用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考入協恩的條件
樓主: MayAh
go

考入協恩的條件 [複製鏈接]

憑歌寄意 ; 送這歌給未能考入心儀中學既朋友;

都係果句 " 唔收您並不代表您唔叻" , 只是 The best is yet to come

http://www.oiktv.com/vplay-youtube-HOoEnueYIUE.html

傲骨
誰知我內心多苦悶
一切沒法如願
誰知我內心多苦悶
因我甚覺疲倦
但到底這鬥爭沒有完
想逼我改變
有誰會知我心內
有極強信念
從開始至今多考驗
使我步法常亂
從開始至今多考驗

手裡利劍常斷
話到底我瞭解好清楚
不肯趁風轉
有時我想去屈服
想起也心酸 不可以
重覆這怒叫聲
自信他朝一柱擎天
沒法屈膝在苦困前

我要澄清我從没講過 (考不到協恩就吾叻 ) ! 亦無同過其他學校作比較 , 我都認為找到成績相若, 適合仔女的便是好學校 . 我覺得自己錯係太介懷某D家長經常在協恩討論帖內的言論而在EK公開左自己的感受 , 而受到别人質疑身份 ( 什麼吾見得光嘅家長 ) ! 最後 , 如某家長真係曾經對like_travel 無理說出如此過份的說話 , 我願意代佢向你衷心道歉!

引用:我要澄清我從没講過+(考不到協恩就吾叻+)+!

原帖由 宝宝朱 於 13-08-15 發表
我要澄清我從没講過 (考不到協恩就吾叻 ) ! 亦無同過其他學校作比較 , 我都認為找到成績相若, 適合仔女的便 ...
可以自己作評論 , 真的不再回覆 !

Can you tell me what this statement mean.

放低吧。

like_travel  多謝呀, 朋友, 係時候放手, 尤得人地喜歡講咩就講咩  發表於 13-8-16 09:07

回覆:考入協恩的條件

我好肯定協恩係其中一間好的中學,如果我有女,都一這比她報考。但同時,我都一定會考其他直資。就有的似買車,有人買Honda ,有人钟意Toyata,又有人钟意Benz or BMW. 咁個人有名人favor.
睇波都有唔同fans, 我like
Arsensal,he like Manchester United.

重知各取所好。

香港有言論自己,各抒己見冇問题。

人地真係冇話你間school 唔好。

你永遠記着舊日的不快,痛苦會永遠跟着你。

六祖慧祖講得好岩:  菩提本無树,名鏡亦非台,本來無一物,可前惹塵埃。

tolovewithheart 發表於 13-8-15 14:36
我好肯定協恩係其中一間好的中學,如果我有女,都一這比她報考。但同時,我都一定會考其他直資。就有的似買 ...

應該說:

放手, 放開所有, 彼此更自由
放手, 豁出所有
期望你幸福甚麼都有

回覆:masterpiece 的帖子

Chok 峰

回覆:CrabPincers 的帖子

同感,說出我心底話,其實囡囡入到一間校風好學校我以滿足,學校是給他們啟蒙地方,路也是他們行,我們支持她以足夠

masterpiece 發表於 13-8-15 16:57
應該說:

放手, 放開所有, 彼此更自由
我個人麻麻地鍾意林峯,但鍾意這首歌的歌詞。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 like_travel 的帖子

這首歌最後一句最精警!妳處理得好好。
妳都放下吧!

like_travel  多謝陳Sir , 其實我只緊張個囡, 其他人不必理會  發表於 13-8-16 09:04
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

宝宝朱 發表於 13-8-13 19:05
我是協恩的家長 , 為何不可以搭咀  , 可能講出你痛處令你咁不快 !攪事係誰 ? 有上EK的長心中有數 , 某幾位 ...
其實,我很羡慕您們在座有千金在名校就讀的機會,這也代表了您們的千金有過人之處!而我更希望您們成功的寶貴經驗能大方的和有需要的家長分享,而不是「強調」自己千金那間學校有多好,就算是學校家長要發表「意見」,態度可否溫和點呢?手指有長短,功用各不同!每間學校都有自己的長處,只要適合令千金能魚如得水的就是好學校,不是嗎?小學、中學、都不人生的終點,而進大學只是「短期目標」,如果,我囡囡可以進名校…我只希望那 6 年,她過的精彩、無悔 ^_^

回覆:smartyou 的帖子

其實這裡设有家長說自己孩子的中學有多好。你誤會了。

‹ 上一主題|下一主題