用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑近況
樓主: Fatta
go

培僑近況 [複製鏈接]

For the homework :
開左學都1個月, 功課真係唔多! 我囡囡P.1,每日大約1-3樣功課, 唔駛1個鐘就做完!!
For me the work load is totally acceptable!!!

7月中温校長的講座中, 介紹了梁副校長, 當時確有打一枝強心針的感覺。
但9月開學後, 小學家長會温校長又再介紹另一位新的副校長, 不知是否我坐的位置太後, 沒有看到7月才上任的梁副校長, 請問有沒有家長知道現在學校是有2位副校長, 還是3位副校長呢?

七月有介紹兩位新副校的,梁副校有現身,董副校當時好似未上任。

二新一舊=3位

回復 1# A-Mum 的帖子

Thanks A-Mum 回覆.

我本人就覺得以前校長親民好多...每樣活動必定參加,同家長分享一切有關校內心声,,,但新來校長我真的甚少見到....而校內的親子活動就買少見少呀,,,好像上年羅校長都有攪下盤菜宴啦....萬盛節都會扮鬼扮馬,,,非常親切,,,,但新來的校長什麽活動都沒有....><......好快就復活節假同五月中期假到了,,,,我估都係無親子遊活動....失望!

吓! 親子活動應該大部份都係家教會攪嫁喎!
你可以今個星期六去“家教會週年會員大會”講講你的意見。
萬盛節晚會,我之前問過,好似話有老師想攪但有老師吾想,最後人手吾夠,所以最後無左。只是小道消息, 吾知係吾係真的。

回復 mummom 的帖子

舊年家教會有搞到萬聖節活動喎,而且反應好好,大人同小朋友都玩得好開心,當日因校長與副校長要去外地開教育會議,所以才沒有出現。當然,我都希望校方能舉辦多些活動,但首要是學校能改善校政,令學校各方面都有改善,有進步,而我感覺上學校是在持續進步中!

如果pk功課都算多, 真係唔可能接受一日十幾樣功課的傳統學校呀!呢方面我好有經驗, 因尚有仔女就讀傳統學校, 真係功課多到暈
學校一直都唔錯, 小朋友開心, 但小朋友成績亦好睇家長的付出, 我付出少, 所以小兒成績一直普通, 因明知自己小朋友資質有限, 亦唔苛求佢會飛
但眼見好多同學仔英文都神般進步
家校合作, 家長自己責任好大, 如果發現孩子唔適合此學校就快點轉, 真係唔好拖
怨都無用,自己想辦法解決,人地蜜糖, 或係你的砒霜

回覆:wankwok 的帖子

同意。現任校長跟据過往一些不足之處,進行一些改善工程,其中一項就是讓學生有責任地學習,所以功課必須依期繳交。並且家課是讓鞏固已學知識而設,個人而言,我可從小朋友的家課中了解到他的學習進度和情況,加深對小朋友的學習能力的認識,況且培僑的家課真的不太多。相反,從課外尋找學習資料的機會卻不少,所以小朋友自行上網及從課外書籍,報章等尋找資料已成習慣。

可否告知培僑的學習程況. 本人打算幫小兒(小三)轉校.  tks

我都好想了解下倍橋而家最新既情況, 因為我而家要準備幫仔仔報讀小一喇~~~唔該各位有心既家長提供下寶貴既意見, THANKS!

karencml 的帖子

如果平時只跟小朋友講廣東話,想選讀培僑,英語需要出外另補嗎?請問有否正在讀培僑的小朋友要另外補英文的? 謝謝

好想亞囝有閱讀習慣,奈何佢對睇書興趣不大,培僑有幫助嗎?

bb007 發表於 12-7-1 22:02
好想亞囝有閱讀習慣,奈何佢對睇書興趣不大,培僑有幫助嗎?
其實間間學校都話鼓勵閱讀的, 學校有薰陶, 有氣氛, 能否使孩子變得喜歡閱讀, 還是看性格. 如果鼓勵變成壓迫, 通常會興趣大減.

回覆:Heather 的帖子

報告下今日小一家長會重點,俾有意既家長參考。

中文:老師話就算吾識普通話,半年後佢地口音及能力肯定叻過好多家長。會用2個月時間教拼音!書本用繁體版人教書,字語都很優美,亦會教唐詩,仲有中國藝術課,教相聲、京劇、詩詞等。功課需要每天朗讀1文、會有工作紙練習咁。很重視閱讀!

英文:用專題教學!很多閱讀寫作機會及需要。每天日記、周記,寫作老師批改會按教學目標修改注重部分,教拼音、需朗讀,每周規定書籍閱讀報告,另有自行選讀書籍需每天閱讀,會按孩子程度分級做閱讀,並紀錄進度,亦有線上閱讀課程。會有英文表演活動,教音樂、話劇、朗誦、跳舞等。

回覆:JadeW 的帖子

數學:感覺有點像中文版enopi, 教授核心計算技巧(enopi式的加減)、解題技巧、數學規律、邏輯、綜合應用。有線上數學常識練習可免費做!以互動、活動小組活動及探究學習,令小孩互相幫助,加深課題認知!
成長:可理解作常識。分6專題學習。5、6年級開始一半用英文上堂。會有參觀、外出考察、探索等。
藝術:感覺很專業。冇家課。有藝術欣賞導賞。
音樂:1-2 學敲擊,3-6專注一樂器。學費已包專業老師授課。仲會按皇家音樂學院的樂理考試課程教授,方便學生考試。有合唱團、節奏樂團、中樂團、西樂團同中鼓團。定期有音樂會供學生表演。

體育:1-2一般項目,3-4開始教6項核心項目:足球、籃球、排球、羽毛球、游泳(按能力分班)、田徑,仲有體能。5-6專注其中一項,再加認識其他新派運動。

課外活動:聽來不多。話已融入教學裡。有校隊、制服團隊、奧數及科學。

英文有精靈班,會讀高一級。由1下開始入2年級一起上課。由老師按能力挑選。

回覆:JadeW 的帖子

JadeW好多謝你的分享,我個仔仔今年升K3,亦即是開始準備申請小一面試,現在的心情非常緊張 ,最近我們亦專登去過培僑門口兩次,真係很喜歡。

希望仔仔可以有機會在培僑讀書

JadeW  副校有講培僑既小朋友大多係喜歡說話、有自信、會表達自己!  發表於 12-7-11 23:41
JadeW  加油~  發表於 12-7-11 23:40
LLB

仲有教學語言:
中、數:普 (高小:數好似會轉英)
英:英
成長: 粵為主、小部份係普、高小一半英一半普/粵
其他: 好似主要係粵、小部份係普。但佢地既POWERPOINT又用英文既, 所以吾係好知係點。

中英都有教拼音、要學生朗讀給父母聽, 同有書寫字體訓練。
聽完覺得真係要睇好多書: 中英數3科都有要睇既書。
好岩我地教學既理念, 吾係做練習去學語文, 而係要睇書、講同寫去學習。

回復 JadeW 的帖子

JadeW, a very good summary !

回復 JadeW 的帖子

謝謝你,你是個很有心的家長.

‹ 上一主題|下一主題