用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官立嘉道理爵士小學
樓主: wing615
go

官立嘉道理爵士小學   [複製鏈接]

richardhau 發表於 13-6-5 11:11
每年教育局都會俾各學校做一份試卷,從而評估各學校水平,分配Band 1既學位應該會參考呢份測試結果,我估應該 ...

Apparently, you're familiar with the Banding system.  So does it seem to be on average around 1-2 students in each P6 class are classified as Band 1?  Does the kid has to gain a lot of extra help outside the school to upkeep such standard?  The thing that parents should be aware of is, as previously mentioned by a mom, a top student in a mid-range school may just being average among all students in the same district.   However, as you mentioned, since most students in Kandoorie Primary simply don't choose Band 1 schools, therefore more chances are left to HK students with high performance.  Isn't it?   

BTW, what kind of teachers teaching English, local or English?  Which subjects are taught in English?  Does the school put emphasis on TSA?

Many thanks
daisy17772

richardhau 發表於 13-6-5 10:20
我的女兒已經升中了,現在就讀一間Band 1A既英文中學,成績中規中舉,我看見很多家長很擔心派往是否名牌小學, ...
Your rationale is very valid....how to keep a kid in Band 1 range.  But I have a question, isn't it Banding are assessed universally (i.e. all students in the same district), and distributed across different schools? So e.g. A school used to have around 70-80 students out of their 120 students are Band 1 historically, it varies by each year because students are all compared within the same district in absolute sense, rather than each school is assigned with a quota in terms of percentage.  
Hope you could give us more info.

richardhau 發表於 13-6-5 11:11
每年教育局都會俾各學校做一份試卷,從而評估各學校水平,分配Band 1既學位應該會參考呢份測試結果,我估應該 ...
我曾見過一D學校(一間2,3線官小)周年報告, 話學生中英文2科平均分只係60, 係校內成績已經係咁, 恐怕係呢類學校 Band 1 學生都未必有 (有都真係可能得1, 2個), 所以有此一問

daisy17772 發表於 13-6-5 13:36
Apparently, you're familiar with the Banding system.  So does it seem to be on average around 1-2 s ...

所有科目都是以英文授課,當然中文除外,點解我有信心我既囡囡keep係Band 1,因為有一科叫中文囉,南亞裔既中文一般都係60-70分,呢一科對於我們中國人家庭既小朋友,往往攞8x-9x分已經著數不少
南亞裔普遍英文/數學不錯,祇要小朋友攞8x分已足夠排在Band 1之列,加上南亞裔升中時,一般會揀返同族群既學校,故此就算是Band 1競爭已經少好多

如果有興趢想知小朋友怎樣升中面試,我可以分享

看見出面post既家長咁擔心囝囡小學派位是否名校,相對我來說,我是另一類選擇,我可能諗得太多了

richardhau 發表於 13-6-5 14:31
所有科目都是以英文授課,當然中文除外,點解我有信心我既囡囡keep係Band 1,因為有一科叫中文囉,南亞裔既中文 ...
TSA 好似仲要計埋 常識, 視藝同音樂呢幾科D成績, 唔知嘉道理係呢幾科教學表現如何?

taktakchichi 發表於 13-6-5 13:42
我曾見過一D學校(一間2,3線官小)周年報告, 話學生中英文2科平均分只係60, 係校內成績已經係咁, 恐怕係呢類 ...

印度,巴基斯坥,菲律賓人既英文,平均好過香港一般學校小朋友,最重要既佢地睇英文電視/雜誌多,印度,巴基斯坥人強於數學,所以不會太差的,為什麼考評會低分,原因就是中文科偏弱,拉低佢地既ranking,因為多種民族一齊上課,所有交談都是以英文為主,我女兒同佢唐家姐玩都是以英文為主,到升中面試時優勢會出來
在學校六年,女兒享受快樂童年,為咗佢升上中學更有競爭力,小四時已給她學吹長笛,打羽毛球,升中時已入Wind band 同羽毛球校隊,我祇能為她安乗排到升中,將來要靠她自己努力

taktakchichi 發表於 13-6-5 14:34
TSA 好似仲要計埋 常識, 視藝同音樂呢幾科D成績, 唔知嘉道理係呢幾科教學表現如何?
...

