用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫習溫到很激氣!!!
樓主: jessiejy
go

溫習溫到很激氣!!!   [複製鏈接]

jessiejy 發表於 17-1-3 09:46
完全同意
自己都係過來人, 當年讀書試過係冇溫書下收到張紅色成績表; 自此之後, 成績表再沒有紅 ...
In addition,碰釘之後可一起分析有冇邊方面只要加少少努力就可以高些分,和比佢明白ur door is always open.
另外,我間唔中會播一些勵志劇,娛樂之餘希望小朋友get 到寓意

fguy  請問是什麼樣的勵志劇, 分享下, thx  發表於 17-1-3 13:12

little_yolky 發表於 17-1-3 12:08
咁你都好D丫, 叫做知恥近乎勇。我個 "EQ" 好高的, 試過默書58分, 佢完全唔覺得有問題, 因為只差兩分就合格, ...

咁似我個女嘅⋯⋯
每次衰咗就亞邊個得50幾亞邊個又60幾,我話人地90幾果d你唔講
我都就嚟崩潰啦⋯⋯數學真係喊出黎,一係唔記得除2(面積)一係式啱答案錯,一係答案啱式錯

唔合格係驚亞媽我柄之嘛⋯⋯唔開心幾日又一條好漢
哦佢咪知啦知啦

little_yolky 發表於 17-1-3 12:08
咁你都好D丫, 叫做知恥近乎勇。我個 "EQ" 好高的, 試過默書58分, 佢完全唔覺得有問題, 因為只差兩分就合格, ...
星期日安息日,對學生黎講,補習等同工作,佢有親近神既心,妳應該安慰

little_yolky  因為教會有得聽古仔,有嘢食,又有班朋友仔,至於係咪想親近神..................   發表於 17-1-3 14:41
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-1-3 13:36
星期日安息日,對學生黎講,補習等同工作,佢有親近神既心,妳應該安慰  ...

好難講是否真的想親近神架,醒嘅小朋友,知道話唔想補習走去玩,呀媽一定唔比。講個呀媽認同到嘅理由,機會大些吖嘛!
之不過,無乜小朋友想假期都要補習,唔想補都係人之常情!

IloveJJ 發表於 17-1-3 13:46
咁佢有無咩原因覺得自己今次可以去到40名呢?如何佢有勤力咗,又達到目標,無問題呀!但如果只係隨便講個 ...
無!係順口開河, 溫都無溫過。

呀, 都唔係, 爸爸見佢等跳芭蕾舞時主動溫過下中默。

IloveJJ  咁就唔得啦!  發表於 17-1-3 14:59

wan_sosin 發表於 17-1-3 14:01

好難講是否真的想親近神架,醒嘅小朋友,知道話唔想補習走 ...
想返教會唔補習, 都唔係阿媽我會批準既理由嚟。
事緣1月1日數研放假, 咁唔駛補習咪去教會囉。幾個月無見, 教會D姨姨見到佢攬到實一實, 又有遊戲, 又有古仔聽, 又有嘢食, 所以咪話想以後返教會唔補習囉。以前個個禮拜叫佢返, 又話想瞓覺又話唔想去的。個個都係咁, 無得去就想去了。

little_yolky 發表於 17-1-3 15:17
想返教會唔補習, 都唔係阿媽我會批準既理由嚟。
事緣1月1日數研放假, 咁唔駛補習咪去教會囉。幾個月無見,  ...

我都係教主日學的!不過我算嚴嘅老師!
主日學都真係要學野架,尤其上了小學的小朋友,要背經文,背聖經目錄,自己要識查聖經,每期會有返報告比家長,太hea都唔得架!
至於學習方面,初小小朋友,都係盡量鼓勵為主啦!小朋友就算明白讀書係重要都好,身體都係被情緒感受主宰!

wan_sosin 發表於 17-1-3 14:01

好難講是否真的想親近神架,醒嘅小朋友,知道話唔想補習走 ...
理解為聖靈係佢地內心作工囉
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wan_sosin 發表於 17-1-3 15:34
我都係教主日學的!不過我算嚴嘅老師!
主日學都真係要學野架,尤其上了小學的小朋友,要背經文,背聖經目 ...
你可能係教較大小朋友, 阿細仲係初小班, 只有小一小二, 係要背經文的, 每星期背一句金句而已。份量少, 佢會好好背, 只要唔好多佢就好合作了。我哋教會好hea架, 無乜嘢做的。

little_yolky 發表於 17-1-3 16:09
你可能係教較大小朋友, 阿細仲係初小班, 只有小一小二, 係要背經文的, 每星期背一句金句而已。份量少, 佢會 ...

我講嘅都係小一,小二已經要做嘅基本野,我仔現小三已將新舊約聖經目錄背咗,不過我哋堂上幫小朋友學晒,唔洗佢哋返屋企背。通常都用遊戲同唱歌仔方法幫佢哋記!而且個個有獎勵,小朋友都好開心的!

jessiejy 發表於 17-1-3 14:32
上次測驗佢已經知道付出幾多, 等如幾多, 只係想玩咗先去做
溫下玩下其實ok的,只要時間控制得好就得

jessiejy  就係仲未有識呢!  發表於 17-1-4 21:42

jessiejy 發表於 16-12-28 10:31
學校假後考試, 而我因要返工, 所有已一早同大囡講明紅日3天會幫她溫習.
第一天溫習都算順利, 前後加起溫了2 ...

我講幾句你未必高興,亦幫唔到你手,只為後來者更多思想空間。

大家想想是否細路從小為他們安排太妥當,細路太少機會為自己負責❓或者怕他們吃虧,不只為他們爭取機會,甚至避免他們有機會出錯❓

看過"從零歲開始"這本書,印象深刻是其中向孩子說的一句:"你要為自己的快樂負責"

jessiejy 發表於 17-1-4 21:51
講下近況先,明天第一天考試,今日溫下做下停下食下,前後加起都冇3小時就話倦唔想溫,我即叫佢收嘢,不用 ...
若果今天仍是返全日,3個多小時(assume 15min break every 45mins)對我個來說也差不多是極限,不過累的話我就會叫佢去訓,明早早30mins起身再溫。明白會感到氣餒,不過keep住正能量是重要,可以話溫左3個鐘比之前進步之類的說話。
若真的兼顧唔到,找C補幫手都是方法之一

jessiejy 發表於 17-1-4 23:31
返半天比學生早點回家溫習。2點多開始,斷斷續續到6時已話唔溫,激死早點睡或早點起床再溫,冇可能 ...
一些parenting technique 可能幫到:
比佢選擇:繼續溫或去訓或bedtime story

找亮點:所有小朋友都喜歡比人讚,note 是要讚付出和過程和sincere,你努力想下,唔會冇的
‹ 上一主題|下一主題