用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有 ...
樓主: annielui
go

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過   [複製鏈接]

happy105 發表於 17-6-15 20:47
我地有直屬中學,一般六成人入返,band 1 to band 2頭都入到,所以想博外面啲學校就好難估
...
貢有直屬中學個心會定的既!

我是新手, 我想問怎樣知道自己既 band 係幾多.?
是否校內成績頭 30%就係 band 1 ?
如果我是在黃大仙區, 但住九龍城, 選九龍城區學校, 自己 band 會否因而改變?

回覆 topskyint 的帖子

九龍城是強區。
例如, 小朋友在一間九龍城小學考級 60, 其全港排名屬 band 1, 可是在本區排名他卻是 band 2。

回覆樓主:

唔係個個小朋友都受到補習嘅壓力
我大仔初小時成績好差,級中下游,佢好怕寫中文字,當時已開始同佢講佢繼續係咁嘅成績,升中會有好多科目係中文,佢真係好驚好怕。去到小三果年成績突然好左,班頭三但全級仍然只係中間,去到p4又升dd, 去到p5上學期已經全級20/130,到呈分都keep到2x-3x, 最後順利入英中。

佢無補習,但算係叫有目標。

IYY 發表於 17-6-18 01:57

九龍城是強區。
Sorry.. 可能我寫得唔好..
我意思是如果我細路讀書在黃大仙區
但我本身住九龍城區, 我會prefer 選九龍城既中學
咁這樣跨區選, 會否影響 banding ?
而且, 想問個學生既 banding 是否學校會通知學生?

annielui 發表於 17-6-14 15:55
如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過來人話我知, 係得既! ...

我同你都好似, 我女一直都係20名內(上次考12/160), 超愛閱讀, 佢都係無補習(只小四開始報左逢星期五數學專科班), 我係ftm一直自己跟, 但係黎緊升小五不期然緊張, 都有諗過比佢補習, 因為佢呢年競爭大個個同學都叻, 驚不進則退

不過佢而家回家做完功課就可以free睇書睇電視咁, 如果我要佢去補習吾一定肯, 又吾sure有幫助, 所以都仲係考慮緊

其實如你用住址報校網, 九龍城就唔係跨區。
跌 band 通常是邊緣人, 如在黃大仙呈分排名是band 1C / 2A, 去到九龍城區變成 2A 機會較高, 但全港排名是不會變的。

學校會憑過往呈分成績推算學生是屬於那個 BAND, 當然不會百分百準確。

patpat234 發表於 17-6-18 17:18
唔係個個小朋友都受到補習嘅壓力
我大仔初小時成績好差,級中下游,佢好怕寫中文字,當時已開始同佢講佢繼 ...
多謝妳留言呀~ 但想知道妳小朋友為什麼突然有貢大進步呢? 是成熟了識唸咗所以努力咗嗎?

annielui 發表於 17-6-19 10:18
多謝妳留言呀~ 但想知道妳小朋友為什麼突然有貢大進步呢? 是成熟了識唸咗所以努力咗嗎?
...

因為佢真係好怕好怕寫中文字
佢有自閉傾向,諗野怪怪的唔識轉彎,正正就係呢啲固執性格令佢目標非常清晰,就連本身有專注力不足都無助佢嘅大目標。

littlelamlam 發表於 17-6-18 19:11
我同你都好似, 我女一直都係20名內(上次考12/160), 超愛閱讀, 佢都係無補習(只小四開始報左逢星期五數學專 ...
其實如果大部分同學keep住而家溫習模式, 20名內都唔太驚, 只係小五了, 其他同學仔一定會出盡百二分力,
如我地原地踏步.....恐怕band1都保不住...., 但又唔想為呈分去催谷.....所以先矛盾係呢

patpat234 發表於 17-6-19 10:26
因為佢真係好怕好怕寫中文字
佢有自閉傾向,諗野怪怪的唔識轉彎,正正就係呢啲固執性格令佢目標非常清晰, ...
好值得鼓舞呀!!!! 佢肯定對自己有要求, 先可以不斷進步!!! 相信媽媽妳都下了不少苦功, 加油呀~

annielui 發表於 17-6-19 10:26
其實如果大部分同學keep住而家溫習模式, 20名內都唔太驚, 只係小五了, 其他同學仔一定會出盡百二分力,
如我 ...
谷咗先啦, 仲諗咁多。難道你想兩年後放榜時後悔今日冇谷嗎?

twhkleung    發表於 17-6-19 10:43

2jkidsfather 發表於 17-6-19 10:34
谷咗先啦, 仲諗咁多。難道你想兩年後放榜時後悔今日冇谷嗎?
唔好貢啦~

如我 ...

其實呈分先谷谷唔切,就算係黑馬最多都係1,2個。
通常跑出嘅都係慢慢 慢慢進步,好小由中游一下子跑到去上游。

我細女都係今年呈分,暫時睇到都係頭十幾廿名掉下位置,4,5十名果啲上極都係廿幾三十幾。

細呢個更加無特別谷佢,之前都仲有哥哥啲試卷做下,一到五年級下學期,學校所有默書小測大測考試卷都唔會派返屋企。所以都係靠上堂同平時溫習。

patpat234 發表於 17-6-19 12:55

其實呈分先谷谷唔切,就算係黑馬最多都係1,2個。

妳好,其實我女今年9月才小五,所以想問吓大家意見。我女正正是妳所誽的會跌的那一組別,不過好彩既係佢既狀態都算穩定,多多少少與我們不太給她壓力有關,所以期望佢

keep住一貫既表現,心理質素去考呈分,就算其他同學追上來也可保住b1吧~ 

多謝妳的意見,希望妳小朋友呈分順利!!!

如我 ...
其實, 我反而覺得係呈分時, 阿爸、阿媽出盡九陰真經同玉女劍法至真。小朋友, 只需要保持心理質素同身體健康已經足夠。呈分試, 係家長功力既較量。

littlelamlam 發表於 17-6-18 19:11
我同你都好似, 我女一直都係20名內(上次考12/160), 超愛閱讀, 佢都係無補習(只小四開始報左逢星期五數學專 ...
我唔理喇, 阿女已經千叮萬囑我記得同佢霸住數研個位, 佢話補咗先算喎。

little_yolky 發表於 17-6-19 17:37
其實, 我反而覺得係呈分時, 阿爸、阿媽出盡九陰真經同玉女劍法至真。小朋友, 只需要保持心理質素同身體健康 ...

但我底子唔太好,又無練功,貢~點~算?

不過,父母幾出力都好,如果小朋友唔配合都是徒然,因為佢先係去考嗰個ma,

而且態度都好重要,如果學習態度唔好,上到好中學一樣無幸福

annielui 發表於 17-6-19 17:55
但我底子唔太好,又無練功,貢~點~算?不過,父母幾出力都好,如果小朋友唔配合都是徒然,因為佢先係去考 ...
這個嘛..............小朋友配合、學習態度好, 我覺得係基本嘢嚟, 所以嘛..............

我都係小 1-6 冇補習,其實都唔係點谷佢,keep 到 band 1,灣仔都算係幾好嘅小學。

其實如果小學靠谷,而唔培養佢嘅溫習方向,靠谷真係 short & Strong, 上到 band 1 A/B 嘅中學,會比較辛苦。加油。
‹ 上一主題|下一主題