用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教男仔邊個校網最好?
樓主: Joannekmhung
go

想請教男仔邊個校網最好?   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-8-16 16:57
你都食左诚实豆沙包
唔想大家對私小有過份嘅憧憬.....

hkpapa852 發表於 18-8-16 17:01
對升中有研究既小學, 會知道如何為學生爭取入名校既機會, 例如執雞去沙田女校, 黃大仙女校等

...
所以上年有band 2同學去了沙田女校,開心到佢阿媽飛起

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-16 17:02
唔想大家對私小有過份嘅憧憬.....
現實係, 妳講多一萬次都改變唔到人地既諗法

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-16 17:07
現實係, 妳講多一萬次都改變唔到人地既諗法
咁就由得大家繼續熱愛了

回覆 hkpapa852 的帖子

或者我是另類家長,個人覺得讀書不是一切

kudon 發表於 18-8-16 17:12

或者我是另類家長,個人覺得讀書不是一切
讀書當然不是一切, 但係香港讀唔到書, 可以有機會擁有既一切, 範圍只會越嚟越細.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-16 17:12
咁就由得大家繼續熱愛了
即使实际band1率没有那么高,但已经好过其他9成学校啦,家长们又怎会不热爱?

所以我覺得宜家d小朋友讀書真係好慘

kudon 發表於 18-8-16 19:22

呢個係人越來越多,資源爭奪嘅結果,「慘」嘅情況只會越來越差...在所有層面都有此情況
這是Thanos嘅theory

猴子爸 發表於 18-8-16 17:39
即使实际band1率没有那么高,但已经好过其他9成学校啦,家长们又怎会不热爱? ...

其實入面競爭係好大嘅,其他學校可能級5至級1先叫勁,但呢D學校考到級頭20已經非常之叻,級頭20成績表有名次,又上到龍虎榜,所以個個同學都搏老命考到級頭20,但不是一件容易嘅事

kudon 發表於 18-8-16 19:22

宜家d小朋友讀書越來越慘係緣於有直資私立,要考學校要面試,這就是地獄嘅開始...

君不見而家周街都係補習社,一係就幼兒教育,廿年前邊度有呢D嘢!

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-16 21:04
其實入面競爭係好大嘅,其他學校可能級5至級1先叫勁,但呢D學校考到級頭20已經非常之叻,級頭20成績表有名 ...

所以話呢,世上邊會有happy school 得黎學生成績又勁呢?

sunnymama2 發表於 18-8-16 21:13
所以話呢,世上邊會有happy school 得黎學生成績又勁呢?
如果有...我都好想知,可能只得港同一間

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-16 21:24
如果有...我都好想知,可能只得港同一間
我思想比較傳統, 一直相信要成績好, 嚟嚟去去就係嗰幾條formula. 假設學校係真happy, 你又跟住happy, 但資質一般, 我就唔信會有好成績啦!

2jkidsfather    發表於 18-8-17 10:02

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-16 21:09
宜家d小朋友讀書越來越慘係緣於有直資私立,要考學校要面試,這就是地獄嘅開始...

君不見而家周街都係補 ...

絕對認同!

Eat_Sleep_Play 發表於 18-8-16 21:09

君不見而家周街都係補 ...

如果話所有居民都只是憑抽籤派學校。。。

論競爭性:小朋友開開心心讀書,但因為香港不是一個封閉的體系,碰上國內國外強勢對手時,怎樣面對?學校還是要加緊提高程度去面對競爭. 讀書也不會輕鬆的。

論公平性:必定有一部份家長覺得自己的仔女資質好,為什麽要凭運氣來決定孩子接受優質教育的機會?接著就一定會有私立學校出現。

論學校質素:其中一個重要的因素必定是生源。很多名校必定反對只憑抽獎收生,因為難控制質素。

那麼20/30年前呢?那時人少很多,從國內來讀小學,幾乎沒有。

還是那句話,資源沒怎麼增加,人口卻一直增加,自身國內國外的競爭日趨激烈是必然的。

以後的世代,生活只會越來越難過,要令自己不後,又不被AI取替,惟有繼續加強競爭力。讀書也只會越來越進深。

猴子爸 發表於 18-8-17 09:34
如果話所有居民都只是憑抽籤派學校。。。論競爭性:小朋友開開心心讀書,但因為香港不是一個封閉的體系, ...

論學校質素:其中一個重要的因素必定是生源。很多名校必定反對只憑抽獎收生,因為難控制質素。

呢一點其實並非事實。

當年名校要轉直資,主要因為EDB要削減辦學團體管治權,同埋攪埋個不知所謂既母語教學政策。

hkpapa852 發表於 18-8-17 09:42
論學校質素:其中一個重要的因素必定是“生源”。很多名校必定反對只憑抽獎收生,因為難控制質素。
呢一點 ...
当然不是唯一原因,但是其中之一对学校有利的事情吧。

猴子爸 發表於 18-8-17 09:48
当然不是唯一原因,但是其中之一对学校有利的事情吧。
http://new.qq.com/omn/20180627/20180627A1REHM.html刚看到这篇文章,“竞争”is everywhere...

猴子爸 發表於 18-8-17 09:34
如果話所有居民都只是憑抽籤派學校。。。論競爭性:小朋友開開心心讀書,但因為香港不是一個封閉的體系, ...

好多現在變成直資嘅傳統名校,之前都係津貼學校冇得揀學生,但成績一直十分成績標炳,而且今時今日仲有冇得揀學生嘅津貼學校一樣成績出眾,咁點解?呢點就係學校本身嘅能耐。

要推前4-5歳人仔就開始要「競爭」?相信大家都知道乜嘢係「拔苗助長」,咁細嘅小朋友係應該培養佢地嘅學習動機,令佢地喜歡學習,而唔係超前教育令到佢哋對學習有錯誤嘅觀念,而且磨滅佢哋對學習嘅興趣。

Eat_Sleep_Play    發表於 18-8-17 11:37
‹ 上一主題|下一主題