用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 討論完結, 謝絕留言, 謝謝 !
樓主: santander
go

討論完結, 謝絕留言, 謝謝 !   [複製鏈接]

回復 KiuKiu-Mama 的帖子

congrats

回覆:like_travel 的帖子

My son just received 25% scholarship and 25% school fee remission only. My son is through ( Financial Aids) and remarkable with young talented aspect consideration.
And the Financial Aids Scheme is not guarantee 100% fee school fee。

avon888 發表於 12-2-15 22:11
My son just received 25% scholarship and 25% school fee remission only. My son is through ( Financia ...

多口問句,這類獎助學金是否年年都比你定要年年重新申請架呢?先謝!
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:ohnono 的帖子

只比一年,第二年要看成績!

引用:+本帖最後由+like_travel+於+12-2-15+18:30

原帖由 like_travel 於 12-02-15 發表

回復 ddmmyyyy 的帖子
Did you receive the offer letter from HY?

看來協恩真的唔想跟女拔硬碰,避開成績,略過獎項,從鬥心出發。都好,以後打正旗號,四出落區做宣傳,吸納有鬥心的女子。
佩服,李校長!不過你呢個實驗要等六年呢。
:verycold: :verycold: :verycold:

我相信如是全級頭3名, 應不愁沒有好學校收,

但名校收生從來都有它的遊戲規則, 一些非樂團樂器award如piano speech等, 就算是Grade 8 PIANO distinciton/champion也沒用, 收了你也幫不到校內orchestra爭取獎項, 反之一些冷門樂器如長號, DGS今年爭住收, 沒有GRADE 8上月有audtion.

至於swimming/奧數, 如不是全港頭幾名, 相信對爭取提高入讀名校機會也不大, 反而interview表現很重要.

我對HY印像很好, 友人女兒當年全級孝十幾, 當年她們連DGS都不獲接見, 但入讀HY精英班, 一個會考7a一個8A, 做人有禮有自信, 一點也不像一些名校生的ARROGANCE,

午餐肉    發表於 12-2-21 14:00

CPU1995 發表於 12-2-16 07:21
我相信如是全級頭3名, 應不愁沒有好學校收,

但名校收生從來都有它的遊戲規則, 一些非樂團樂器award如piano ...
i like the result

ohnono 發表於 12-2-15 18:57
所以協恩真係好唔成熟,明知要反"dau",做乜要網上公佈呢。全部用信件,甚至先電話後信件,分批或階段取錄 ...
我覺得就係Second Interview 時學校逐個打電話和寄信俾大家嘈, 今次先一次過係網上公佈
若然今次係先電話後信件, 大家心情十五十六, 又驚收唔到電話時, 咪又一樣照嘈
總之點做都會有家長嘈gar la.

ddmmyyyy 發表於 12-2-16 10:29
我覺得就係Second Interview 時學校逐個打電話和寄信俾大家嘈, 今次先一次過係網上公佈
若然今次係先電話後 ...
唔好係網上公佈收生結果,就係讓學校和被反兜的同學都有一個下台階,有左下台階,d家長就唔會嘈架啦!另外,而家d家長嘈得最勵害的不外兩樣野,第一就係程序混亂。網上資訊和實際時間配合唔到,既然配合唔到,家長一定心急,一定嘈。第二就係收生準則。而家好多家長唔明點解雖有好成績,多獎項都未被取錄。收生準則係未令人誤解左呢,定係我地諗多左呢,校長係出年的簡介會都要解釋下讓家長明白,免去不必要的誤會。希望第二年係程序方面做好d,收生準則就講清楚d啦。

ohnono 發表於 12-2-16 13:03
唔好係網上公佈收生結果,就係讓學校和被反兜的同學都有一個下台階,有左下台階,d家長就唔會嘈架啦!另外 ...

i like the result

睇完幾版討論後,我覺得錯不在女兒成績太叻,不在攞獎太多,可能真的在於父母。記得小女interview的時候,校長問佢平時父母返工,邊個takecare佢,其實我們這類中產家庭如果父母返工相信一定係工人takecare佢,可能校長想收多啲基層的小朋友才放棄我們這一羣!
這純粹是個人的想法,你們有冇這類問題呢!

vivi2000 發表於 12-2-16 22:33
睇完幾版討論後,我覺得錯不在女兒成績太叻,不在攞獎太多,可能真的在於父母。記得小女interview的時候,校長問佢平時父母返工,邊個takecare佢,其實我們這類中產家庭如果父母返工相信一定係工人takecare佢,可能校長想收多啲基層的小朋友才放棄我們這一羣!
這純粹是個人的想法,你們有冇這類問題呢!

