用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘樂基面試
樓主: nianyun
go

九龍塘樂基面試 [複製鏈接]

我都IN左幾間幼稚園, 當中有GROUP IN 及 單獨 IN, 但唔明GROUP IN 只得樂基會有人討論 ?雖然 INTERVIEW 時間唔長, 但我覺得呢個方式幾舒服,老師又帶得好, 小朋友又投入.
一個面試, 可以令家長同小朋友都冇壓力既, 已經很好. 至於老師能否觀察到小朋友表現, 我相信佢地既專業.

回覆:retriever 的帖子

係呀。如果老師係明知自己地方有限,又限時間既。其實應該更加針對問題再加強law. 有咩理由最基本連本書都唔轉過來,評分老師完全有問題,連個小朋友都睇唔到,唔知點評分law.

wiskylo  非常認同  發表於 12-12-4 17:50

回覆:stephanie.wu 的帖子

姐係其實好多小朋友都遇到依個問題,校方無可能唔知問題所在law. 因為我覺得太有問題啦,而我跟主任講,我唔係針對我小朋友而呻訴,而係想反映等他們改善,但個主任比我感覺係打法我

回覆:ysam 的帖子

所以我地都說group in無問題,但group in其實都有好多要注意law.
Net 果group我覺得老師幾好,但另一邊就差law.

引用:各位家長請容我有小小上playgroup時的分享

原帖由 webpaupau 於 12-12-03 發表
各位家長請容我有小小上playgroup時的分享,我BB中、英各形式也上過,BB是觀察型,一般先看而後動,從來自 ...
我bb都係坐一號坐,老師叫起身唱歌,二三號位阿媽就企咗出去,遮晒我個囡,但我都唔會覺得學校安排差,係覺得某d家長唔自律姐我覺得老師會adjust返,因為bb咁細乜都唔識,有乜好in? 我覺得某程度都睇下父母嘅素質,其實睇家長點身教反而更重要!

引用:Quote:原帖由+webpaupau+於+12-12-03+發表

原帖由 ^GGmami^ 於 12-12-03 發表
我bb都係坐一號坐,老師叫起身唱歌,二三號位阿媽就企咗出去,遮晒我個囡,但我都唔會覺得學校安排差,係覺 ...
yes I find that the teacher do observe the parents a lot

引用:Quote:原帖由+webpaupau+於+12-12-03+發表

我bb都係坐一號坐,老師叫起身唱歌,二三號位阿媽就企咗出去,遮晒我個囡,但我都唔會覺得學校安排差,係覺 ...
Right

引用:Quote:原帖由+^GGmami^+於+12-12-03+發表我

原帖由 junyi 於 12-12-03 發表
Right
身教係好緊要,自私遮人唔理人=唔識分享!有咩事去投訴=自己解決唔到問題,所以搵老師!有很多地方仔細動靜其實都係觀察緊家長做人處事就略知一二是否適合學校!咪講話學校,就算自己公司有新同事我哋亦可用短時間觀人於微啦

回覆:junyi 的帖子

回覆:junyi 的帖子

你真是一位善良有寬恕心的父母,若我BB能有幸成為你BB的同學就好了。當天原來我幸運地遇到所有父母都非常有教養。

其實好既野的確係要爭架,我深信如果你十分認同學校教學理念、欣賞間學校,
叫你排足一日隊你都肯,
各位家長,你既態度你既思想會影響孩子一生架,正面d好

btw當日有部份家長遲到,原因是附近撞車,
但有位早到在校外排隊既家長同我講,佢地一知道前面撞車就決定落車行過黎
我唔係想話人人都要咁做,只係...如果你珍惜果樣野,你會用積極既態度去解決。

申報:我是義工家長!

回復 ^GGmami^ 的帖子

引用:Group+in+無問題,+問題係學校本生無誠實。

原帖由 細姨姨 於 12-12-01 發表
Group in 無問題, 問題係學校本生無誠實。老實講,尋日in 完我即時向老師反映問題。一組10個,我小朋友坐 ...
完全認同!學校實在應該檢討下下年作出改善,10個一起group in 太多7個相信會好,係第4號房第10個位真係貼住塊玻璃窗坐,9號個爸爸出埋去跟跳舞,個patpat 係錦係我面前揚,擋住我都見唔到自己小朋友了,早知我又去找主任反映下讓俾我次機會in 啦,如果下年都係group in 的建議一個家長入去好啦父母都一起入實在太逼了

引用:Quote:原帖由+^GGmami^+於+12-12-03+發表我

原帖由 webpaupau 於 12-12-04 發表
你真是一位善良有寬恕心的父母,若我BB能有幸成為你BB的同學就好了。當天原來我幸運地遇到所有父母都非常有 ...
我當日同組的家長都好禮讓,家長都沒有擋住其他人的情況,我仔排第8號又係好側,不過so far都睇到圖書內容,當然阿囝當日要側哂先睇到,我都認同你之前的說法,小朋友真係要自己學吓點解決問題,將來返學實與到,大家唔洗太激氣啦!面試都完左,收拾心情吧!

回覆:boomui 的帖子

我覺得家長同學校都係互動,而唔係麻目都認同校方任何安排。反映問題並非是投訴。但對方根本不接受,意見就會變成投訴. 你們小朋友已經入讀,可能會覺得校方無問題,但你們沒有在房內看到情況,根本不能為學校辯護d咩。身教問題,就是因為做人家長,有問題應表達,家陣好多幼稚園都教小朋友要表達架啦。同埋我本生都唔係d咩都特別show off既人,只係覺得有問題,反映等校方可以公平給予每位小朋友。所以將心比己,如果個小朋友係你地,又會如何?

我覺得mark分老師係出面可能會睇得清楚成個畫面,不境係有經驗既老師,一眼就睇穿好多野。同埋我覺得佢唔駛mark好多野,因為根本位太少,佢只要觀察揀group入面既top one出黎要交個名去校長度經校長睇埋問卷同家長background作final decision已經完成!

In完都唔志在.....

kwansara    發表於 12-12-4 09:47

回覆:mrschiang 的帖子

如是專業的是,但我發現net果邊老師mark又唔同。net果邊會一part part咁mark,姐係一次過觀察晒各小朋友, 先返去mark分。而另一邊就邊做邊mark,所以有d小朋友做果陣,個老師只係頭向下mark分,想下仲要mark10個,所以專業與否,真係唔識講

九龍塘樂基幼稚園為什麼多家長有怒火呢!值得反省!
‹ 上一主題|下一主題