用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 手持宣小,派到仁立
樓主: thenewme
go

手持宣小,派到仁立   [複製鏈接]

b3410 發表於 18-6-26 09:00
點解我見學校網站寫16-17  入SPCC是三個?

我估2015 - 2017呢2年合共6位入spcc.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

晴晴小B 發表於 18-6-26 08:39
聯繫位係統一派位既25%,即一間開四班中一既中學就會有21個位比聯繫小學。
如果個間小學扣除左升中自行收 ...
我有印象有人提起过“沙田宣道陈元喜”和“郑荣之”的联系,郑是B1C, 陈元喜因此一直以来有60多%英中百分比,但自从联系取消了,陈元喜只剩下40多%英中。可能中间的差别,就是以往一些band2生可以升读band1C, 现在再没有这支歌仔唱。

回覆 gracelam 的帖子

我朋友個囝就係雙仁生, 以甲一, 乙一入林護, 入到好高興, F1下學期已大難臨頭, 主科不合格, 最後留班!
唉! 入林護, 自知好運的更要比以前努力!

小Monkey 發表於 18-6-26 10:13

我朋友個囝就係雙仁生, 以甲一, 乙一入林護, 入到好高興, F1下學期已大難臨頭, 主科 ...

佢係band 1 定band 2?即係雙仁水準未夠?

PCMW 發表於 18-6-26 11:12

常說讀書是馬拉松比賽,很多小朋友都是中學才開始發功,尤其係中四分科後。小學階段表現好壞,或多或少在於家長喺背後發幾多功。但到中學,到家長不得不放手時,真係要睇小朋友嘅領悟力同學習態度了。

gracelam 發表於 18-6-26 09:11
我估2015 - 2017呢2年合共6位入spcc.
不過每年入3個都已經好勁而且還有30-40%入林護!
雖然未必等於考級前30%必入B1A,不過已經比其他學校多機會。

如果唔想俾學費,仁立的確是好好的選擇。

不過,如果學費唔係問題,還是覺得宣小更加全面,升中選擇也更加多。

雙仁band 2生根本唔洗諗, band 1生抽入林護都要自强不息。

我朋友也是,入了林護變了尾,頭痕中

小Monkey 發表於 18-6-26 10:13

我朋友個囝就係雙仁生, 以甲一, 乙一入林護, 入到好高興, F1下學期已大難臨頭, 主科 ...

林護要留班多數仁紀

晴晴小B 發表於 18-6-27 21:56
林護要留班多數仁紀

I think so.

回覆樓主:

入到。又讀得到。就係最完美。要靠谷去讀。雙輸。有聯繫。但小朋友讀唔上。無聯繫。成績中上。大把學校揀。唉。老啦。攰啦
‹ 上一主題|下一主題