用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in咗金巴倫幼稚園
樓主: mrsbelly
go

今日in咗金巴倫幼稚園 [複製鏈接]

回覆:今日in咗金巴倫幼稚園

其實封面試信一早已講明個程序,報名者如接受唔到可以唔去,好似浸幼咁,講明話最少要兩粒鐘,我放棄

面試信寫明面試情序約1.5小時,家長要完成面試及簡單會填完問卷整個面試過程才算完成,而我有不明之處,也事前已致電學校問清楚,我有問過簡介會約是半小時,我也吿知我是一位家長到,學校職員說我可以面完試先,才聽下一場簡介會,但冇講明當日果1.5小時小朋友是在戶外乾曬乾等,可能我是一位家長去,結果要2小時才完成,即我小朋友在烈日當空下,曬了差不多約2小時,事前已衡量過整個流程,而職員說是小朋友係面試先後聽講座,而去到既安排剛剛相反,我只可講一切以小朋友出發㸃而論!

回覆:fredmama 的帖子

咁我都冇諗過係乾曬,係戶外等係一個最辛苦的地方。

我相信呢個平台不是只可報喜不報憂!我相信我沒有離題,而事實上我是有去到這間學校面試,我更加相信我是講述返面試當日的rundown , 好讓明年想報這間學校既家長以作參考,也讓如有學校職員見到呢個post, 在來年既安排可檢討一下!

我相信呢個平台不是只可報喜不報憂!我相信我沒有離題,而事實上我是有去到這間學校面試,我更加相信我是講述返面試當日的rundown , 好讓明年想報這間學校既家長以作參考,也讓如有學校職員見到呢個post, 在來年既安排可檢討一下!

我贊成你講學校應該因報名人數改善面試流程,同埋要考慮返自己學校冇室內等候嘅地方。不過,我唔認為學校要求雙家長出席,聽講座同埋即席填問卷係一個問題。好明白作為媽咪見到自己個小朋友等得咁辛苦係會肉痛,不過冇辦法啦,我小朋友唔係話好出色,大把人爭住要,係學校揀我多過我揀學校,唯有盡量配合。

AJH  Yap, I totally agree with you.  發表於 13-10-29 09:30

引用:Quote:原帖由+lamlam24+於+13-10-29+發表德

原帖由 macmate 於 13-10-29 發表
德望除咗即場填問卷,有冇即時個幾鐘嘅簡介會,仲要指定係家長聽?小朋友又係要响戶外等?如果係,我投降了 ...
其實我星期六都有interview, 我都用咗2個多小時完成,我亦唔係話覺得呢個安排完全冇問題,我只係想講,同意有些jm所講,唔排除有些comment 係因為sn唔係咩神幼而已!我有感而發係因為,舉例說sc, 每年都閒閒地要2-3粒鐘,仲要好多時間係排隊,唔會好似sn咁有得free play,呢樣對我來說係好緊要,小朋友有得玩,一來唔會唔耐煩(事實上我嗰日in 完sn 我囝都唔肯走要繼續玩),二來唔會攪到心情唔好。家長又要即場填問卷,坦白講,我好唔鍾意填問卷,但如果一定要填,我寧願事前填定或好似sn咁一個in一個填,因為起碼我可以專心同認真些去填,反而我最唔鍾意要係好短時間填完嗰d, 填問卷啫,又唔係考試,點解仲要分秒必爭咁?一趕時間我個腦就一片空白。我記得sc 之後仲要2nd in, 要父母一齊去。我完全無意比較sn 同sc,我只係想舉個例,其實間間學校既安排都唔可以滿足所有人,但我都眼見,神校如sc,即使類似既安排(如排隊),係真係少人投訴好多!大家心照了吧!

hastalavista  記得上年都有IN 德望, 都是一樣要求雙家長, 媽媽陪小朋友在後面GROUP IN, 爸爸們坐在另一邊的小朋友椅子限時10MINS 內完成問卷.....超緊張!!  發表於 13-10-29 10:09

我唔覺要兩位陪同有問題,但是否一定指定父或母呢?婆婆,嫲嫲,姨姨,姑媽等等平時有幫手照顧既家人可以嗎?我唔覺即場有簡介會係好大問題,但是否要用約1.5小時才講完呢,因應當場環境情況,精簡些不可嗎?我也不覺即場要填問卷是好出奇,而事實上我只用了約5分鐘已完成份問卷,但是否要在簡介會開始前比成十幾分鐘你填,之後才開始個簡介會呢!同步你介紹你學校,我填問卷,咁唔可以嗎?!........咁樣既安排咪耐囉,戶外操場又多人等,學校門外又另一班家長小朋友排隊等入去,全部人在佢個戶外操場等,唉,算吧了!

