用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公開學生成績是否有問題?
樓主: happylol
go

公開學生成績是否有問題? [複製鏈接]

pooh仔 發表於 16-4-5 23:11
據我知. 就算男女分隊年代體育不嬲都唔計入呈分喎
性別歧視[编辑

自從1978年開始實施中學學位分配辦法以來,就一直實施男女分開派位,惟此舉一直不為人知。直至1998年,有家長不滿其女兒的派位結果比同校成績比較差的男學生差,於是向平等機會委員會投訴,經調查後才發現中學學位分配辦法一直採取男女分隊,並被平等機會委員會裁定違反性別歧視條例。最後教育統籌局於2002年決定採用男女合併派位模式。

2001年至2006年[编辑

1999/2001 年度,教育統籌局改革中學學位分配辦法。這套辦法基本上保留了以往的派位方法,但取消了學能測驗,亦將派位組別從5組減為3組。由於沒有了學能測驗作為調整指標,故此教育統籌局採用了1997年至1999年的各校的學能測驗結果調整該校學生的校內考試成績成績,作為過渡方案,直至新的評核辦法推出為止。這套辦法一至沿用至2004/2006年度,參考指標亦一直沿用1997年至1999年的各校的學能測驗結果。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-4-5 21:15
個名尶尬些,但我又唔覺自己同學有人被篩走,印象中全部升中四,當時只是爭文科還是理科。

...

我當年讀嘅中學,中四學位很少,得30%學生可以留低.其實很多同學考入到其他學校,但同學仔四散.

bobbob  咁少位?好彩我間中學有足夠學位,全部直升,一個都唔駛走。  發表於 16-4-6 11:06

little_yolky 發表於 16-4-5 22:22
學下寫毛筆字得唔得呀?

我個仔以前手字見得下人,小一下學期開始走樣,為的是想盡快完成功課去玩,佢寫字快但筆劃唔多會錯的,我都唔太理佢啦!

其實學校返全日,靜態嘅時間根本都已很多,放學想佢打下波好過!等佢將學校嘅悶氣掃走下.毛筆字呢d,學校好似三,四年班要學寫.

回覆:ANChan59 的帖子

我哋都是計平時分.

引用:1/2+指+50% 即公開了全校近千人學生名(每级

原帖由 happylol 於 16-04-04 發表
1/2 指 50%
即公開了全校近千人學生名(每级每科頭50%)
無必要公開50%咁多久

wan_sosin 發表於 16-4-6 00:37
我個仔以前手字見得下人,小一下學期開始走樣,為的是想盡快完成功課去玩,佢寫字快但筆劃唔多會錯的,我都唔 ...
學毛筆字除咗靜態, 仲可以鍛練心境平靜D, 等佢可以學習pat pat定定地坐响張櫈度。
不過都服咗你, 你對學校仲有信心既? 留返學校教? 幾好既嘢都可以俾佢哋教到走晒樣。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-4-6+00:37+我個

原帖由 little_yolky 於 16-04-06 發表
學毛筆字除咗靜態, 仲可以鍛練心境平靜D, 等佢可以學習pat pat定定地坐响張櫈度。
不過都服咗你, 你對學校 ...

我無乜所謂,又唔係要佢寫得靚,肯做已經好好,比我叫佢,佢都未必肯做,因為基本嘅要求已經唔少,太多嘢要佢做,只會大家增加壓力。如果要教,都教咗佢畫畫先,佢嗰D一筆過神功,真係
教佢畫畫要用寫字嘅方法教佢,幼稚園教佢畫魚,要叫佢將個8字瞓低,加眼加咀!我哋叫佢做8字魚。畫人個鼻,叫佢將7字倒轉,咁先識畫,眼就當然係0字啦。。。

little_yolky  我女女幼稚園已經識畫D女仔有眼睫毛、指甲油、耳環頸鍊同高踭鞋了。   發表於 16-4-6 11:27
little_yolky  畫畫咁危殆........  發表於 16-4-6 11:26

wan_sosin 發表於 16-4-6 10:53
我無乜所謂,又唔係要佢寫得靚,肯做已經好好,比我叫佢,佢都未必肯做,因為基本嘅要求已經唔少,太多嘢要 ...
另類畫風

wan_sosin  名乎其實係字畫  發表於 16-4-6 12:54
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

bobbob  協恩當年唔係津校咩?  發表於 半小時前

我都以為當年津校唔駛俾錢, 不過好似有網友話當年唔係免費教育。你知啦, 我咁後生, 係九年免費教育既。

bobbob  你咁後生,仲以為你係12年免費教育添  發表於 16-4-6 11:37

bobbob  你咁後生,仲以為你係12年免費教育添  發表於 59 秒前

12年免費教育2007至有, 係咪玩嘢先, 阿女都出咗世啦。

回覆:公開學生成績是否有問題

little_yolky  畫畫咁危殆........  

