用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
樓主: ecml
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....   [複製鏈接]

引用:Quote:ecml+發表於+15-9-28+00:57+所謂直資

原帖由 HK-MAN 於 15-09-29 發表
樓主應該改標題為 : 香港家長,最好醒醒目目,如果唔係....迫到仔女跳樓或焦慮症你就後悔一世. ...
好多家長唔明,唔想明⋯

ylmanhk 發表於 15-9-29 17:13
好多家長唔明,唔想明⋯
個個都以為唔會發生係自己身上面....

回覆:香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....

其實講到最後咪又係「點解?點解唔係你哋問,係我問呀!點解我老竇唔係李嘉誠?點解我生得咁靚仔,但係就要甩頭髮,你哋生得咁肉酸,但係冇甩頭髮?」呢段精彩對白!現實而家嘅遊戲規則就係咁玩,你有權選擇參唔參與,但就無得輸打贏要。到第時轉到的話(都唔知幾時啦,有都唔再關我地呢期嘅小朋友事。),又會再有人話唔公平嘅啫!

引用:+本帖最後由+simonwan+於+15-9-29+15:46+編

原帖由 simonwan 於 15-09-29 發表

依我理解,樓主唔系講緊津校有無叻人,或者面試點至叫公平 ...
嗯!對呀!多謝你幫我長篇大論咁解識!

ronniedad 發表於 15-9-29 17:41
其實講到最後咪又係「點解?點解唔係你哋問,係我問呀!點解我老竇唔係李嘉誠?點解我生得咁靚仔,但係就要 ...
甘全部新聞媒體收歸國有,全部網站(包括EK) 關門,唔準再有時事評論員。以後有無奶粉、有無學位、公屋比香港人定新香港人、醫院排期排三年。。。。。。都唔好再嘈嘈閉。

回覆:simonwan 的帖子

個人愚見,香港的教育問題不在於直私/津校制度!

現在我們面對教育問題,我覺得政府、學校及家長都有責任!

政府未有投放足夠資源到教育範疇,明知增加教師數目,減低師生比例,實行小班教學能提升教學質素,卻遲遲不實行!明知學校因教改而令學校的行政工作增加,而不增加人手!這是政府的責任!

學校因要避免殺校,某些學校比以往更著重收生質素、比以往更著重對成績的操練!結果小朋友漸變成考試機器,失去學習的興趣!

家長因擔心小朋友不夠競爭力,在不自知的情況下,給小朋友增添了不少壓力!

要解決問題,我認同政府要對教育投入更多的資源!另外,學校亦要反思現行的教育方式是否對小朋友的成長最為有利!同時,家長們亦要認清自己的小朋友的性格與能力,儘量不要讓小朋友加添不必要的壓力!

願我們的小朋友長大後,能有一個值得他們懷緬的童年!

香港就係庫房坐擁咁大盈餘,都唔係想辦法去攪好民生如醫療教育住屋等民生必需,而去充大頭去攪d大白象工程,呢個政府而家真係為民服務?

引用:根本係要搵d乖考、又或者叻、又或者比較受

原帖由 maymay321 於 15-09-28 發表
根本係要搵d乖考、又或者叻、又或者比較受教既。如果唔係揀「雀」,就唔使考小朋友百般武藝,交份表,然後 ...
Agreed

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-09-28+發表官

原帖由 ecml 於 15-09-28 發表
Yanomami, 你就帶出到我想講嘅重點喇!
政府嘅就話填鴨式!所以先有咁多人想唔跟教育局果套報直資私小!因 ...
I totally agreed with u2.
真心想選更合適小朋友讀的直/私,就是不想被填鴨,被洗腦
但現實是學校揀學生,家長們一窩蜂漁翁撒網,,就是買個機會

引用:香港就係庫房坐擁咁大盈餘,都唔係想辦法去

原帖由 ronniedad 於 15-09-29 發表
香港就係庫房坐擁咁大盈餘,都唔係想辦法去攪好民生如醫療教育住屋等民生必需,而去充大頭去攪d大白象工程 ...
浪費錢搞大白象,唉..........