其實面試真係唔應該由父母以外嘅人陪同,除非你寫嗰位係監護人。我老公係出左差,特登買機票返黎陪個女面試,之後第2日飛走。其實我都可以選擇好似你咁,搵奶奶阿媽或其他人陪我,不過我思前想後,問左老公,一係唔做,一係做到最好,做一半棧浪費時間。不過,你唔好勞氣,明白你出發點係善意嘅,只不過大家角度唔同囉。有左呢次經驗,你之後嘅面試就有心理準備都會係咁。

hastalavista  特登買機票返黎陪個女面試,之後第2日飛走。!!!!
哇!!! 勁呀!!!!!  發表於 13-10-29 10:11

引用:我唔覺要兩位陪同有問題,但是否一定指定父

原帖由 fredmama 於 13-10-29 發表
我唔覺要兩位陪同有問題,但是否一定指定父或母呢?婆婆,嫲嫲,姨姨,姑媽等等平時有幫手照顧既家人可以嗎 ...
同意。其實我覺得如果簡介會真係有好多嘢講嘅話咪分開第2日再講囉。一來可以睇吓家長係咪有誠意同興趣讀,2來唔洗小朋友咁等法

引用:我唔覺要兩位陪同有問題,但是否一定指定父

原帖由 fredmama 於 13-10-29 發表
我唔覺要兩位陪同有問題,但是否一定指定父或母呢?婆婆,嫲嫲,姨姨,姑媽等等平時有幫手照顧既家人可以嗎 ...
我去年in的時候,老公出差,係婆婆一齊去的。面試前等左一小時,面試後填問卷再聽簡介會,簡介會長約30分鐘。整個面試都搞左約兩小時,小朋友晌操場玩滑梯,推車,請問今年程序一樣嗎?學校應該冇規定一定要雙父母出席的。

回覆:ozduckie 的帖子

可以其他人陪,不過堅持要父母陪面試同聽講座, 其他親友只可以陪小朋友等,唔可以陪面試或聽講座。

引用:咪係,我4年前同我女報K1同依家幫我仔報K1,

原帖由 fredmama 於 13-10-28 發表
咪係,我4年前同我女報K1同依家幫我仔報K1, 都係果d學校,當中有好多間既報名方法已不同了,既然知出生率上 ...
呢啲咪叫唔識與時並進囉

愈看愈.......,唉,既然in完,結果已定,要講既已講完,留返下年想報这间学校既家長細心思考吧!

sc 2nd in 都要父母出席,唔知各位家長有幸被邀去 sc 2nd in 會唔會 complain?

利申: 我上年大肚係同工人姐姐去維記 2nd in,爸爸冇影,終於都收咗。

面试完畢,其实间学校可以講同我再冇咩關系,佢之後多人報或少左人報,出名唔出名,關我咩事呢,唔知用咁多编幅講個过程做咩呢,留待同路人思考吧!

引用:sc+2nd+in+都要父母出席,唔知各位家長有幸

唔明點解講坐係廣東話, 但問卷要填eng  我老公填得慢, 唔想阻住其他人, 就行出來填.  但後來交時, 個老師係咁問你係唔係真係聽咗, 重複問了4-5次.  我話係,  佢話份問卷會有印, 你果份冇wo,  我就同佢講, 我in 10:45果批, 依家成點, 未聽留係到咁耐做咩呢.  我只係覺得點解要咁唔信人呢.

carrieckl 發表於 13-10-27 08:44
應該係排出生時間,我個仔一月b, 25號第一組in, 等侯時間確實長咗d, 又無位坐,不過可以我係第一批,無要清 ...
咁請問你有沒有收到offer?

回覆:mamath 的帖子

我有呀,pm offer

‹ 上一主題|下一主題