用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09 Kentville K3 的家長請在這裡繼續 (new)
樓主: FungMm
go

08-09 Kentville K3 的家長請在這裡繼續 (new) [複製鏈接]

Hi CynthiaWong,

Thanks for your information.  Waiting 2 hours?! Oh my hb will submit it today.....

Hope can arrange the interview date on 24 October instead of 25 Oct.

原帖由 CynthiaWONG 於 08-9-25 20:46 發表
I submit application form to DBSPD today.  I was waiting in school over two hours.  The interview dates between 24-25/10/2008.

Dear ALL,

今早交DBSPD, 等了2個鍾
所以明天交DBSPD + SFA 大家要有心理準備好趕呀 !!!

Hi all,

My hb sumbitted it this afternoon also spent 2 hours.

原帖由 macy03 於 08-9-26 14:11 發表
Dear ALL,

所以明天交DBSPD + SFA 大家要有心理準備好趕呀 !!!

明天10:00要見完KV先去得DBSPD交FORM, 之後先去SFA, 點算呀!  可唔可以叫工人去排住隊先呀!

原帖由 macy03 於 08-9-26 14:11 發表
Dear ALL,

Trevor Mama

My husband went to DBSPD at 0830 hrs and left at 0935 hrs.  Not bad.  Our # is 73X.
:wave: :wave:

We submitted DBS form today.  Also took around 45mins.

SFA queue is very very long, it's from the church till the mid-hill of TT.

Also, today's start date for KRS submission.  (Can take 41M from KV there)
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

昨天早上去mock interview,老師比小兒的評語為唔夠專注力,唔會定定地望實老師答問題。

今天我到聖方濟各排隊,用了約一小時十五分鐘,都實在好多人。機會都不太高,唯有盡力啦。

你地D小朋友會唔會都唔夠專注力??? 點幫佢地好?

Hi Mantic,
您覺得仔仔平時是否都不太專心?  如不是可能他面對陌生老師或太多自己的同學仔及學校才有小小不專心!  不用太緊張.  那老師有無比d意見您呀?

努力...

原帖由 Mantic 於 08-9-28 17:19 發表
昨天早上去mock interview,老師比小兒的評語為唔夠專注力,唔會定定地望實老師答問題。

今天我到聖方濟各排隊,用了約一小時十五分鐘,都實在好多人。機會都不太高,唯有盡力啦。

你地D小朋友會唔會都唔夠專注力??? 點 ...

Hi all,

Mock Interview D 問題都熟口熟面, 我仔大致都識答, 但老師話佢寫自己個中文名吾靚 (3個字堆在一起), 所以叫我訓練佢寫字的空間感.

嘩, SFA 交表日真係人山人海, 係禮堂排隊仲要打蛇餅, 我都排超過一個小時. 好彩嗰日吾算太熱咋.

做完mock In. 老師話Trevor 全部答對, 冇問題, 不過我响老人面前話佢做功課唔專心, 佢唔鍾意, 所以哭了.  佢真係識做戲, 响學校乖, 但响屋企就 .

星期六都算好彩, 8:30am就叫工人去DBSPD, 最初只係打算叫佢排住隊等我去完KV後去接力, 點知我去到KV打俾佢, 佢話報完走得tim. 我慳番兩個鐘唔駛排.  IN完KV就飛的落SFA.  一早有人同咗我講, 所以我知要等個多小時.  最後用咗個半鐘囉.  企到腳仔輕.  我唔明SFA點解唔一站式, 要分兩站.  一站式一定快過兩站囉.
Trevor Mama

Hi FungMm,

老師話佢仲係好BB!!  上堂時會望天望地,好容易比其他事件發生時就轉移目光。叫我留意一下。其實K2的班主任已經同我講過,但我都唔知點幫佢。

今天做了show & tell, 評估通常老師都tick ’一般”,我有小小唔開心。因為咁快就要佢present, 在家中只是練得好幾次,自然就唔係太理想啦。

我覺得升了K3之後,老師的要求提高了很多。如寫中文字,要每個字都好似寫”捸書”的版本,每個字都要依足標準,要起角就一定要起角。唔好以為補筆老師會唔知,老師真係個個字check. 好西厲。

