用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學 油天面試日,加油!
樓主: LOVELY-BABE
go

油天面試日,加油! [複製鏈接]

引用:我話大家知啦!15個成功的小朋友包括我阿囝

原帖由 MoominLo 於 13-06-13 發表
我話大家知啦!15個成功的小朋友包括我阿囝,琴日收到電話,今日見校長2nd In。不過實際係傾兩句,叫你即時 ...
你指新油?

Yes of course新油天

叩門幸運兒仲有我!周六新油天見!

引用:其實靠個面試點揀人,個個都差唔多,可能根

回復 MoominLo 的帖子

恭喜! 恭喜! 好勁呀!

引用:Yes+of+course新油天

Yes of course新油天
Kv student ?

我話大家知啦!15個成功的小朋友包括我阿囝,琴日收到電話,今日見校長2nd In。不過實際係傾兩句,叫你即時 ...
大家望穿秋水,終於有好心家長肯出來講清楚實際情況,讚!在此恭喜你同小朋友!呢個星期六不知大家會否有緣相見呢!
八卦一問,你是否111?
不過有成十五個入圍,乜都有咁多位剩嘅

回覆:miffy 的帖子

請問是否名幼?

引用:Quote:原帖由+MoominLo+於+13-06-13+發表我

原帖由 LOVELY-BABE 於 13-06-13 發表
大家望穿秋水,終於有好心家長肯出來講清楚實際情況,讚!在此恭喜你同小朋友!呢個星期六不知大家會否有緣 ...
係囉,唔明點解有甘多位

唔好意思,因為出了去食飯,現在先逐一回答。
我小朋友係讀LH的,佢普通程度,不是特別叻。連新油天叩門,佢有8個offer,沒有英華及男拔。
我可以証明無関係可以靠,因為我係N無人士,宗教分也沒有。
因為我有私小offer,所以我排111,見何校長時,我解釋為何只填4間學校咁進取,亦解釋新油天係我首選。
至於為何叩到,我可以講係贏在細節,有禮貌講早晨,望老師微笑,用英文解釋圖畫,答處境題及計數,樣樣ok,最後唱左首普通歌,所以校長都話好高分(應該15個都高分)。
我相信不是大家刻意隱瞞,只係學校特然話2nd in,無人知係什麼回事。
最後雖然放棄SFA , APS & CKY 有點可惜,因為有弟弟。不過我相信係新油天,一樣做得咁好

OSCAR-SHIRLEY  ,今日我們四點鐘見校長,in完出來係紅綠燈位見嗰位學之園學生及家長,係咪你地啊?幸會!  發表於 13-6-13 22:45
chunsamyuen  用個勁字黎形容~~~ 8 offer唔野少  發表於 13-6-13 21:25

回覆:油天面試日,加油!

學之園呢幾年真的不錯

引用:唔好意思,因為出了去食飯,現在先逐一回答

我小朋友係讀LH的,佢普通程度,不是特別叻。連新油天叩門, ...
我同你一樣,有back up,所以我都係乙部只㨂四間咋!兩油天,循道、德信,that is all!

回覆:MoominLo 的帖子

thanks for sharing!!
he is do smart!
did principal ask u any question?

my kid also LH

引用:唔好意思,因為出了去食飯,現在先逐一回答

我小朋友係讀LH的,佢普通程度,不是特別叻。連新油天叩門, ...
咁你統一派位結果係派到邊間?

引用:叩門幸運兒仲有我!周六新油天見!

原帖由 OSCAR-SHIRLEY 於 13-06-13 發表
叩門幸運兒仲有我!周六新油天見!
想問你係咪 1-1-1 新油 + 天主教?

OSCAR-SHIRLEY  有111,無宗教,更加無人事!可能阿仔學業OK,答問題Ok,禮貌笑容OK,加小小幸運!見校長都係閑談,好簡單舒服!今日會去注冊!  發表於 13-6-14 12:10

校長問我小朋友係1)邊度來,2)坐什麼交通工具,3)如果新油天收左佢,會點選擇,4) 想不想做風紀?(我囝答不知風紀係乜)5)想不想做圖書館管理員,鍾意睇什麼書。6)怕唔怕讀小學。
雖然係閑談,但大致上係再三確定有無收錯人。
我個人覺得面試整個過程係太簡單容易,基本10個小朋友,7個答到。所以一定係細節著手,最後校長講佢見過萬小朋友,有d特質佢好清楚,亦讚阿囝乖及新油天有好多活動可以玩。
無錯,我係見大約4:15。
統一派位,派左去方樹泉,所以直頭無去交。

引用:校長問我小朋友係1)邊度來,2)坐什麼交通工

原帖由 MoominLo 於 13-06-14 發表
校長問我小朋友係1)邊度來,2)坐什麼交通工具,3)如果新油天收左佢,會點選擇,4) 想不想做風紀?(我囝答 ...
東莞方樹泉又的確令人欲步,不過你仔仔咁多offer,個心都當然定好多啦!
校長的問題雖然簡單,不過面試真係好睇小朋友夠唔夠淡定同有禮貌,識唔識答反而係其次!

回覆:油天面試日,加油!

仲有冇人收到消息呀?最後今天了!

阿囝話SFA同新油天面試一樣係咁淺(比佢激死)
如果無細路跟尾,我會讀SFA 算了。
‹ 上一主題|下一主題