用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教修改 高中選科制度
樓主: ss429
go

高主教修改 高中選科制度   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-12-8 12:16
所以我一直堅持中學應選單性學校

如果男仔真係文科弱, 咁咪大圍一齊弱囉, 如果當大部人弱而你又可以強時,  ...

我讀男校,明白男仔發展過程,當年大部份同學都係中四先爆,中三一齊懵盛盛。B1數理叻仔揀啱科駛鬼中四準備DSE,理科中5下學期開始衝夠突有餘。但可惜中四選科和2X,3X在中三決定,裏面亦包含大部份文科。

大學開始改收生方法,俾條好路你行,文科唔同理科,尤其語文和分析類,要浸要花大量時間,耐性,心力。讀3X手揸Maths,Phy,Chem,BAFS已經4科(同數有較大關連),中英通只要合格並跑出一科,加埋數學,Phy加權,Best 5 可以差得去邊?

唔係個個要讀3X,但有得揀對部份學生如魚得水。

揀中學唔係揀個名㗎,要睇埋中4可選科目/數目和方法,否則到時做唔到愉快學習,愉快入U。

akys 發表於 18-12-8 12:49
我讀男校,明白男仔發展過程,當年大部份同學都係中四先爆,中三一齊懵盛盛。B1數理叻仔揀啱科駛鬼中四準備 ...
我同你諗既相似,中游果批隨時去到中四先發力⋯

hkpapa852 發表於 18-12-8 12:16
所以我一直堅持中學應選單性學校

如果男仔真係文科弱, 咁咪大圍一齊弱囉, 如果當大部人弱而你又可以強時,  ...

咪係,男同男爭,女同女爭,學校同一資源下變相好用左。最重要,我怕佢昻車車唔知入U讀乜,單性別學校易抄D,又係人讀乜我讀乜,咪鬼執書既心態,快靚正~~~

我讀男校,明白男仔發展過程,當年大部份同學都係中四先爆,中三一齊懵盛盛。B1數理叻仔揀啱科駛鬼中四準備 ...

其實,當大部份學生現在只係考2X時,整體表現其實都只係一般,仲點叫人相信佢地有能力應付3X呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

artroboy 發表於 18-12-8 12:33
但要睇邊種制度下的單性,如果官話津,我覺得資源問題,基本集中火力在強班。弱既反而仲衰。

文弱係男仔 ...

咁理論上,單性別學校資源唔使顧男又要顧女,好用D㗎,爭輸係另一樣野,我估~~~

但而家D人早熟咗,我見好多男仔高小已好努力,亦清楚自己目標。

mcl203 發表於 18-12-8 12:57
咁理論上,單性別學校資源唔使顧男又要顧女,好用D㗎,爭輸係另一樣野,我估~~~
...
因為我個case 係樣樣平均,文理都ok,但數理又唔係最top果批 , 依家仲積極參與校際活動,點搞⋯

artroboy 發表於 18-12-8 13:00
因為我個case 係樣樣平均,文理都ok,但數理又唔係最top果批 , 依家仲積極參與校際活動,點搞⋯ ...

直資,男校,老店,仲使驚,學校識分配,你囝識揀㗎啦,起碼唔使同女仔爭~~~

hkpapa852 發表於 18-12-8 12:54
其實,當大部份學生現在只係考2X時,整體表現其實都只係一般,仲點叫人相信佢地有能力應付3X呢?
...
唔會對所有學生有用,但肯定部份會得益。大學慢慢減少對文科要求,好似我們以前讀書時要求合格就算,反正唔需要靠佢計分。有班語文唔算太好,而數理叻嘅可以如魚得水。

artroboy 發表於 18-12-8 13:00
因為我個case 係樣樣平均,文理都ok,但數理又唔係最top果批 , 依家仲積極參與校際活動,點搞⋯ ...
我孩子數理好,但為了這個制度,小學和初中只會將重點放2科語文,可惜中文睇好多好多書都唔掂。

akys 發表於 18-12-8 13:14
我孩子數理好,但為了這個制度,小學和初中只會將重點放2科語文,可惜中文睇好多好多書都唔掂。 ...
我果位中、英比較強、數理中上(但未必有信心入到強力班),另外又喜歡視藝及西史,頭痛中⋯

akys 發表於 18-12-8 13:14
我孩子數理好,但為了這個制度,小學和初中只會將重點放2科語文,可惜中文睇好多好多書都唔掂。 ...
咁讀3X 死多兩錢。

sunflower2000 發表於 18-12-8 13:22
咁讀3X 死多兩錢。
合格一定冇問題,但如果要target 看4C嘅神科,就要考慮IB或AL了,好彩孩子暫時冇咁嘅選擇。還有,大學改收生,只要多5* ,其中一科Core有酌情權。

artroboy 發表於 18-12-8 13:22
我果位中、英比較強、數理中上(但未必有信心入到強力班),另外又喜歡視藝及西史,頭痛中⋯ ...

佢肯既係時候汁汁佢,等佢易清楚自己既強弱去選科~~~

akys 發表於 18-12-8 13:28
合格一定冇問題,但如果要target 看4C嘅神科,就要考慮IB或AL了,好彩孩子暫時冇咁嘅選擇。還有,大學改收 ...
此一時彼一時,未來幾年中六畢業人數下跌,大學自然要諗辦法吸好生,但到人數回升,仲有冇呢支歌仔唱呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-8 13:40
此一時彼一時,未來幾年中六畢業人數下跌,大學自然要諗辦法吸好生,但到人數回升,仲有冇呢支歌仔唱呢? ...

呢個就係香港特有嘅體系,目的係玩死班家長,所以局長一句『太複雜』就走人。有錢多啲選擇,冇錢咪多啲準備,自求多福囉。

呢幾年應該一路跌,4-5年後先慢慢攀升,再過一年兩年才爆升,冇問題嘅, HeHe!

mcl203 發表於 18-12-8 13:28
佢肯既係時候汁汁佢,等佢易清楚自己既強弱去選科~~~
我想同佢轉IB..

artroboy 發表於 18-12-8 12:45
我覺得學校咁做係有考慮因素,唯是執行上太倉促,總之呢屆由小學到中學都幾黑仔⋯ ...
其實黑唔黑仔,真係好睇觀點與角度,對部分成績差既學生來講,如果唔係呢幾屆少咗人,根本就無可能入到高記,從呢個角度睇,可以話係幸運,唔係黑仔。

我讀男校,明白男仔發展過程,當年大部份同學都係中四先爆,中三一齊懵盛盛。B1數理叻仔揀啱科駛鬼中四準 ...
其實有無其他男校,係用數學加整體成績決定選科?

持之以恆 發表於 18-12-8 12:58
但而家D人早熟咗,我見好多男仔高小已好努力,亦清楚自己目標。
我都覺得呢啲野係因人而異。
‹ 上一主題|下一主題