用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <討論> 讀龍校, 大家介唔介意佢考班20+? ...
樓主: retriever
go

<討論> 讀龍校, 大家介唔介意佢考班20+?   [複製鏈接]

能力高的小朋友,我會放手等佢自己溫,均衡發展、etc,rather than 追求名次,事實上身邊有太早發力中段已burn out的例子。

能力較弱的,當然就要花多些時間補底,n in reality,可能都係end up 2x。

除非小朋友本身天資聰敏又自律, 家長放軟手腳都可有唔錯嘅成績. 否則就算俾你真係100%直升嘅龍校,  如果自己小朋友長期係跑最尾嗰幾個, 又有幾多家長仍然敢放軟手腳. 相信亦只有少部分EQ好高嘅家長先做得到. BTW, 我覺得過份鞭策或放鬆小朋友都唔係好事.

ok3 發表於 16-8-25 11:11
除非小朋友本身天資聰敏又自律, 家長放軟手腳都可有唔錯嘅成績. 否則就算俾你真係100%直升嘅龍校,  如果自 ...

明白...

只係成熟度既野.... 譬如: 男仔.. 你要佢同同班既女仔既淡定準繩係極難, 要時間成熟呀...

名次既野係相對同人跑, ***假定課程上要教既都識哂***, 係咪仲要好CARE 名次?

歡迎繼續討論....

我囡小學一條龍,沒有名次, 都好的, 免了有壓力又會跟人比較, 如果啊囡成續中中游游我都滿意的了, 不過都係未知數, 因為9月先升小一.  

retriever 發表於 16-8-25 11:50
明白...

只係成熟度既野.... 譬如: 男仔.. 你要佢同同班既女仔既淡定準繩係極難, 要時間成熟呀...
***假定課程上要教既都識哂***

點樣衡量佢係識晒呢?

如果識晒, 咁考試係咪都會答啱晒? 咁名次又點會得2X?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-25+11:50+明

原帖由 hkpapa852 於 16-08-25 發表

點樣衡量佢係識晒呢?
即係D 2年級去補習3年級,但校內2年級D考試成績又只係一般,相同道理

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-25+11:50+明

點樣衡量佢係識晒呢?
唔一定喎。

識加句號,識加s,  唔等於唔會漏。。。

要學既野識哂,唔等於唔會大意錯唔會低分架?

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-08-25+發表我

原帖由 karen55407 於 16-08-25 發表
以我女嘅龍校為例,如果30人一班考20,一啲都唔失禮,應該都係band one生

...
好想八掛, 邊間咁勁考20/30都仍是band 1.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-08-25+發表*

原帖由 retriever 於 16-08-25 發表
唔一定喎。
所以我一早問咗有無既定立場先~~~

我理解係,若唔太著重成績,放手俾小朋友依學校課程進度去學習,係我就少理佢考試題目出D乜,佢又答D乜,教緊D乜都唔知

retriever 發表於 16-8-25 13:31
唔一定喎。
所以我咪問:

點樣衡量佢係識晒呢?

如果句子結尾唔識加句號, 眾數唔識加s, 唔識轉大細楷, 我唔認為咁係叫識晒.

識晒就應該懂得應用兼用得啱, 未能做到只能夠話佢學咗.

就好似攞100分同擺99分, 表面只係差1分, 實際可能差好遠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-8-25 13:31
唔一定喎。
係咪咁只可以講佢地"學過." 而不是"識晒"?

回覆:hkpapa852 的帖子

你睇清楚我寫,好多細路好粗心大意。佢識得要加s,  唔等於佢舖舖無加漏。

唔係隻隻仔都可以教到好似女咁細心架。

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-25+13:31+唔

所以我咪問:

點樣衡量佢係識晒呢?
我小朋友老師就係咁評佢,佢好奇怪,(指成績較佳果批)人地識晒果D佢會唔小心炒晒,但人地唔識果D佢又識答噃,課程未教到既佢突然會拎出黎用去炒晒,所以真係唔知佢識唔識

引用:你睇清楚我寫,好多細路好粗心大意。佢識得

你睇清楚我寫,好多細路好粗心大意。佢識得要加s,  唔等於佢舖舖無加漏。
呢D是否已等如家長係無完全放手,都緊貼佢成績呢?

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-25+13:31+唔

原帖由 Felix223 於 16-08-25 發表
我認為係識,但心急大意。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-25+發表

原帖由 mcl203 於 16-08-25 發表
呢D是否已等如家長係無完全放手,都緊貼佢成績呢?
唔明你意思。

retriever 發表於 16-8-25 13:48
如果你對"識晒"既要求係咁低, 咁"識晒"既學生考2X/30真係一D都唔出奇

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-08-25+發表呢D

唔明你意思。
#89 都講左了

原帖由 Felix223 於 16-08-25 發表
補多句。。

唔明大家點解認為"識哂就會做岩哂"?!

even成人世界都成日發生。。。

我地知道點做既野,有時都會做錯, even加數都有漏左進位, 難道等於我唔識加數?

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-25+發表

原帖由 mcl203 於 16-08-25 發表
#89 都講左了
我係回應緊hkpapa既疑問。

‹ 上一主題|下一主題