用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算?
樓主: gillian88
go

Band 1 學生派咗間Band 5學校,點算? [複製鏈接]

原帖由 samuel89 於 09-7-14 16:23 發表

你個個案無可能, 就算band one果位跌左去band2隨機no.又好後...陳中有位都系佢入先, 無可能band3入到band one入唔到...除非band one果位將入左果一間(沙X)排在陳中前面...先有可能你講既情況出現 ...

原帖由 trouble-mum 於 09-7-14 19:56 發表
聽講沙田band1小學培基有一班十幾人考到一間幾近band3的學校, 補習社仲話有7至9個band2派到沙崇! 又有人話沙呂在band1中上的學生很多派往林漢光, 不知搞甚麼,有家長話可能教局要balance翻啲學校級數!???
有無人 ...

絕對無花無假,因那位派第四志願的家長跟我說的。而派第一志願的band three同學,則是校長說的。

原帖由 johnmon 於 09-7-15 16:28 發表

絕對無花無假,因那位派第四志願的家長跟我說的。而派第一志願的band three同學,則是校長說的。

甘另一可能佢2個都唔系同一屆升中....

//原帖由 trouble-mum 於 09-7-14 19:56 發表
聽講沙田band1小學培基有一班十幾人考到一間幾近band3的學校, 補習社仲話有7至9個band2派到沙崇! 又有人話沙呂在band1中上的學生很多派往林漢光, 不知搞甚麼,有家長話可能教局要balance翻啲學校級數!???
有無人 ... //

我係另外一個topic, 想問今年有無band1生放沙祟第2而抽到, 聽完上述媽咪講, 想有d回應.

我街坊個仔沙呂小好top果班, 我聽講佢唔想個仔入沙呂中, 因自己個仔好TOP, 想去曾XTIM, 最後自行考喇小, 甘如果唔太top喇小都唔比佢in啦! 佢把呂中放第一, 沙祟第二, 林漢光第三, 佢派了第三林漢光, e+好唔開心! 如派到甘前既第三林漢光, 佢應該都仲係band1, 甘BAND2生派沙祟機會好低喎! 點解沙祟有BAND2入到, 佢這期真係好紅, 又有新校舍, 唔係好信BAND2入到.

我街坊個仔沙呂小好top果班, 我聽講佢唔想個仔入沙呂中, 因自己個仔好TOP, 想去曾XTIM, 最後自行考喇小, 甘如果唔太top喇小都唔比佢in啦! 佢把呂中放第一, 沙祟第二, 林漢光第三, 佢派了第三林漢光, e+好唔開心! 如派到甘前既第三林漢光, 佢應該都仲係band1, 甘BAND2生派沙祟機會好低喎! 點解沙祟有BAND2入到, 佢這期真係好紅, 又有新校舍, 唔係好信BAND2入到.

咁就只有天知,地知和教署知,而我們不知。

老師話佢係band 1, 仲叫佢第1志願填間band 1 top英中, 但第2志願卻填band 2 中的中中, 卒之入左第2志願!

既是band1,就有先選權,band1選剩才輪到band2,咁淺的道理都唔識,真係極品,最適合做教師了。

回覆 88# ntefamily 的文章

而家D 極品好多
我個女升小5
我問學校副校長升中D分點計
佢都答唔到 呵~ 真喺好專業~

原帖由 ntefamily 於 09-7-16 10:55 發表

我仔的班主任一樣是極品, 連本區(大埔)的band 1位都計錯, 話大埔的英中位少於本區band 1生, 我莫名其妙, 原來佢無計甲部的10%學位! 所以我填志願都無咩聽佢的意見, 終於派到第一志願.

反而隔離班的band 1生聽曬 ...

你好呀!! 我個仔明年升中,都係大埔區。睇晒之前的內容都有D擔心阿仔既情況,班主任都唔肯講佢5年級呈分試全級考第幾,只知中B、數A、英B、常B。我想知道填表時先選BAND1、BAND2、再選BAND1得唔得架? 我唔係好想佢入BAND3中學呀!!另填表時只選8間中學,其他唔填,有無問題呢?

你仔仔讀邊間中學呀? 我可能選沐恩或王肇枝,佢地好似容易D入到。

希望你比D意見啦!! 謝謝!!

原帖由 kathy615 於 09-7-21 14:47 發表
你好呀!! 我個仔明年升中,都係大埔區。睇晒之前的內容都有D擔心阿仔既情況,班主任都唔肯講佢5年級呈分試全級考第幾,只知中B、數A、英B、常B。我想知道填表時先選BAND1、BAND2、再選BAND1得唔得架? 我唔係好想佢入BAND ...

唔使太心急...班主任遲d會講同埋會講埋你仔系BAND幾....到時其實最緊要知系BAND1or尾.....BAND1頭orBAND1尾選學校真系2回事...

另填表時只選8間中學,其他唔填,有無問題呢?

冇問題,我都係填左13家。不過,我計過此13家所提供之學位,比孩子所属band1的學生仲多。

有數可計,你有冇計到?

原帖由 samuel89 於 09-7-21 15:07 發表

唔使太心急...班主任遲d會講同埋會講埋你仔系BAND幾....到時其實最緊要知系BAND1or尾.....BAND1頭orBAND1尾選學校真系2回事...

Thanks a lot !!!

原帖由 judy 於 09-7-21 15:12 發表

冇問題,我都係填左13家。不過,我計過此13家所提供之學位,比孩子所属band1的學生仲多。

有數可計,你有冇計到?

Judy:

Thanks !! 點樣計架? 麻煩你教我呀!!

我個女都喺係沙田區,竟然派咗第十志願!

佢有同學派到十二志願,也有派到沒有填的學校,你話恐唔恐怖?!!!

我真喺好想知樓主結果去咗大埔定喺楊葛小琳?

我用咗好多日才可以接受亞女咁嘅派位,叩門又無消息,唯有接受啦。

原帖由 ntefamily 於 09-7-21 15:15 發表
kathy615,

只知中B、數A、英B、常B係無用的, 要確實知道小朋友的排名及去年你仔學校有幾多band 1生(不包括直資英中生)才可計算到你仔的banding, 如band 1頭, 中 or 尾, 如老師同你講是band 1尾, 咁就要好小心, 因為 ...

多謝你拱快覆我!! 我諗開學時我要即問老師多一次先得!!
阿仔讀大埔循道,老師只說過今年有80個入讀BAND1,但唔知有幾多個係直資。阿仔可能係BAND1尾到..上學期試個考60幾..下學期時都有進步到..但唔知其他小朋友有無進步喎...。

E呢仔仔讀沐恩呀..之前有無去叩門架?

Thank you !!

我仔仔今年升中,佢係大循讀,今年學校只係肯講他是BAND 中,唔肯講名次。但老師有心機替每個學生睇一次填表,派咗第一志願去MST,而其他學生今年亦派得唔差,佢嗰班有10個去迦密、6個去MST等等‧‧所以學校和老師意見會對結果出入好大。

‹ 上一主題|下一主題