吓!超過半世紀的津貼中學急急轉直資,原來因校長想收多啲基層的小朋友?

可能想收乜野學生佢地自已都唔知呢?

lauerica 發表於 12-2-16 23:21

有可能。

一時話想做一間基督教的平民名校,但又要收三萬元學費。

一時話基督教平民名校好低調,但又公開同記者講鋼琴八級都冇用,因學校的八成申請人都有鋼琴八級,你認為這是事實還是吹牛呢?

一時話會津貼一些低收入家庭,但原來年薪65萬都叫低收入。最離譜的,係津貼的錢不是來自辦學團體的基金,而竟然係要在一些中產家長交的高昂高費中,扣起四成去津貼那些年薪65萬的所謂低收入家庭!

校長,如果你想津貼那些年薪65萬的家庭。點解要急急的將超過半世紀的津貼學校轉為直資呢?
校長,點解你唔扣起自己的人工四成,去津貼那些年薪65萬以下的學校職員呢!

另外,學校行政混亂,朝令夕改,時間一改再改,令很多家長由渴望入讀到不願入讀。

vivi2000 發表於 12-2-16 22:33
睇完幾版討論後,我覺得錯不在女兒成績太叻,不在攞獎太多,可能真的在於父母。記得小女interview的時候, ...

呢條問題冇乜特別喎,亦係指定問題。答得唔好真係死係呢度架。我覺得唔關菲傭姐姐或印傭姐姐事。
如果比我我會答父母返工,菲傭姐姐會係屋企照顧我地,我會係爸媽放工返來之前做晒d功課,如有唔識就留待爸媽回來再問佢地,有時間就溫好書。不過而家d功課都好多,有時重要做到夜晚食完飯之後,爸爸就睇報紙一路陪我做功課。我永遠不會感覺孤獨,因為我知到有爸爸和媽媽陪我一起走過這些日子。

假都要架啦,希望你地用得著啦!

cellon 發表於 12-2-16 23:42
有可能。

一時話想做一間基督教的平民名校,但又要收三萬元學費。

平民學校>>>>>>我不嬲覺得協恩d女仔一d都唔平民,我覺得佢地好有氣質,好高尚架!
平時放學真係好少名車泊係度接放學,整條農圃道都好寧靜,好舒服。不過可能從此不再!

講到津貼,其實政府都幫緊你地、佢地交學費,因為佢地主要學校支出都是來自政府,只不過你地d學費係用在增強學校的競爭力,聘請一些專門導師,興建甚麼戲劇室等等,這些政府係唔會比錢做的。咁唔通冇小朋友讀直資的納稅人家長又係度嘈!咁香港除左教育之外,重有醫療、房屋、基建等等等等的政府支出,更有一樣我地有受惠。

行政混亂>>>>>>這個我就認同,真係需要改善,校長真係要好好檢討!

lauerica 發表於 12-2-16 23:21
我就唔信佢地會求其收一炸人回來。對我地來說,呢個係一個迷!

我覺得他們收生都算正常,雖然我女唔得,因為2nd Interview表現很緊張,但她校的至Top的同學取錄了,Interview時她們的表現很好,全超過半小時(都是12月中見李校長)。而且對答如流(她們父母說),只有一位排名超100被取錄,但她運動勁,連DGS嘅XX教練都邀請她入,所以我唔覺有問題。但他們的時間表成日改:努力下一間!

回復 eldaho 的帖子

are u 宣小 ?
‹ 上一主題|下一主題