用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 龍細b,計劃2016做超大b的入!
樓主: janlemon
go

龍細b,計劃2016做超大b的入! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tam_bb+於+15-07-02+發表坑真

原帖由 DingDongBB 於 15-07-03 發表
Thanks. 我個係囝仔
坑真幼、坑真小都係男女校。中學部才是女校。

其實 Repeat 不是問題, 只要對自己小朋友有信心, 大家作為家長都希望自己仔女望子成龍, 出人頭地, 在社會做有用人, 已經足夠了, 我女女比人長得高, 但因佢係12月細 B, 以年好多名幼都唔收, 今年都要再接再厲, 希望大家努力!

回覆:龍細b,計劃2016做超大b的入!

大仔十一月尾出世,想當年幼稚園時,我都曾經爭扎過比唔比佢repeat做大仔,但最後因為佢成績都唔差(佢喺一間較深程度既幼稚園讀),所以最後都無repeat. 而幸運地入讀左一間一條龍既happy直資校,宜家二年班喇,學校教既書都係三年級,佢都可以應付到之餘亦有好多課餘時間玩。

而大仔幼稚園同學絕大部份都係9月後出世,當中不少都係左一線津校、直資私小,更有神校,大家都讀得好好。有兩個十二月尾出世既,長期係班上第一名,我地成日都會交流心得,回想起,大家都認同細b唔一定要repeat,因為身邊好多case ,到小一interview時細b未必唔能夠考到心儀學校,反而大B仲無著數。最重要選對幼稚園,好好地用兩年時間既栽培。

當然,我絕對明白了解宜家競爭愈來愈大,細b適齡都未必會入到心儀幼稚園,但我又咁唸,細B其實幾好,進可攻退可守,有兩年機會可試。如果宜家唔repeat,到時考小學咪可有兩次機會試囉。

純粹個人意見,不喜勿插。

回覆:wai_wai_121 的帖子

請問抽小學是否只可以抽一次?

我女10月中龍b, 之前都掙扎做唔做大b, 始終interview時眼見大細b真係有分別但幸運地有學之園K1 offer, 雖然d家長話課程深, 但我決定見步行步, 真係跟唔上就repeat一年.
我亦希望今年再試一兩間心儀K1 :)

引用:Quote:原帖由+DingDongBB+於+15-07-03+發表

原帖由 tam_bb 於 15-07-03 發表
坑真幼、坑真小都係男女校。中學部才是女校。
哦⋯⋯唔知仲有無其他呢?

回覆:janlemon 的帖子

上年讀樓下PN做細B, 8月讀心儀PN做超大B,今年再考龍校再打算

回覆 wai_wai_121 的帖子

哪些"小一"可以考兩次?

引用:其實11+月,12月就話做超大B理所當然,我真

原帖由 sakbbjaijai 於 15-06-27 發表
其實11 月,12月就話做超大B理所當然,我真係唔明點解9 月都走去repeat做超大B.... 雖說好多龍幼prefer大B, ...
我個年代以前泥講1月叫大B,係學習方面真係優越過人,但唔開心,因為要成日讓其他同學仔,之後自己因為突然有意外,搞到repeat 一年(中學repeat)就幾乎大人年幾兩年。更加sad

rinarina 發表於 15-7-16 11:55
回覆 wai_wai_121 的帖子

哪些"小一"可以考兩次?
大部份的小學 (except yw),只要是適齡便可以考,唔會理係k2, k3 or p1.  好多家長以為只有細B才可有兩次考小一機會,其實大B也可以。大抽獎就真係唔得la, 一生人一次

回覆 DingDongBB 的帖子

德信,不過唔係龍校.

回覆 DingDongBB 的帖子

另外培正好似收9月超大B. (你要Check下)名幼就ST.CAT 同KV都收.

我囡係10月超大B. 當年考女龍校(Repeat K1) 無一個老師會問點解要Repeat. 佢今年要升小一. 係過往三年,佢好開心同K2/3都攞優異獎. 我唔係話佢Repeat佐大過人就特別叻.
但我覺得佢有自信,另會照顧細年紀嘅同學. 感覺同時培養佐佢嘅品行.
當然佢都有同學係9-11月細B表現都好卓越.
每個小朋友都唔同,無需批評他人做法. 做好自己嗰個就得啦!

回覆:龍細b,計劃2016做超大b的入!

我仔11年12月31日出世,做超細仔,在國際幼稚園
讀,今年9月k2,成績跟得上,數學、英文都滿分。
中文認字亦不錯,只係言語表達、自理、大小肌肉無人咁叻。但哩啲六七歲身體發育會自然追上。

引用:Quote:原帖由+hedhed+於+15-06-12+發表問題

原帖由 barbee 於 15-06-12 發表
會唔會到時升唔到先repeat都得呢
我都係咁諗

引用:其實+Repeat+不是問題,+只要對自己小朋友有

原帖由 south_north 於 15-07-08 發表
其實 Repeat 不是問題, 只要對自己小朋友有信心, 大家作為家長都希望自己仔女望子成龍, 出人頭地, 在社會做 ...
反而我覺得有信心既話..更加唔好甘細個repeat...
一係一心做大b... 為左學校名氣...(係大人先會分名唔名氣..係咪名校)...小朋友甘細個會分嗎!?

引用:2015-16+會讀k1,+但會再考K1

原帖由 prisca126 於 15-06-10 發表
2015-16 會讀k1, 但會再考K1
一樣呀,我個十月B,照讀K1,不過會再考!

回覆 soso3509 的帖子

好實在, 我地班做超大B嘅多數會揀龍校 / 半龍校Repeat. (我講我識個班家長).
目的好明顯係希望佢地係學校直升上附屬嘅Band 1中學, 或更上一層樓去更高Banding嘅學校.
有名氣嘅學校好現實大部份係好學校. 家長都希望子女有機會的話可在這些學校就讀.
小朋友當然唔識什麼學校有名氣, 什麼是好學校. 家長所以才幫他/她選擇.
到上大學甚至工作, 就到佢地自己揀.

引用:回覆+soso3509+的帖子 好實在,+我地班做超

原帖由 ILOVEBEAN 於 15-07-26 發表
回覆 soso3509 的帖子

好實在, 我地班做超大B嘅多數會揀龍校 / 半龍校Repeat. (我講我識個班家長).
yes.. 我係另一個post都有講...如果唔係為左d 乜乜名校/ 龍校就唔好repeat ... 講真...名校既幼稚園..位多..分分鐘一間多過小學既位(因小學收埋幾多位係無人知)...唔係龍校..邊間幼稚園既失敗個案一定有係到...我只係想提醒下大家唔好比名氣蓋過小朋友能力..始終甘多年讀書生涯...小一中一都係轉捩點...
小朋友本身讀得到就當然最高興啦

唔好為左呢d增加太多無形壓力..童年眨下眼就過..開唔開心做父母都好有責任...我明白家長都會為小朋打算...我自己都會幫仔仔計劃...不過可能我無你地心頭甘高...因為我知小兒能力係去到邊個位..所以求開心為主 ..祝你地各位成功...^^

每個家長都期望自己仔女如果讀到的話可以入到名校, 家庭應付得來,就算幾辛苦都要供佢讀,有些人細 B 幸運可以入到一條龍既happy直資校, 對於唔幸運果 D , 係咪唔再比多次機會佢常試呢? 可能有些人唔認同,為乜要佢地咁辛苦, 我個人認為只係為佢將來
‹ 上一主題|下一主題