所以呈分要呈視藝音樂,簡直係地獄
我係時候要狂操個仔畫畫,每日畫10幅,否則唔比佢瞓覺

Yanamami  谷禁行……  發表於 16-4-6 22:25

wan_sosin 發表於 16-4-6 11:46

視藝同音樂, 都係要講天份

無天份既話如果入咗一間對呢D科目要求高既學校, 其實很大鑊

Yanamami  好彩我地学校对呢两科好手鬆。  發表於 16-4-6 22:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-6 14:12
視藝同音樂, 都係要講天份

無天份既話如果入咗一間對呢D科目要求高既學校, 其實很大鑊
諗諗下,pre-S1考咩既呢?呈分試名次係套返入學長們考pre-S1既名次,如果pre-S1冇視藝音樂,係咪唔合理?
用個極端d比喻講,pre-S1係跑步,呈分係游水,學長好勁區內跑步第一,然後學弟校內游水第一,因為游水第一所以得到跑步第一個位置?
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-4-6 14:19
諗諗下,pre-S1考咩既呢?呈分試名次係套返入學長們考pre-S1既名次,如果pre-S1冇視藝音樂,係咪唔合理?
...
我覺得咁比喻唔係咁啱, 我認為Pre-S1係三項鐵人既其中一項(只中英數), 但呈分郤係玩做齊三項(中英數以外, 再加至少常識, 視藝同音樂)

以單一項目既表現嚟衡量後人三項既表現.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MASAYA 發表於 16-4-6 14:19
...
pre-s1好似係考中英數, 我諗可以咁講, pre-s1係考體能, 呈分試係各類田徑球類游水等運動, 呈分試要求各項都平均, 但pre-s1係基礎既體能。

wan_sosin 發表於 16-4-6 11:46

練習速寫吧, 一切畫畫取決於線條, 而且又無乜限制, 隨時畫得。

咁都好彩我兩個女平時都叫有操下唱歌, 大女鈍D, 要用兩年時間至明白考唱歌既要點:夠聲!今年全班最大聲係佢, 所以唱歌果part係史無前例既90分!

至於阿妹, 五音不全, 點算好? 佢都有佢生存之道, 居然一面唱一面做動作, 好似幼稚園唱兒歌咁, 仲用埋表情(佢想攞分既時候, 真係可以去得去盡)。唱完老師問佢:你係唔係XXX個妹呀?

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-4-6+11:46+litt

原帖由 little_yolky 於 16-04-06 發表
練習速寫吧, 一切畫畫取決於線條, 而且又無乜限制, 隨時畫得。

咁都好彩我兩個女平時都叫有操下唱歌, 大女 ...
音樂方法,我仔還叫可以,拍子也不錯!但畫畫佢就真係有D障礙,舉個例教佢畫樹,要好似學寫字咁,重復畫10次8次,先記得要點畫,但隔一排又會唔記得,畫返佢自己嗰D好似一把火咁嘅樹,睇見都把幾火!畫人就個個係外星人,頭頂得幾條毛,連女仔都係咁嘅樣,只係頭頂幾條毛長少少。已經教佢畫過好幾次架啦!畫畫都算係我強項,因為咁我先唔多教佢畫畫!我怕我忍唔住鏟佢"都教你好多次啦,都仲係咁樣,幾時先學識呀!"一陣人哋聽到我狂鬧佢仲以為佢係考試唔合格!

MASAYA  無圖無真相   發表於 16-4-6 16:26

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-04-06+發

原帖由 wan_sosin 於 16-04-06 發表
音樂方法,我仔還叫可以,拍子也不錯!但畫畫佢就真係有D障礙,舉個例教佢畫樹,要好似學寫字咁,重復畫10 ...
甘佢自己其實喜歡畫畫嗎?如果佢根本唔喜歡,会唔会係專登乱畫呢?

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-04-06+發表

原帖由 longlokma 於 16-04-06 發表
甘佢自己其實喜歡畫畫嗎?如果佢根本唔喜歡,会唔会係專登乱畫呢?
都唔算完全唔鍾意,不過佢只鍾意畫超人,機械人,龍等等…除非係功課,其他嘢從來唔去畫,無心機求其畫係真嘅!對佢嚟講,唔靚有乜所謂!所以我暫時由得佢先,等適當時間同機會先教佢,佢間中唔識畫都叫我教佢,我盡量教佢用簡單線條畫咗就算

hkpapa852 發表於 16-4-6 14:22
我覺得咁比喻唔係咁啱, 我認為Pre-S1係三項鐵人既其中一項(只中英數), 但呈分郤係玩做齊三項(中英數以外,  ...
想用個極端d既比喻帶出個問題先啫
即係學校選擇將資源同時間放晒教中英數,常識、音樂、視藝由得學生自己考天才,應該可以推高個band1生條界線?
‹ 上一主題|下一主題