用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 學之園算名幼嗎?
樓主: little.k
go

LH 學之園算名幼嗎?   [複製鏈接]

回覆 littlemaopig 的帖子

咁難?不過佢係我心中排好高, 因為覺得佢好進取又新...一間地區學校比得上九龍塘名校,

回覆 Forgetmenot999 的帖子

第一句唔明, 第二句好認同, 我識人讀, 佢地揀埋家長架...因為家長參與度要好高喎

回覆 Happy_J 的帖子

佢好似有間新校, 其實早年佢都未出名時, 因為地點隔涉,收生無咁嚴, 真係唔知會變到咁勁....

但是否青衣仍是最好?

purin18 發表於 16-12-8 00:42
以前我都好抗拒d幼稚園有2nd interview! 但現在我理解了,的確校長係需要見見家長才了解對方是否適合,而家 ...
yes i agree to interview parents also.... and see whether we meet the expectation of each other or not.....

atomsss 發表於 16-12-8 10:41
但是否青衣仍是最好?

間間都同一課程,基本上一樣,不過青衣係第一間,創校校長係青衣校,好有經驗同愛心。細校又close d, 小朋友take turn 係全校面前做天氣報告,領唱校歌既機會大D。所以雖然青衣校舍較細又無open area, 反而有佢其他好處。

sala222 發表於 16-12-7 23:02
LH係平實幼稚園?一間追住SC打,一心打造光麗考小成績的學校會平實?Marketing手法已而。學校對家長教育背 ...

如果有升小支援和精美教材就叫學店,咁其實有邊間非牟利幼稚園唔係學店呢?
收幾多學費、雜費係網上清楚列明,旅行及活動無逼學生去,啟迪班係免費嘅,老師、校長星期六返學幫小朋友訓練,唔參加也可以。
但學校真的著重家長的投入程度和家校合作,校長、老師和職員個個都對小朋友好有愛心,名字全部都記得。在畢業禮和畢業那天,全校個個都唔捨得,我們家長都忍唔住喊,因為學校唔係只「賣」學術,而係用心去培養小朋友,有深厚感情。我地家長個個都記著open day 和校友日,都係要返LH,見下所有熟悉嘅面孔。
每間學校都有收生標準,揀小朋友又好、揀父母又好,都係要配合教學方向和理念,概然覺得不適合的,就唔好考。學校不是要收超叻、或者有神校畢業背景的父母,而是達到要求、父母教育理念與學校一致。

Happy_J 發表於 16-12-8 13:17
如果有升小支援和精美教材就叫學店,咁其實有邊間非牟利幼稚園唔係學店呢?
收幾多學費、雜費係網上清楚列 ...

完全同意!

mic.mo 發表於 16-12-7 13:33
上年,學之園係我最心儀的學校,口碑好,又近屋企,又配合自己教育理念,因為我係FTM,佢有全套教材,幫助 ...

唔出奇,我同小朋友去哥哥讀緊的小學面試,校長面試時80%時間在傾阿哥啲野

hoihoima 發表於 16-12-8 13:41
唔出奇,我同小朋友去哥哥讀緊的小學面試,校長面試時80%時間在傾阿哥啲野
...

哥哥唔係讀LH架喎。

sala222 發表於 16-12-7 23:02
LH係平實幼稚園?一間追住SC打,一心打造光麗考小成績的學校會平實?Marketing手法已而。學校對家長教育背 ...

何以見得LH追住SC打?怎樣“打”?有咩實例?呢個說法好新鮮有趣,願聞其詳

mic.mo 發表於 16-12-8 13:52
哥哥唔係讀LH架喎。

噢,咁真係有啲怪

多吾多有sc offer 揀 LH?

hppa  every parent has his/her preference  發表於 16-12-8 14:29

little.k 發表於 16-12-6 23:09
LH 學之園算名幼嗎?

點解要斟酌是否名幼?唔係名幼就唔考唔抑或調轉?斷估討論完一輪都唔會有咩結果,如果你一心考或者讀“名幼”,建議你有其他你明確佢係名幼的就考(或者讀)吧

siuwing2 發表於 16-12-8 10:48
yes i agree to interview parents also.... and see whether we meet the expectation of each ...

同意,接觸到的家長背景教育理念相近

回覆 Happy_J 的帖子

Well said!!

其實大部分家長係唔識「教」小朋友學術方面,包括我自己,我真的不知道從何入手。既然學校提供「升小支援」&「美麗的教材/圖書」(每月),何樂而不為呢?起碼我實實在在利用學校比既資源,用係小朋友身上,又可以推動我同小朋友多交流及溝通機會!從中所建立既親子關係係冇得用錢買到的。其他幼稚園咪又係令家長比錢出去外補,又比幾千蚊上面試班,出去買幾千蚊以上既教材,計落條數仲貴!

chanbids    發表於 16-12-8 14:53

完全認同! 純椊分享:小朋友係LH n班學生,最近因有行為既問題同老師傾過計,老師好認真幫忙解決,每日送返學都有問小朋友係屋企有無聽話有無曳,放學又會話我知有無進步或要改善既地方,家校緊密合作。學校十分關注小朋友品德教育,亦會同家長保持溝通及一齊解決問題,試問有幾多間學校老師唔hea你咁體貼認真幫手同你聯手合作。 小朋友今年都有考其他名幼,最終都放棄offer,就係因為最近真係被老師們感動。名不名幼唔係重點,最重要係適合自己小朋友適合自己家庭教育。有時家長為小朋友選擇學校時可能會迷失方向,希望小朋友入到大家心目中既名幼光宗耀祖,但係大家唔好忘記幼兒教育最重要唔係學術有幾叻,德智體群美平衡發展先係幼兒教育重點。

piepie2014 發表於 16-12-8 15:14
完全認同! 純椊分享:小朋友係LH n班學生,最近因有行為既問題同老師傾過計,老師好認真幫忙解決,每日送 ...

認同! '名不名幼唔係重點,最重要係適合自己小朋友適合自己家庭教育。'

我'認同'之前有人形容 LH為學店, 令大家好緊張… haha…. 其實我心目中的”學店”同以上一位JM所講一樣, 比貴一點學費, 有好的語景, 有interview班 (說免費但亦羊毛出自羊身上), 有雙班主任, 有精美教材, 考小的資源包羅萬有, 像套餐. 唔需要外補PTH, 英文, Interview class….

但剛剛上網search, 原來亦有人會形容 “一手交錢一手交學歷”為學店. 這個不是我的見解. 如果大家覺得 “學店”這詞有負面意思的話, 可以當我用字不當. EK平台只係比大家分享意見, 大家輕鬆一點吧!

hppa    發表於 16-12-8 15:38

我自己既小朋友係LH讀緊N班, 揀LH從來沒有考慮"名幼", 我只考慮近唔近屋企, 另外學習環境, 小朋友十分喜歡返學而且老師同家長既關係十分密切, 這點是我同我老公十分喜歡LH的原因

‹ 上一主題|下一主題