用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去到呢個時候仲無零offer, 好灰心,點都諗唔到仲有邊間 ...
樓主: ferrymama
go

去到呢個時候仲無零offer, 好灰心,點都諗唔到仲有邊間收   [複製鏈接]

simsimwong 發表於 17-10-7 12:18
我大女當年也是由k2下學期開始玩到插小二班,當年冇咁多人,佢都有d offer 的,但今年細仔,情況真的好險峻 ...

haha 我都係咁諗, 9月in 左咁多間, 10月無乜second in, 可以得閒d, (唯有咁樣安慰自己)
樓主 --- 唔緊要啦,再接再勵, 小朋友in 咁多小學都辛苦架, 俾多d 鼓勵大家,你同小朋友都要加油。
每次衰左我都只會同自己講:oh.. 衰左lu,
但唔影響下一次嘅interview 表現架嘛,有offer 係好運,無係預左, 都係嘗試! 看開點~

ferrymama 發表於 17-10-3 00:40
個心好沉,間間都好似去陪跑咁,大家都無咁既感覺

in左幾次已經吾想in了, 好彩第ㄧ回合已完.  應該都無乜機會第二回合(emoji)

回覆樓主

in左好多間都係收reject letter,可能我女資質有限,唯有寄望大抽奬

ar_mak 發表於 17-10-3 10:57
如果個校長咁問我,我諗我會咁答 : 因為我好期待每朝呢40分鐘同小朋友獨處既時間~!
PS:你估下真定假?
...

Haha! 咁答都幾挍笑!

唉,in之前都知道已經好難,只係希望奇蹟發生。就好似買六合彩希望奇蹟發生會中獎咁。唔中亦係意料之中的。為咗小朋友點都要繼續去試,她們面試這麼多也是壓力很大很辛苦,能夠自己行入去面對壓力再自己出黎已經好叻了。
即使這幾個月面試無學校收,起碼家長經過面試都知道小朋友不足係邊有機會叩門前再訓練下,都係好事。

回覆樓主

樓主,you are not alone,我都曾經有諗過係咪自己個仔唔得,但如果自己都冇信心,小朋友又會點?上天自有安排,大家努力

Raccch 發表於 17-10-8 19:24
唉,in之前都知道已經好難,只係希望奇蹟發生。就好似買六合彩希望奇蹟發生會中獎咁。唔中亦係意料之中的。 ...

其實小朋友咁細肯入去面試無喊無扭計已好叻,就算無offer亦不代表佢資質有限。只係係依個面試制度下人地唔選佢,其實好多細個直資入唔到大個讀書也好叻。
‹ 上一主題|下一主題