門,收左 :)
Best 5 有 26 分, 唔記得 M1 定 M2 拎 5**, 4C 入面兩科 5*, 一科 5, 中文 2, 知道中文 2 我呆左.

若果我囡有咁好成績真係偷笑, 訓著都笑醒

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-24 20:01
其實3322一向唔係話100%要跟,但大圍收生都要跟呢個標準,每間學校每年實際會有少量位,可以俾CO唔達標但整 ...

唔係CO喇,firm offer呀,鐘意就無問題
今年公海有case,其他科都有星,但英文2左,樹仁收

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-7-24 20:03
妳又教識咗人點去發水

教育呢樣野,越了解越神奇
自從阿女玩大學,我簡直好似發現新玩具一樣,又有新野玩

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-7-24 21:13
咦?點解呢?我查過演藝大學課程要3322喔?!佢會唔會讀文憑課程而已?
...

其實呢.....指引同實際做法,永遠都有走盞位,差左學校想唔想走啫

Charlotte_mom 發表於 19-7-25 01:52
其實呢.....指引同實際做法,永遠都有走盞位,差左學校想唔想走啫
未來幾年唔夠客,所以各大專院校上年一早打開口牌,講明唔達3322但成績好都會收。其實一直只係經濟學既供求問題。

hkpapa852 發表於 19-7-25 08:58
未來幾年唔夠客,所以各大專院校上年一早打開口牌,講明唔達3322但成績好都會收。其實一直只係經濟學既供求 ...
高等教育focus在培養專才,  2444+5* 幾時都應該會受歡迎過好過 3344+5

HaYi 發表於 19-7-25 09:37
高等教育focus在培養專才,  2444+5* 幾時都應該會受歡迎過好過 3344+5

咁其實睇你讀乜科,如果理科,小朋友只有1X,即另一個理科係4或更低,都唔係咁專才。如果文科仲大劑,科中文得2,英文4都唔係好標青,咁點寫文?一篇term paper閒閒哋3000-5000字。不過另一個都唔見得好就是了。咁睇面試決勝負啦!

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 19-7-25 01:50
教育呢樣野,越了解越神奇
自從阿女玩大學,我簡直好似發現新玩具一樣,又有新野玩
...
到我囡時你幫我做資料搜集

‹ 上一主題|下一主題