用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無心儀學校,點算?
樓主: kswiss
go

無心儀學校,點算? [複製鏈接]

原帖由 ALAL 於 11-11-20 19:45 發表
請問RA 是甚麼?

KHMAMA 奉獻D時間比BK個女仍然是尖子,問你服不服!

您這樣說,令我覺得如女兒未臻傳統名校的級前列,便沒資格在這裡分享自己的體會

唉!當東方人(看看《作死不離三兄弟》,印度的情況也一樣吧?)就這樣可悲嗎?

剛到我不會再出現的"教育講場"看到以下分享:

原帖由 cstchan 於 11-11-20 06:44 發表

Asians put more emphasize on comparison.  In the past, only the academic results.  But now, in all different areas!

In Finland, I think (I have no first hand experience, only have the impression from books) they (including schools, teachers, parents and society) put more emphasize on the growth and the need of the students.

原帖由 kenfu 於 11-11-20 22:18 發表
CCSC 由S1-S3是用中文教生活教育; S4-S6 才轉用英文教LS, 這能做到你以上所講的嗎?

Kenfu:

謝謝您分享的觀點

對於揀女校,我最初也存有疑慮 最主要是參考EK家長的意見,謂男女生的思維觀點相異,彼此激發可取長補短。不過,隨着朋友女兒剛升中一,便被男同學在FB示愛和遭拒後不放棄,加上碰到的女校畢業生也相當出色,就忘了……看來得認真考慮,自行的兩間中,還是選培英較選上智好  

至於您所問的問題,其實得看令公子學校教該課具體的進度。說實在,所有的深入淺出解說,都較光背什麼定義難(很喜歡《作死不離三兄弟》關於機械和書的定義那段,好玩極了 )。而高階思維這東西,有些人不用學,肯多想也能達到。要學,只要老師教得通透,也不見得是很難的事。只不過要日常多練習罷了。

不過,就所見的中學通識學習範圍,當中包含許多當代中國的題目,如用英文,就類乎用英文學中史一樣,有點怪?我真的不大明白為什麼學當代中國的概念要用英文學

o華! 由選校講到通識, 再講到拍拖啦....

kenfu所言甚是, 拍拖一事惊無可惊, 而家科技發達, 又fb, ICQ, SMS....etc, 好難阻止到, 又有男校&女校聯校活動, 邊惊得禁多, 及早洗定腦落定落先o岩.  

其實我最初都係揀男女校, 無心插柳就入左女校.  csy_ma, 打听HTC打听成點?

原帖由 kenfu 於 11-11-21 08:01 發表

唔好咁驚la!! 我都問過個仔個班有無人拍拖, 他話無. 我相信這些只是個別例子, 不應為了一些個別例子而影響自己的決定. 要拍拖, 男校, 女校, 男女校都會有; 若要加埋Gay,  Leb咪要在家自修?? ...

你誤會了.我個仔D成績都麻麻,我也成日上來吹水.

原帖由 csy_ma 於 11-11-21 00:11 發表

您這樣說,令我覺得如女兒未臻傳統名校的級前列,便沒資格在這裡分享自己的體會

唉!當東方人(看看《作死不離三兄弟》,印度的情況也一樣吧?)就這樣可悲嗎?

剛到我不會再出現的"教育講 ...

原帖由 Yanamami 於 11-11-21 08:18 發表
csy_ma, 打听HTC打听成點?
...

仲未……老公要等舊同事黎公司接女朋友時,至搵佢宵夜……

其實都驚上智有點深……雖然幾有信心佢日後會搞返掂而家最差既中文……不過……保祿係我地既鐵腳,咁睇黎,可能要留間男女校??

等打聽同參觀完,仲有睇埋阿囡今次成績先 (佢上次呈分試失手,倒退咗10名 ,今次分數好似好咗少少,但係試卷淺咗,好多人都好好成績,可能排名反而有所倒退??英文既分數雖然冇乜變,但肯定守唔住三甲,top 10可能都保唔住 )

原帖由 kswiss 於 11-11-21 09:52 發表
csy_ma,

千其唔好咁諗呀! 我地好歡迎你架! 由選校至通識課程一一涉獵,真係好豐富.

Kswiss:

妳有冇報一兩間直資作第一輪面試前熱身?有家長提過我要去報,但我囡死都唔肯 ,佢話咁好浪費人力,死都唔去

原帖由 ALAL 於 11-11-21 17:31 發表
你誤會了.我個仔D成績都麻麻,我也成日上來吹水.

