用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 del del del
樓主: lawsonmoon
go

del del del [複製鏈接]

如果只是討論應否以住址收生, 是無問題, 但曲解訪問的內容和虛構取錄純看面試, 再以之責罵學校蠢、無邏輯及侮辱其所有家長無收養就很有問題。

雖然網上留言, 無人知道閣下身份, 但都應該有個底線。

原帖由 DaddyX 於 10-11-28 15:19 發表
lawsonmoon 在港畢業應不比BBC/ABC 洋化吧所以大家不會太不同類
其實看完lawsonmoon 同其他人的文大家都無錯,大家
何必咁爭執呢

大家都好落力提供資訊,非常多謝lawsonmoon 及所有其他人

我看法是 lawsonmoon 說的 ...

奉勸家長千其不要咁蠢,諗都唔好諗。私校革退學生係不用什麼理由的;P2-P6都可以隨時要你走。你厄得一時唔厄得一世。難道你叫個女係學校同人講6年大話,如果教個女講大話,那她讀到哈佛都冇用呢。

原來閣下對私校革退學生的運作亦有誤解, 學校要學生退學總是有一個理由的。只是這個理由不便向外公開, 例如學校未有在選生時查清楚, 誤收一個用假地址的學生, 那是很尷尬的事情, 不會四處張揚。 但該學生的家長應該心裏明白的。

十分同意閣下的講法, 千其不要咁蠢, 否則一經發現, 有得2nd interview 都無用。

大假放完了,未必有時間再覆。這裹是可自由自己開post的,我開這post係俾覺得有趣的人睇。

本人對所有要運用邏輯分析的話題都感與趣, 閣下這個post, 令本人有機會跟閣下這種讀過 University Philosophy 101 "Introduction of Logic"的邏輯高手交流一下, 明白到自己在邏輯分析和閱讀理解的水平, 實在獲益良多, 深感榮幸。

有空請回來再作交流。

難道誤導和侮辱別人都無錯?

原帖由 DaddyX 於 10-11-28 17:51 發表
我睇番佢都係覺得人地睇唔到佢講的重點姐

算啦,根本大家都無講錯,個focus 唔同姐

唔好再開戰啦

收地址証明係咪想睇下校車路線呀? 雖然有人唔會搭, 但都有家長鐘意比小朋友坐校車, 認下其他人架喎。

我女都有份入2ND IN, 但我地勁草根, 所以唔覺得係因為有冇$$$而要求睇地址証明。

再者, 唔鐘意咪唔好比囉。我唔鐘意果D學校我都唔會考既, 考完又COMPLAIN就無謂啦! JUST WASTE YR TIME, RIGHT?

原帖由 k.kung 於 10-11-28 18:00 發表
難道誤導和侮辱別人都無錯?

support.  it is ok to stand firm on one's viewpoint but insulting everyone else who does not agree with him is class-less.

我都唔明, 為何羅生門(lawsonmoon)硬要把收生和住址拉上關係, 要check清楚地址可以有其它原因, 不滿可以向學校拒絕交正本。 照做後, 又話學校無腰骨、又蠢, 家長無收養, 學生像倒模出來, 不停侮辱人、又用d下流比喻。學校咁差點解重要去2nd interview、要照學校指示做。

希望你女兒可以得到offer。 蕭亞姨係勁草根就最好(說笑), 可以證明一下dgjs是否選地址不選人。不過你情有獨鍾, 中o左唔知你讀唔讀?

原帖由 silvia_ng 於 10-11-28 23:46 發表
收地址証明係咪想睇下校車路線呀? 雖然有人唔會搭, 但都有家長鐘意比小朋友坐校車, 認下其他人架喎。

我女都有份入2ND IN, 但我地勁草根, 所以唔覺得係因為有冇$$$而要求睇地址証明。

再者, 唔鐘意咪唔好比囉。我 ...

原帖由 k.kung 於 10-11-29 00:30 發表
我都唔明, 為何羅生門(lawsonmoon)硬要把收生和住址拉上關係, 要check清楚地址可以有其它原因, 不滿可以向學校拒絕交正本。 照做後, 又話學校無腰骨、又蠢, 家長無收養, 學生像倒模出來, 不停侮辱人、又用d下流比喻 ...
希望你女兒可以得到offer。 蕭亞姨係勁草根就最好(說笑), 可以證明一收dgjs是否選地址不選人。不過你情有獨鍾, 中o左唔知你讀唔讀?

