用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗PN
樓主: Chujai
go

玫瑰崗PN [複製鏈接]

Am offer2013 march bb, no religion, not alumni

引用:+本帖最後由+5sisters+於+14-11-22+00:22+

原帖由 5sisters 於 14-11-22 發表

上年..,因收不到電郵,足等5日包括星期日,以為reject,後來 ...
Thanks for sharing!
請問你當時收到offer後有冇參加playgroup?

回覆 RonnyBB 的帖子

因我仍在新界住太遠,冇參加,不過聽講有參加家長意見,小朋友開學前已對學校環境同搭校車有認識,哭著上車日子比較短,有一部分更沒有哭,

回覆:5sisters 的帖子

依兩年,我都有in,舊年係二仔,今年係細女。

兩年都有家長話小朋友做到大部份或全部tasks,但都唔收。我覺得(純屬個人意見),RHS想收啲肯嘗試,少依賴,較獨立嘅小朋友。佢哋唔太在乎小朋友係咪做啱晒啲tasks,而係睇小朋友反應,係咪肯自己主動去試,獨立去完成,唔需要家長協助(甚或鼓勵)。

老實講,我兩個小朋友表現一般,做唔晒所有tasks,但我沒有太多說話或指示,讓孩子自己處理,當佢做錯時亦無太緊張指出錯處。(例如要小朋友拎香蕉但拎錯芒果,我只由佢錯,錯咗,老師同佢講另一個先啱,我只對小朋友講「記住喇」。)

只是個人意見,不喜勿插。

回覆:Petitechien 的帖子

my pn first choice is kcs

回覆:玫瑰崗PN

First choice SPN but don't think can get a chance for interview

SPN is also my first choice but the chance is slim. Rhs 我都很喜歡 雖然有offer就不問點解,但是真是緣份遊戲。我嗰囡絕對不是順民,全程企係度不肯坐。每個task都有tried但是件玩具的texture她不like就不再做,她like嘅就主動行埋去做。老師叫嘅她未必做,無叫她又偏偏去做。不過我無迫她,越迫越發脾氣。因為我以為rhs這些傳統學校應該會揀啲乖巧易教的,有offer固然高興啦,但又不知她宜啲性格巨星fit唔fit in 這間學校,不知有無用家可以俾啲意見

rhs唔傳統,活動式教學,著重小孩主動探索,活潑好動。

似乎很多家長也不是選這間為目標,why?
是否因為將來派位或考直資小學不太好?

fridaypanda 發表於 14-11-22 0:12
依兩年,我都有in,舊年係二仔,今年係細女。

兩年都有家長話小朋友做到大部份或全部tasks,但都唔收。我 ...
同意。rhs 喜歡個性强的學生,呢點同其他學校有點不同。另外,不只是rhs, 其他學校都唔會知佢地用乜準則收生,若結果不理想,我會想想自己在那方面是學校覺得唔係最合。面試從來都不是計分考試咁簡单。

RnnyBB 發表於 14-11-22 10:31
似乎很多家長也不是選這間為目標,why?
是否因為將來派位或考直資小學不太好?

...
除如中六合彩的spn, rhs 是我去年的首選,做人總要實際點。vic 不是不好,但我見屋苑的vic 學生,我就怕怕了。

回覆:cyyd 的帖子

Thanks for the info very useful

引用:Quote:RnnyBB+發表於+14-11-22+10:31+似乎

原帖由 yubaba 於 14-11-22 發表
除如中六合彩的spn, rhs 是我去年的首選,做人總要實際點。vic 不是不好,但我見屋苑的vic 學生,我就怕怕 ...
Why nei? Seems all parents like this school. How do u feel?

引用:Quote:原帖由+Bean2012+於+14-11-21+發表我

引用:Quote:原帖由+Petitechien+於+14-11-21+發

原帖由 bly88the 於 14-11-23 發表
Same here! Super big b, mum is old girl, live close to school, performed ok but REJECT. Not waiting/ ...
可能佢地吾鐘意super big B?

請問讀玫幼之後如果考直私小,是否比較難?

引用:請問讀玫幼之後如果考直私小,是否比較難?

原帖由 RonnyBB 於 14-11-23 發表
請問讀玫幼之後如果考直私小,是否比較難?
點解咁講?

引用:Quote:原帖由+Petitechien+於+14-11-21+發

原帖由 bly88the 於 14-11-23 發表
Same here! Super big b, mum is old girl, live close to school, performed ok but REJECT. Not waiting/ ...
我的仔仔2012 super big B , 有AM offer.

Interview 當日阿仔傷風中,做到所有tasks, 臨走排隊拎禮物時有喊,仲俾番份禮物老師,話no need, Thx.
不過全個 interview ,我無插手。

父母不是天主教徒,不是舊校生,但住在附近。

雖然不明白收生標準,但相信不是不喜歡超大B

引用:Quote:原帖由+RonnyBB+於+14-11-23+發表請

原帖由 livewithhope 於 14-11-23 發表
點解咁講?
聽說近幾年派位及考直私小不太理想……想求証一下。

引用:Quote:原帖由+livewithhope+於+14-11-23+發

原帖由 RonnyBB 於 14-11-23 發表
聽說近幾年派位及考直私小不太理想……想求証一下。
有冇多d資料呀?

‹ 上一主題|下一主題