係我過敏啫 Khmama個叻囡讀果間學校,倒係我比較有好感既傳統名校,我囡有畫畫同學仔係果間學校既,氣質很好。

不過,就算唔係咁,佢工作之餘仍不斷服務大眾,單係咁,都令人欣賞 (雖然我同佢選校既基準有少少出入)

Kswiss:

妳會唔會去李兆基既家長會?果日都係唐乃勤既開放日,阿囡上午又要上學校既面試班,佢又冇咩體育方面既偏好,好似對李兆基冇乜興趣……猶疑中

csy_ma,

同囡講一定要去熱身啊.  我囡果時試沙田培基(有個人, 有小組), 匯基(Kln East)個人 & St Paul's Convent (個人分別俾中、英老師in).  當培&匯收左, 個人信心強左, 去SPC時係三間中最難, 所以之後去in津校佢就覺得好易.

原帖由 csy_ma 於 11-11-21 19:46 發表

Kswiss:

妳有冇報一兩間直資作第一輪面試前熱身?有家長提過我要去報,但我囡死都唔肯 ,佢話咁好浪費人力,死都唔去

有top10已定到不得了啦.  

哎地!  我女中文程度只有P3, 我好懷疑佢有中文障礙.  好愁!

原帖由 csy_ma 於 11-11-21 19:39 發表

仲未……老公要等舊同事黎公司接女朋友時,至搵佢宵夜……

其實都驚上智有點深……雖然幾有信心佢日後會搞返掂而家最差既中文……不過……保祿係我地既鐵腳,咁睇黎,可能要留間男女校??

等打聽同參觀完,仲有睇埋阿囡今次 ...

csy_ma
多謝你詳細既分析, 估不到那位同學自行收生階段荃官
排第二都可以入到, 真係好好運, 我以為第二實無機會...
原帖由 csy_ma 於 11-11-18 23:56 發表

豬仔:

我遲D會同荃官位家長再碰吓頭,交換吓資料咁

暫時講既係:

F1四班中有三班係外教教既,作文要求較嚴,上課氣氛則活躍
入咗去既朋友囝囝頗文靜怕羞,佢卻喜歡上外教教既課餘活動:民歌班  

運動方面,每周好似都有一 ...

原帖由 豬仔 於 11-11-22 15:03 發表
csy_ma
多謝你詳細既分析, 估不到那位同學自行收生階段荃官
排第二都可以入到, 真係好好運, 我以為第二實無機會...

自行階段,學校是不知道你選他為第或第二志願的。

原帖由 kswiss 於 11-11-22 09:58 發表
如果一早聽到你咁講, 我一定遊說佢去, 算啦! 而家冇機會啦! 其他學校又冇興趣, 都唔會去啦! 等自行時上陣啦!

我都係咁話,培基今日截第一輪 匯基同崇真好似遲少少?不過,今日我再同囡囡傾呢個問題,佢都係唔肯 唔通綁其上花轎乎?唉!而家既父母,不過係工人一號/工人二號

一身兒女債嘛....由幼稚園, 私小, 直資中學到出國升學, 想唔去搵XX兩兄弟都唔掂.

原帖由 csy_ma 於 11-11-22 21:43 發表

我都係咁話,培基今日截第一輪 匯基同崇真好似遲少少?不過,今日我再同囡囡傾呢個問題,佢都係唔肯 唔通綁其上花轎乎?唉!而家既父母,不過係工人一號/工人二號 ...

原帖由 kswiss 於 11-11-22 09:56 發表
上年去過, 今年都應該會再去, 聽多次收生準則同埋佢地教通識各方面.

上次看過您同黃巴士精采既分享,都好想去。不過唐乃勤好可能係我地大抽獎時既第二選擇(車程計,除廖寶珊外離家最近的學校,而且得三年,初中生已有好多機會,又小班分組教學,老師又好,保良資源又足,學生就算好忙都好有投入感,都好吸引 ,最唔吸引倒係佢要趕升呢,功課紀律都谷到衡,上到去莊啟程,都可能變咗大學先修學校咁,以入樽為目的,可能少咗六年制中學響中四既閃亮日子),撞到正,好難就到 果日仲有可風開放日,好彩阿囡最後決定唔去可風,咁睇吓我地上完面試班,參觀完唐中後,是否趕得及去李兆基。

一直未參觀同了解過李兆基,無端限制咗自己的選擇,實在不大應該。
‹ 上一主題|下一主題