用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家講下學之園interview
樓主: Halcyon0212
go

大家講下學之園interview   [複製鏈接]

Kathyn 發表於 13-3-9 21:21
回復 Eggkelly 的帖子

青衣分校應該係上午班收28個, 下午班收28個.

咁有冇人知凱帆校收幾多人?

引用:Quote:原帖由+jeff76916+於+13-03-09+發表

原帖由 sbux 於 13-03-09 發表
我反而覺得校長嗰部分除咗交流計分外,家長點一心二用去控制小朋友亦重要,但未必要佢坐定定。時間長我覺得 ...
很同意你的睇法

Mobedon 發表於 13-3-9 10:49
本人也是in海逸校,in完後對學校好反感,整個流程及安排並沒有從小孩角度出發!我們還in下午三點幾,撞正nap ...
咁凱帆校長好D wow, 我仔都喊, 因為佢的耐性好弱, 要出門口, 攪左好內, 校長話 “爸爸係咪在出面, 如果係, 暫時由爸爸照顧, 最緊要佢開心”

yzxz 發表於 13-3-9 23:28
我IN單對單時老師淨係俾左個BB同支奶+牙刷然後考佢相關的東西,邊有得揀咁好?>< 如果有得揀就好啦!我都想我 ...
Pineapple01: 老師其實唔係俾牙刷佢.她是擺了1個BB,1支奶及1支牙刷在TABLE,然後問他BB要刷牙,叫我個仔幫BB刷牙.相信跟你的問題是一樣

Pineapple01  唔一樣,桌上只放了一輛車,一後碗,及一支牙膏,三樣嘢係無關連的。  發表於 13-3-12 14:50

回復 man811231 的帖子

唔一定, 我小朋友係今年PN凱帆學生.上年interview嗰時佢有"入班房恐懼", 入親班房都會喊住要走. Part 1 老師用成5分鐘穩定佢情緒先interview...好nice!!

今年凱帆的安排都好好, 前後45分鐘完成(包括等侯時間), 我估今年凱帆應該收120人, 上午2班, 下午2班.  

康城校,幾好,之前間間都好逼又耐冇野玩,呢間有車仔

chapter 發表於 13-3-11 14:05
回復 man811231 的帖子

唔一定, 我小朋友係今年PN凱帆學生.上年interview嗰時佢有"入班房恐懼", 入親班房 ...

我個仔都有喊, 周圍走。
係咪通常周圍走都唔收?因為我見佢放好多書O係度, 可能expect 小朋友坐定定睇書?

回復 alex2305 的帖子

係咪第 3 Part 見校長Session?聽聞有D同學仔嗰時都唔一定全程坐定定... 不過真係學校先答到(笑).

我小朋友嗰時係坐係到聴我講故事...(真係為難我半個心同一隻手仲要係到"潦"緊字...)

我個仔見青衣校, 單對單時問咗好多問題, 包括名, 今朝食過咩早餐, 車的顏色, 叫佢揀紅色同黃色筆畫畫, 問佢點刷牙, 又問數字添

lulu1010 發表於 13-3-11 17:48
我個仔見青衣校, 單對單時問咗好多問題, 包括名, 今朝食過咩早餐, 車的顏色, 叫佢揀紅色同黃色筆畫畫, 問佢 ...

嘩......... 真係要完全溝通到WOR .... ..... .... 我個女無俾人問呢D呀, 我去HUNGHOM, 問我地依家要講故事, 應該用邊樣物件........

我個都同老師溝通到,只係數字答錯

回覆:大家講下學之園interview

我個囡見青衣校part 1 都問了好多問題,如續樣問台上是什麼物件,有cup, bowl, spoon, plate, fork, toothbrush, toothpaste. 阿囡都有回答晒,之後問個洋娃娃feels thirsty. 應該比咩佢,洋娃娃想飲湯,應該比咩佢同點飲,之後就糸請我囡扮g牙膏再幫洋娃娃刷牙。最後比本書阿囡同我睇,老師就自己忙(但應該在觀察),阿囡睇咗一陣就唔想睇,想玩煮飯,於是佢就問老師可不可以玩d玩具,老師當然無問題。我就同囡互相扮餵湯和刷牙!之後老師叫我地可以去排隊。仲有一開始有問我囡what is your name? 但囡聽錯答了:I'm fine, thank you. 之後我要引導阿囡答名!
Part 2, 阿囡都有回答所有問題,還自己舉手答,一切順利!
Part3, 我囡無睇書,我拎我自己預備的顏色筆比佢畫畫!所以都坐得定。
請問Part 1 糸咪根據我地填表而配什麼語言的老師㗎?定糸咁好彩遇正外藉老師?(我囡講英文)

falalala  你囡囡好叻叻  發表於 13-3-13 00:35

天雪 發表於 13-3-11 19:03
我個囡見青衣校part 1 都問了好多問題,如續樣問台上是什麼物件,有cup, bowl, spoon, plate, fork, toothb ...

你個女好叻叻WOR, 大B?

引用:Quote:天雪+發表於+13-3-11+19:03+我個囡見

原帖由 VeryB 於 13-03-11 發表
你個女好叻叻WOR, 大B?
糸呀!大B,2010 B!

有無人知青衣校今次有幾多人申請pn

原來大b interview 深咁多

dy0905 發表於 13-3-9 13:23
Me 2....之前最心儀呢間
現在超超超超超失望

same here!!!!!!!!!
wait too long!! 仲要去到第3間room, 有兩張table, 一張全部都係玩具, 一張全部都係books, 我地入到去, 玩具張table已經坐滿哂, 我地要住得書果張....=.= 我個囝多次想去隔離拎玩具玩, 但我用書黎引佢....不過都係好難.....仲要入左去, 無人同我地講過我地要做d乜, 等左好耐, 先有份問卷話要我填....以為走得, 點知仲要聽校張講野.....校長比我感覺好惡, 學校校舍比我感覺無其他幼稚園咁warm....

immitensi 發表於 13-3-12 09:56
same here!!!!!!!!!
wait too long!! 仲要去到第3間room, 有兩張table, 一張全部都係玩具, 一張全部都係bo ...
我仔果次反而好多人爭去坐書檯。
紅磡校舍個look真係似補習社多過幼稚園, 商場望過去一張公仔貼都無, 反而學校電話大大隻貼在玻璃牆。

in紅磡海逸, 比想像中快全程不到1個鐘, 校舍係課室內很光猛可能係落地玻璃對海的原故, 相比sc, km, victoria面試時都係密封式無窗感覺上少壓迫感
‹ 上一主題|下一主題