呵呵...我地家住深水步...仲唔係草根? 呢頭都冇咩豪園, 華庭, 天與地, 水與海果D貴價樓。
我情有獨鐘果間收左我呀女, 我地唔會去DGJS了。:)

個樓市咁癲, 現在處處都係貴價樓啦。
我知道這個好消息啦, 恭喜! 恭喜!

原帖由 silvia_ng 於 10-11-29 00:42 發表

呵呵...我地家住深水步...仲唔係草根? 呢頭都冇咩豪園, 華庭, 天與地, 水與海果D貴價樓。
我情有獨鐘果間收左我呀女, 我地唔會去DGJS了。:)

蕭亞姨,

your daughter got an offer from TSL?

我就係疑似新國民? 用新ID做打手?

咁你自己係乜?
lawsonmoon
鮮花級國民
UID 681693
精華 0
積分 35
文章 33
閱讀權限 0
UID註冊 日期:10-11-25
本文章發表日期: 10-11-25

原帖由 lawsonmoon 於 10-11-28 01:10 發表
[quote]原帖由 vaga 於 10-11-27 02:54 PM 發表
新國民發表意見有問題?

你誤會了,這裹有啲疑似新國民ID(有小部份人或基於愛校喜歡用新ID做打手) 。 ...

原帖由 k.kung 於 10-11-29 00:58 發表
個樓市咁癲, 現在處處都係貴價樓啦。
我知道這個好消息啦, 恭喜! 恭喜!

多謝哂...嘻嘻!

原帖由 mimame 於 10-11-29 10:07 發表
蕭亞姨,

your daughter got an offer from TSL?

係呀!

congratulations!

我覺得check 地址證明,只後證實地址的真確性,但係冇話你住得貴,就收你。學校認真對代我地填的資料只表示學校係好認真,唔會比的假資料欺騙。相反學校咩都唔check 就太求期啦,我是但搵個小朋友in 都得la.係咪。再者,個小朋友得5歲人仔,張成績表科科A,都未必好讀得,面試得個10分鍾,表現上一定有誤差,所以小朋友的所有資料都應該係考慮既因素,至於準則係咩就只有學校先知道

回覆 93# silvia_ng 的文章

Dear Silvia,

What's meant by TSL?
Thanks.

原帖由 homuimui 於 10-11-29 15:39 發表
Dear Silvia,

What's meant by TSL?
Thanks.

保良局陳守仁小學

Under the Discretionary Places Allocation for P1 of HK Education Bureau, parents apply to one school of their choice. When you hand in the application form to the school, one needs to bring in the "ORIGINAL" as a proof of address as well. As we all know, address is not taken into account in the selection process at all (0% weighting). But why don't they bother to change the protocol? I think this is quite a common practice among schools, including DGJS, as they've just inherited the procedure directly from Education Bureau. No policy risk involved! Who should bother thinking to change it ????
原帖由 Chingding 於 10-11-29 14:26 發表
我覺得check 地址證明,只後證實地址的真確性,但係冇話你住得貴,就收你。學校認真對代我地填的資料只表示學校係好認真,唔會比的假資料欺騙。相反學校咩都唔check 就太求期啦,我是但搵個小朋友in 都得la.係咪。再者,個小朋友 ...

lawsonmoon, you are too sensitive on this issue! More frustrating things than this will come later while you are living in HK or Chinese society. Just take it easy!!!
原帖由 lawsonmoon 於 10-11-25 12:08 發表
DGJS 兩次 interview 後, 雖然未有結果, 但有感而發。

校長多次在媒體說取錄與否純看小孩面試表現。但由交報名表開始,不斷要求提供住址證明(水、電費單etc.)。我心想取錄小孩子同他們住什麽地方有何關係? 何需大費周 ...

del del del
原帖由 CC5 於 11-2-22 11:31 AM 發表
lawsonmoon, you are too sensitive on this issue! More frustrating things than this will come later while you are living in HK or Chinese society. Just take it easy!!!

‹ 上一主題|下一主題