用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 新手求救!請問有邊間平價國際學校是不需債卷 ...
樓主: bonbon1106
go

新手求救!請問有邊間平價國際學校是不需債卷   [複製鏈接]

回覆樓主

又唔做research先問,一個月俾成幾千蚊補習做到咁谷,你無謂入IS搞串個party啦,入IS係buy佢教育方式,唔係單單話少工課就衝埋去讀。

回覆 964000 的帖子

其實一路都好鐘意IS , 但係人都知IS 返唔到轉頭,所以之前諗住試咗本地先,始終$$$試咗一年,見壓力大,填鴨所以諗住辛苦D都轉。
反正大個都會去外國讀書。

回覆 jk121299 的帖子

多謝提示,本身唔多上baby kingdom ,只係search 咗幾頁爬文,見到2014-2015 左右,怕唔update 所以再出post 問。唔知遊戲規則有得key word search post , 幸好有Jm pm 告訴我。
另外,依家私小$4000, 未計其他柴米油鹽。
見KCIS $76xx , 我補中文加埋根本無分別。
大個都會去外國讀書,所以國際學校適合啲。

當然功課都係一個大問題,日日10樣,無晒生活質素。

bonbon1106 發表於 17-10-24 16:43

多謝提示,本身唔多上baby kingdom ,只係search 咗幾頁爬文,見到2014-2015 左右, ...

版主official website post 左p1-6 都7950 不是76xx,你係0米睇左2年前版本?。還有今年已加價,10月已收8xxx.我建議你報校前問清楚所有野又或者去school tour 睇多幾間arm你budget 學校先報。BK 好多唔係某間學校用家,一面作出不公平負評。所以最好你自己親身约學校去睇同了解清楚。還有local school 幾名英文校都好,英文放面都同IS有差異。到時唔至PTH要補習。出面補IS英文費用更加貴

爸爸是中學英文老師

謝謝資料 ,我成日記錯76xx XD XD
爸爸朋友是在KCIS net

多謝咁多位資料。thank you very much !

bonbon1106 發表於 17-10-17 21:51
回覆 FattyDaddy 的帖子

UnderstandBecause my kid is not very good in PTH , n also me ...

If Chinese is not a prerequisite of getting in, why you need to bother your child's standard is not good enough? I would only worry if the school is able to offer a good curriculum to help the child to advance further.

回覆 ratafan 的帖子

If u look at the date , u will know that I didn’t call yet n know about this on 17/10.Now I know n I’m not worry about that , thx

bonbon1106 發表於 17-10-24 10:33
所以都量力而為。本身小朋友英文底子好,名女校有A ,但中文太深兼起步遲,所以追咗一年都未meet grade mean ...

樓主有沒有考慮 CKY ?

Hi , Cky 都深呀。要中文冇咁深,同時有返個童年,應該國際配合D。

bonbon1106 發表於 17-10-25 09:31
Hi , Cky 都深呀。要中文冇咁深,同時有返個童年,應該國際配合D。

你都可以排ESF. 其實年年都有人走。If on waiting 係有機會的。

Thanks for the suggestion .

回覆樓主

點解問完人一大輪自己解決左就delete post呢?留喺度人地都可以做資料搜集啫

回覆 behd 的帖子

Just got accepted after interview , still $7950 . But school bus is very expensive because we live in Kln side ...Thanks for all the info above !

bonbon1106 發表於 17-10-17 14:39
新手求救!請問有邊間平價國際學校是不需債券 ,
中文繁體?
不需要債券比較有d抽象,反而你講下你預算,我地可以幫手計下。
好多學校其實都不用參加債券或資本証計劃,但他們可能每年都要付levy,或一次性預付十多年levy。

回覆 EconFather 的帖子

係!好覆雜

bonbon1106 發表於 17-12-17 17:44

係!好覆雜
你老公是外國人嗎,同埋你小朋友是混血兒嗎(睇你相估only)

我俾一個真心意見你。

你會唔會打算放棄繁體中文?我知道好多家長心理上接受唔到,如果小朋友由繁體中文轉簡體中文,會relax好多。

Hi yes my husband is British net teacher .
‹ 上一主題|下一主題