用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 揾邊間攪美國升學好?
樓主: scso
go

揾邊間攪美國升學好? [複製鏈接]

學校批了i-20, 有什麼要預備?9月開學, 突然心情煩亂, 點算呀?

訂學生機票有優惠???   

worldpeace 發表於 17-6-11 07:36
學校批了i-20, 有什麼要預備?9月開學, 突然心情煩亂, 點算呀?

最緊要買咗機買先,因為係海鮮價,放鬆心情,列張清單有乜要買/帶過去,最緊要帶平安藥,好多野個邊有得賣又晤貴唔駛山長水遠帶過去

worldpeace 發表於 17-6-11 09:21
訂學生機票有優惠???

你會陪開學嗎?如果會的話可幫佢帶D行李,那就不用買學生票,學生票會貴D, 因可改期及2件行李,第一次先帶必須品,幾個月好快就放假返來再帶D, 因中學假期fix死,所以也好少臨時改期,所以我無買學生票,以我仔今年9月開學半年前夾價為例經濟位$8000+, 學生票$14000+真係好貴

回覆 scso 的帖子

我不會去, 學生自己去。 坐香港航空在北京轉機, 要回鄉証嗎?

scso 發表於 17-6-11 09:26

最緊要買咗機買先,因為係海鮮價,放鬆心情,列張清單有乜要買 ...
請問如何辦學生簽證?

worldpeace 發表於 17-6-11 10:33
回覆 scso 的帖子

我不會去, 學生自己去。 坐香港航空在北京轉機, 要回鄉証嗎?

不出境應該唔駛回鄉咭,是去英國嗎?

scso 發表於 17-6-11 10:42
不出境應該唔駛回鄉咭,是去英國嗎?

美國  

記得俓北京轉飛美國要出示回鄉咭. 去美國那個州份?機票平嗎? 我仔都係9月去開學.

Lotus8 發表於 17-6-12 11:42
記得俓北京轉飛美國要出示回鄉咭. 去美國那個州份?機票平嗎?  我仔都係9月去開學.
...

西雅圖, 我不是在香港出發,先去英國、加拿大、最後一站才到西雅圖

阿女九月去開學, 諗緊海南航空經北京轉機去西雅圖/達美航空直航? 價錢相差double

回覆 worldpeace 的帖子

小心中國空管, 轉機時間難控制.  

如真的要經中國D城市轉機去美國, 要多預留時期.

小朋友第一次獨自出國留學??  盡量揀可以在其它國家轉機的航班吧.

worldpeace 發表於 17-6-21 08:24
阿女九月去開學, 諗緊海南航空經北京轉機去西雅圖/達美航空直航? 價錢相差double  ...
比個參考你:

去年6月直接打上達美買來回西雅圖9月8日出發, 學生票一年期免費任改時間-$8,7xx,連稅 .
但上月問價今年9月中出發要$10,2xx,連稅
所以我唔再買學生票, 買張9月去程都是$4,155連稅, 回程出年定咗時間就要早dd上網check, 因為真係海鮮價 ,昨天check 同 今天check除時平貴相差100美金以上, 但一般都是hkd$3500-5000範圍內,( 反正達美學生票只得免費改時間呢個優惠,票價又唔會平).

另外建議坐達美直航, 唔洗煩, 費事delay駁唔到下班機, 但如果你選擇轉機, 你試下問大韓航空,因為我個仔有d香港同學都搭大韓轉機.

KCY 發表於 17-6-22 18:51
比個參考你:

去年6月直接打上達美買來回西雅圖9月8日出發, 學生票一年期免費任改時間-$8,7xx,連稅 .
Thankyou!  Booked Delta $4xxx  

我仔8月去一年交流,grade 11, 如下年繼續讀grade 12,要如何報?

在北京轉機去美國好似要取回行李再去國際航班的terminal 再checkin登機,你問清楚好D,我女在Washington DC由香港都冇直航,但北京有,但最終都係選擇了大韓航空,因在韓國轉機不用取回行李,直接轉機,可能要等耐D,但亞女12歳,個人覺得韓國安全D。

YC,你小朋友交流是私校定公校?不是每間私立學校都收國際學生,如國際學生,學校要出到I-20先可以申請美簽證。最好問清楚學校

worldpeace 發表於 17-6-11 10:34
請問如何辦學生簽證?

我怕煩比agent做,因為朋友講上綱自己攪套system好鬼煩,攪咗佢2粒幾鐘,因為好多中途唔明又去返睇Q & A, BK旅遊版呢度有人仲比system lock咗,又要揾領事館解

回覆 worldpeace 的帖子

我上年都同亞女撹過美國簽證,最緊要學校有份I-20正本寄左比你,先去影證件相,上網填表,book visa interview 時間(記得要print 出嚟),7仔交$,帶埋成績表、I-20、offer letter及證件,經濟證明。去到美領事館按時間排隊入去交文件及打指模,即時見埋問幾句,就會口頭回覆成功與否,大概兩星期左右會email去順風取證,我上年就係咁,今年不知道有否改到。可能我哋以前都有申請過美國旅行簽證,不知會否容易D批。

謝回覆! 已批簽證
‹ 上一主題|下一主題