引用:Quote:原帖由+ecml+於+15-09-28+發表Yanoma

原帖由 catcat9 於 15-09-29 發表
I totally agreed with u2.
真心想選更合適小朋友讀的直/私,就是不想被填鴨,被洗腦
但現實是學校揀學生, ...
Thank you

競爭的殘酷,在大人世界每天都見怪不怪;在小朋友的世界是來得太早,奈何人越多,但有歷史的好學校來來去去得那幾間。
大人們唯有訓練自己更高EQ、AQ去陪小朋友跑!大家努力!
目前為止,阿仔零offer、無特異功能、無世襲、加上12月細仔…我們由最初很忐忑,現在只一心全力以赴,不行的話,就重讀k3,難聽的repeat、留班,聽多幾次就會淡然…小朋友快樂的童年最重要。

引用:競爭的殘酷,在大人世界每天都見怪不怪;在

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-09-29 發表
競爭的殘酷,在大人世界每天都見怪不怪;在小朋友的世界是來得太早,奈何人越多,但有歷史的好學校來來去去 ...
同意呀!我也是不介意留班。

ecml 發表於 15-9-29 17:58
嗯!對呀!多謝你幫我長篇大論咁解識!

「香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....
所謂直資/私校全部都係收叻嘅小朋友,其他小朋友就唔收唔教,呢D係教育界所為嗎?」

樓主:你問心你自己本來想講乜?

我只看到你不滿直私收生的標準,與及一句極為偏頗的負面評語。
非常可能係你未考到直資/私校的負面情緒發洩,之後知自己講錯說話,怕比人圍插,就不停抽其他資深會員水!

「呢D係教育界所為嗎?」
呢句話實在侮辱哂所有直資/私校。

引用:+本帖最後由+2boba+於+15-9-29+23:56+編輯+

原帖由 2boba 於 15-09-29 發表
你指你看到我,你看到我的心?叫我問心

2boba  人在做,天在看。不收你孩子的就要被你侮辱?  發表於 15-9-30 00:10

引用:個人愚見,香港的教育問題不在於直私/津校

原帖由 魚爸爸 於 15-09-29 發表
個人愚見,香港的教育問題不在於直私/津校制度!

現在我們面對教育問題,我覺得政府、學校及家長都有責任 ...
好可惜係你明,我明,相信大部分家長都明!!但冇用㗎,政府D官唔明,但明那些官員自己D仔女老早就安排去香港啲IS 讀啦!之後再安排去外國讀啦!我同事話頭要改好個敎育政策,除非改法例特首同主要官員D仔好由小學至中學一定要在香港讀,重要唔可以入is 及直私,重要參加大抽獎,相信個教育就大大改善!

引用:Quote:原帖由+魚爸爸+於+15-09-29+發表個人

原帖由 girouis 於 15-09-30 發表
好可惜係你明,我明,相信大部分家長都明!!但冇用㗎,政府D官唔明,但明那些官員自己D仔女老早就安排去香 ...
仲要只容許擁有香港特別行政區護照,其他國籍一律要註銷,愛國呀嘛!

引用:+本帖最後由+2boba+於+15-9-29+23:56+編輯+

原帖由 2boba 於 15-09-29 發表
同你講埋,上嚟li度係大家分享和討論。如果你教我野我多謝你!你話我比人圍插,抽人水,侮辱學校,li d説話又冇建設性,又侮辱別人,你自己都核突啦咁俗。其實你之前留嘅言都好無聊架喇,不過我見無傷大雅咪當你發up風law, 因為你教我,人在做天在看吖嘛,多謝你資深會員

引用:Quote:原帖由+2boba+於+15-09-29+發表本帖

原帖由 ecml 於 15-09-30 發表
同你講埋,上嚟li度係大家分享和討論。如果你教我野我多謝你!你話我比人圍插,抽人水,侮辱學校,li d説話 ...
雖然我教咗你點做人,不過你唔洗多謝我嘞,只要你唔好再侮辱唔收你小朋友D學校就好了。

支持樓主,不要考、只要抽;叩門官津都唔好,因為同考直私係同一道理。

‹ 上一主題|下一主題