用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院
樓主: TTeresa
go

英華書院 [複製鏈接]

積奇百事 發表於 16-7-7 13:33
我估係所有官津男校都要面對概問題。升中男女同一條隊,band1生女比男概多。男概買小見小。而女仔一向語文 ...
由CE到DSE,幾乎每年都出狀元的,是一間男校。

唔想男校同男女校/女校比較,可以男校同男校比。

引用:+本帖最後由+www+於+16-7-7+13:32+編輯+\

原帖由 www 於 16-07-07 發表

引用:Quote:積奇百事+發表於+16-7-7+13:33+我估

原帖由 www 於 16-07-07 發表
由CE到DSE,幾乎每年都出狀元的,是一間男校。

唔想男校同男女校/女校比較,可以男校同男校比。
我所講概係官津男校有可能面對概問題,學校點解決依個問題,間間唔同。你指果間,自行只收級一二,而又有兩間小學聯繫位。已經保住好多band1男生。但係咪間間男校都可以用相同方法?

回覆 judy 的帖子

DSE成績是有部分學生不達標,影響咗整體達標%, 並不代表達標的學生成績不好。

NeoMom 發表於 16-7-6 15:23
如果講課外活動例如體育, 應該係YWC好過WY及SPC
英華一向是全港學界總成績前三甲,今年都是不例外。煩請前住學界體育聯會查看。

DSE成績是有部分學生不達標,影響咗整體達標%, 並不代表達標的學生成績不好。

咁到底點好法,講來聽吓!

引用:回覆+judy+的帖子 DSE成績是有部分學生不

原帖由 mensa 於 16-07-07 發表
回覆 judy 的帖子

DSE成績是有部分學生不達標,影響咗整體達標%, 並不代表達標的學生成績不好。 ...
神邏輯again

mensa 發表於 16-7-7 14:42

神邏輯again

呢句唔係神邏輯,而係真理,冇得駁。

例子:中國比美國窮,但一引用此冇得駁真理,就變成:

中國有部分國民收入不達標,影響咗整體達標%, 並不代表富有的國民收入不好。

校長:賴同學,開學至今各科測驗共20次,你19次不合格,合格率偏低,成績不達標,有沒有好好反省呢?

賴同學:校長,你咁講好唔公平。你話我合格率偏低,成績不達標,只因不合格果19次測驗,影響咗我的整體合格率!若你不計我不合格的測驗,我的測驗合格率從來都係100%!我咁叻,點解要反省呢?

大家既語氣開始過火了,小心言詞,唔好令大家唔開心喇。

我剛剛睇番中小學部 2014 年嘅 Comprehensive Report,唔知大家會唔會認同呢類型既資料來源算中肯呢?

'In comparison with schools having a similar S1 intake, the school also performed well in the HKDSE Examinations in 2012 and 2013.'

可能 2007, 2008 時收嘅學生唔係最頂尖,所以當某小部分家長覺得 YWC DSE 考得唔好時,其實好多小朋友已outperform 了。

但我認同中學部可再踏前多一部,呢一兩年 intake 照計開始回升,如中學部再加把勁,成績應可更好。

最後,無論大家支持邊間名校都好,你在網上的一言一語嘅威力都好大。希望每間都重拾光輝。

www 發表於 16-7-7 15:30
校長:賴同學,開學至今各科測驗共20次,你19次不合格,合格率偏低,成績不達標,有沒有好好反省呢?

賴同 ...
Your quoted example is talking about an individual whereas Mensa's is an amalgamation of both high and low achievers of DSE.  Therefore, your example is not appropriate.

judy 發表於 16-7-7 15:19
呢句唔係神邏輯,而係真理,冇得駁。
例子:中國比美國窮,但一引用此冇得駁真理,就變成:
中國有部分國民收入不達標,影響咗整體達標%, 並不代表富有的國民收入不好。

judy 發表於 16-7-7 14:53
咁到底點好法,講來聽吓!
還有奧數也是英華重點之一,成績也不俗。

mensa 發表於 16-7-7 14:51
英華一向是全港學界總成績前三甲,今年都是不例外。煩請前住學界體育聯會查看。 ...
請問英華注重什麼運動呢?

mensa  羽毛球都不錯  發表於 16-7-8 15:12
黃巴士  仲有劍擊  發表於 16-7-8 12:00

基本上是手,足,籃,兵,不過學校正在興建一座室內游泳池加田徑訓練場,預計今年落成,所以學校對游泳田徑都應該注重。

應該是乒乓球的'乒'

王家爸爸 發表於 16-7-6 10:05
問題係如果真係收B1A多,點解DSE成績係咁?
就算全部DSE達標學生都是B1A, 所公布的DSE成績一樣不變。所以所謂Band1A學校並不代表B1A學生多,假設全部達標學生可能是Band1c, 足以今學校成為Band1A。
‹ 上一主題|下一主題