用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基
樓主: matthew_mama
go

沙田培基   [複製鏈接]

回復 ghi 的帖子

每間中學都想收B1學生, 有得揀之下當然盡揀B1學生, 直資優勝之處就係可以自己揀學生控制學生質素來源

所以唔一定係B2中學就會收B2學生, 唔好灰心, 未到七月還有機會...
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:ghi 的帖子

我諗係因為培基係比較早面試既學校,好多band one學生都入表面試作為(練習一下),咁學校一定揀哂d面試得好又成績好既band one生先,到所有band one註冊唒或者reject先至考慮band two生咁囉

我小朋友都是band2A學生,可能面試表現稍遜,派了幾lots信還未有消息 -_-

回覆:kiukiupig 的帖子

我地都係  kiukiupig 我記得你仔同我仔差不多,你自行揀左邊間呀?我直資就只有培基

tracy668899 發表於 13-3-25 22:01
我地都係  kiukiupig 我記得你仔同我仔差不多,你自行揀左邊間呀?我直資就只有培基

...
我囡囡自行揀咗郭德勝和另一間band1b嘅中學,我諗機會甚微。
剛in完體藝體能,希望有機會入。直資同你一樣只報培基,九龍區冇乜邊間直資就腳,唔想囡囡返學咁辛苦,交通方便好重要。

若培基取錄,我會立即註冊。。。因這個遊戲令人太疲倦!!!

vincher  Hope u can get offer  發表於 13-3-27 22:46

呢個遊戲真係玩死人,我仔都係in郭得勝,我朋友囡囡讀緊,讀得好開心,不過佢就話學校只會收band one 生,就算in得幾好都好都冇乜希望Lu. 如果培基收,我都會註冊的!

又到27 號了, 唔知重會唔會有下一輪 OFFER ??

回覆:lucia6119 的帖子

應該會有,起碼我仔和朋友都冇去註冊

lucia6119  為什麼最終都沒註冊 ?? 有更好的選擇 ??  發表於 13-3-28 02:52

今日開始又要留意信箱。。。預祝大家收到好消息。

間學校係band two. 就算佢只揀band one生,人地有大把選擇都未必揀佢啦,多數仲有機會

Kiukiupig: 我覺得我地有機會㗎,吾好灰心!

tracy668899 發表於 13-3-28 11:33
Kiukiupig: 我覺得我地有機會㗎,吾好灰心!
希望大家齊齊收信。。Good luck.
之前只曾到過沙田英中嘅簡介會,沒有去band2學校嘅簡介會。培基又收唔到信,所以都好徬徨,到統一派位時都唔知點排位。看見有些BK家長收到取錄信又唔註冊,真是同人唔同命。。。

我兒子學校 去年有4 個入了培基 , 應該都係BAND 2 生, 因為 九龍城區 BAND 1 生不用大老遠跑去沙田 讀BAND 2 直資掛, 但係為什麼 今年 輪到自己 感到那麼難 , 其實 INTERVIEW 時 , 感覺 培基已經 考得算深了, 我兒子說是問他 對施政報告的房屋政策有什麼意見 , 又問他施政報告 其他民生問題有什麼看法, 我兒子都答了, 他自己也覺得答得不錯..可是要問他有什麼解決方法..我兒子就真係答唔到,他回來說,如果我小學生都知道如何解決 那麼可以做議員 或特首了

lucia6119 發表於 13-3-28 12:12
我兒子學校 去年有4 個入了培基 , 應該都係BAND 2 生, 因為 九龍城區 BAND 1 生不用大老遠跑去沙田 讀BAND  ...
我住沙田區, 見囡囡的學校過去幾年, 都有約5-7個學生會去培基, 但我不清楚他們是什麼banding。

若被問政治題目,真係會考起小學生,你兒子經已很利害,懂得答施政報告的看法,我諗再深入些的問題預了他唔識答, 只想考下佢反應啫,不用太擔心。

今日收信,好開心,會要offer, 我小朋友是油尖旺區B2生!

TinTinFong 發表於 13-3-28 20:50
今日收信,好開心,會要offer, 我小朋友是油尖旺區B2生!
Congratulations!
唉!我囡囡又落空了。。。不如早些比封reject letter我,等我唔駛抱希望。。。然後又失望!

回復 kiukiupig 的帖子

今天也收不到信...又落空了

回復 TinTinFong 的帖子

請問今次註冊 DEADLINE 又係幾時呀 ?

我前幾日已經去他區的 BAND 2 中學看環境 和 計車程了, 如果大抽獎 都想博一博 沙田 BAND 1 C 中學 , 想 問 kiukiupig  和 tracy668899 可以幫忙 分析下 林漢光 和 郭德勝 嗎 ?
就校風, 成績, 課外活動 , 老師的熱誠度....
知道 2 位自行都報郭德勝 ..為什麼 選 郭德勝  而不選 林漢光 呢 ?

lucia6119 發表於 13-3-28 21:15
我前幾日已經去他區的 BAND 2 中學看環境 和 計車程了, 如果大抽獎 都想博一博 沙田 BAND 1 C 中學 , 想 問 ...
比較去年DSE達3322率,郭德勝比林漢光優勝。
自行收生競爭 ~ 郭 1:10.56    林 1:12.47,  加上地理環境因素,郭好像競爭情況冇咁激烈。

自行收生面試比率,林在教育局次第成績和校內成績已佔60%, 囡囡屬B2A組別較唔著數。

郭的英文科採小班模式教學,若小女入到會較易適應。

去過兩間簡介會和實地視察,覺得郭的學生較純樸。

綜觀以上情況,所以選了郭德勝為自行,但統一

派位若屬B2A, 選B1C不會冒險了少少嗎?

lucia6119  請看PM  發表於 13-3-28 23:39
‹ 上一主題|下一主題