仲有,有一次,功課是 "A baby likes milk.", 我睇囝囝畫圖畫都好靚呀,有bb車,有bb,有媽咪。跟住都冇吸印仔。’老師係旁邊寫了個 " ? milk "。

真係要樣樣都check 到緊。

Sat 我差唔2pm到SFA, 排了1個鍾
好彩唔太熱咋...

mock in 老師都有話阿仔寫字唔靚, 耍佢多多練習

原帖由 macy03 於 08-9-30 09:15 發表
Sat 我差唔2pm到SFA, 排了1個鍾
好彩唔太熱咋...

mock in 老師都有話阿仔寫字唔靚, 耍佢多多練習

係呀, K3老師真係tough 好多, 明顯training 都加強了. 我仔開學初都成日同我講唔鐘意, 梗係喇 同K1-K2 老師比較係嚴了, 我同佢講你係K3大哥哥, 要求自然要高架喇.

Mock interview時, 老師話要溫下中英文生字, 因 K3會教得快好多, 唔會好似 K2時慢慢warm up, 真係要跟緊d先得.

我仔話昨日好開心, 佢話終於可以出去操場小息玩喇.  開學時, 我問過老師, 因EV腸病毒同流感關係, 小朋友要在課室內小息.  但唔知點解, 昨日返來, 無端端話有得出去玩, 佢真係開心到連鞋都踢花返來呢, 激C!!!!

原帖由 Mantic 於 08-9-30 09:05 發表
今天做了show & tell, 評估通常老師都tick ’一般”,我有小小唔開心。因為咁快就要佢present, 在家中只是練得好幾次,自然就唔係太理想啦。

我覺得升了K3之後,老師的要求提高了很多。如寫中文字,要每個字都好似寫”捸書 ...

mantic,

點解我仔仲未做"Show & tell"???  今次主題係咩?

原帖由 poonhui 於 08-9-30 09:41 發表

mantic,

點解我仔仲未做"Show & tell"???  今次主題係咩?

根據我仔的描述, 第一round 是由1號至6號的小朋友present 先, 而我仔係8 號, 會第二round 做, 日期係13-24 Oct 其中一天.

Yesterday 亦收到通告, 今次主題係 "秋天".

Hi Mantic,

我自己是以lego或大富翁培養他的專注力架, 您都可以試吓架.  由玩開始小朋友應該會容易d.

加油!
原帖由 Mantic 於 08-9-30 08:57 發表
Hi FungMm,

老師話佢仲係好BB!!  上堂時會望天望地,好容易比其他事件發生時就轉移目光。叫我留意一下。其實K2的班主任已經同我講過,但我都唔知點幫佢。 ...

原帖由 Adrian_mom 於 08-9-30 10:23 發表

根據我仔的描述, 第一round 是由1號至6號的小朋友present 先, 而我仔係8 號, 會第二round 做, 日期係13-24 Oct 其中一天.

Yesterday 亦收到通告, 今次主題係 "秋天". ...

Thanks.  我仔係21號, 但仲未收到通告.

老師咁嚴格, 有時我望見個中文都唔敢亂嚟, 依到足, 但係個仔又話唔好跟印刷喎, 係先生講架.  我真係覺得要學寫字嗰個係我, 唔係佢.  明明k2寫個水字冇問題, 今年照寫, 居然話佢錯要改正.:(
Trevor Mama

alsioncheng,

先生話唔好跟印刷, 應該跟邊個寫 ?

all,
工課簿面姓名你地估係老師寫, 還是學生自己寫  ?

前兩天我話我仔寫錯了自己個名,  佢話我跟工課簿寫架, 之後我先發現工課簿真的寫錯了少少, 不過那少少錯, 又無可能出自老師之手
‹ 上一主題|下一主題