用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已收到KTS第二輪面試信
樓主: goodparents
go

已收到KTS第二輪面試信 [複製鏈接]

囡囡是KTS的小一生.
分享一下去年2nd in既面試形式.
大部份都係父母同小朋友一齊出席
(都聽聞有唔少當日係單刀赴會既媽媽都成功)
首先係一齊去禮堂等候.然後小朋友會分組被安排到另一課室,家長們在禮堂繼續等.大概15-20分鐘後,小朋友好開心出黎(因為老師送左禮物比佢地),然後一組組家庭到不同課室門口等候面見.
根據囡囡話,小朋友分組活動只係拋下豆袋,玩下一D傳物品既集體遊戲啫.非常簡單.
面見家長係2nd in既重點.
一入課室, 有兩位老師,老師會問下小朋友知唔知今日黎做乜野,又會問下佢平時鍾意做乜.我個囡答畫畫.於是老師安排佢坐埋一邊叫佢畫畫.(小朋友只要保持專心安靜就ok)
老師問問題時會望住其中一家長,expect係由果位家長答.(所以爸爸都要好好準備)
問題有:
1. 小朋友參加幾多項課外活動?點樣幫小朋友選擇課外活動?時間分配如何?
2.怎樣培養小朋友自理能力?
3.怎樣培養小朋友感恩既心?
4.你最欣賞小朋友邊一方面既能力?

家長面見部份大概20-30分鐘,仲有好多題問題,但唔記得...

希望大家努力,加入KTS呢個愉快大家庭.

BB成長期  我那天還有二條問題 - 5) 家中進人照顧小朋友 6) 小朋友的優點及缺點  發表於 12-11-22 14:55
MCLIAN  Thanks!   發表於 12-11-22 13:07

多謝你的分享, 很詳細呢!

引用:happystar++Tks!!!+請問是見校長嗎?*******

原帖由 Yanamami 於 12-11-21 發表
happystar  Tks!!! 請問是見校長嗎?
睇下你有無緣見到校 ...
好驚啫!

簡直係人間地獄,好多謝詳盡分享

面試主要是找與學校教學理念一致的家庭.並不是要留難各位家長.學校校風純樸,老師和校長都很和善,比較喜歡重視子女全面發展,願意與子女同步成長的家長.如是這類的家長,應該不會覺得面試過程是人間地獄吧.
建議真心喜歡KTS的家長,多留意學校網站,看看校長的話,與小朋友看看校園的照片,到面試真心表達自己的想法就可以了.
祝各位成功來到KTS的愉快大家庭!

多謝

OCT0609 發表於 12-11-22 11:32
囡囡是KTS的小一生.
分享一下去年2nd in既面試形式.
大部份都係父母同小朋友一齊出席
很多謝你的分享, 想請教你上年2nd in是否亦是500人左右? 記得佢只有120個學位, 即係差不多5個人再爭1個學位.

Yanamami  如果今年有5班P1, 就大概會有170個位la.  發表於 12-11-22 23:47

‹ 上一主題|下一主題