成績是不錯的,可惜一科中文足以影響ranking
相信教署都會有安排,所以派位不過太差,外籍人士可以考另類中文,所以佢地入Band 1中學都無問題

daisy17772 發表於 13-6-5 13:41
Your rationale is very valid....how to keep a kid in Band 1 range.  But I have a question, isn't it  ...
呢間學校正常既Band 1會派聖公會鄧肇堅中學,因為佢係一間英文小學,所以派位會以同區英中為主,以常人推理一間官立學校不可能冇學生派去Band 1中學,祇是分多分少的問題,加上呢一間有多種民族既學校,如果分唔到Band 1學位,
會俾人話種族歧視,識得諗既人自然明白有些是政治因素,加上怎樣分配是冇人知既,所以教署怎樣安排大家祇能用常理推測

taktakchichi  我諗可能好多南亞人可能升咗去間繫官中  發表於 13-6-5 17:44

richardhau 發表於 13-6-5 15:32
呢間學校正常既Band 1會派聖公會鄧肇堅中學,因為佢係一間英文小學,所以派位會以同區英中為主,以常人推理一 ...
I have similar thoughts.........

daisy17772 發表於 13-6-5 16:25
I have similar thoughts.........

你好聰明,問我咁多問題

我都唔想講太多了,呢到好多人唔會認同我既諗法,隨便佢地喇,又唔關我的事,過了海就是神仙,希望佢地六年後好運,搵到一間好既中學

我不是經常來這個討論區,祇是因為路過,看見一般人不大了解這間學校,所以講出我既經歴,所講內容並無參考價值,因為我成功不代表你也會成功

要忍受六年以來朋友看不起自己小朋友既學校眼光,可能對好多家長不願意,我都試過有朋友用咁既眼光對我,但我不在介意這些面子,我可能有阿Q精神,我寧願小朋友做呢間學校既Band 1仔,總好過做名校既Band 2/Band 3學生

有校車往官塘嗎, many thanks

Rain1980 發表於 13-6-5 17:45
有校車往官塘嗎, many thanks
應該無,我哥哥住保達小一都係阿嫂同佢坐地鐵去鰂魚涌搭校巴

我的想法和你差不多, 阿仔今年跨區報咗灣仔另一間南亞裔較多的小學, 校舍沒有嘉道理大, 但感覺OK, 上年中一派位兩間也差不多吧, QC, 高主教, 鄧肇堅等, 我相信都係本地小朋友才會報的中學吧。

taktakchichi  大坑李陞?  發表於 13-6-5 17:58

Ryanpama 發表於 13-6-5 17:51
我的想法和你差不多, 阿仔今年跨區報咗灣仔另一間南亞裔較多的小學, 校舍沒有嘉道理大, 但感覺OK, 上年 ...
可能我地既想法不是主流,有人覺得冒險,但倒轉來諗,如果自己小朋友中文科已有優勢,在這學校都係Band 2學生,咁去到正常既學校一定是Band 3學生,呢樣事情到升中一定係好大問題,不關乎入讀嘉道理既原因

所以我朋友同事問起都覺得奇怪,但有一點, 這兩間學校是小小班教學,一班有兩個老師, 1:10﹣14人所以老師可以更好去跟進每個學生的進度, 所以升中派位不錯

Ryanpama 發表於 13-6-5 18:14
所以我朋友同事問起都覺得奇怪,但有一點, 這兩間學校是小小班教學,一班有兩個老師, 1:10﹣14人所以老 ...

你慢慢忍受别人另類眼光,我忍受完了,他們没話可說

嘉道理不是小班教學的

我之前看嘉道理的班相, 他們初小有兩個老師吧? 最後沒有選它因為另一間放學後可安排小朋友在學校做完功課才回家

每個家長選擇不同

醒目開學勳章 王國長老

升中點計banding, 升中版好多資訊, 可能去搵搵
簡單黎講, 係p6學生升中前去考pre s1, 教育局將全港/全區學生排序後就有先後次序, 呢個次序就決定左日後果間小學師弟妹banding %
即係話, 當個小5生未考呈分試(校內試), 其實果一級學生有幾多半可以得到band one band two band three已經註定左(用之前考落既pre s1成績), 所以有人質疑話"嘩xxx學校呈分試出黎淺咪好多人band one"係錯的
嘉道理有幾多band one生, 我都唔知, 不過因為學生英文好, 考pre s1有利亦好合理, 相反中文唔好就一樣會影響pre s1喇

‹ 上一主題|下一主題