用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 2007小一生家長大家認識下!
樓主: 1314
go

2007小一生家長大家認識下! [複製鏈接]

但是我問了多多次是否我女女, 她死口說不是自由, 我心想“真的 不是你 ” 我不敢多問了。

原文章由 erica_chn 於 07-9-12 22:03 硐表
I am very worry about my daughter's handwriting now!
LamLam mama

1314 mama

yes, IB ah, pls check yr PM ah and pls give back yr phone no ah.

我女女寫不是錯留太多但一錯是最重要的 point.
e.g. 工(P7-) o下 P.7 至什麼呢 我要上網看囉。

原文章由 1314 於 07-9-13 09:55 硐表
zoeskf312:

你囡囡都是1B班嗎?教中文的是班主任黃老師。我個囡好搞笑,佢有日話覺得黃老師好奇怪,教中文係佢,教常識係佢,教音樂又係佢,點解佢教咁多野喎。

你地囡囡抄手冊抄唔抄齊?我個囡呢兩日都抄漏左D,依家就話可以上網c ...
LamLam mama

zoeskf312:

已pm給你。有一晚問阿囡識左幾多個同學仔,佢數左好幾個名出黎,其中一個係你個囡呀!我囡是18號。等我今晚番去同佢講先。
係呢,你個囡點書溫成點?週末同個囡溫中英文默書,佢D中文OK,英文就....佢幼稚園時都只係默單字,未試過默句子,好擔心佢英文默書交白卷,因為呢頭同佢默完個頭已經唔記點串啦。

交換電話都好.不過我平時差吾多要8點先返到屋企.我已經將屋企tel no post上學校內聯網(同學錄內-如搵吾到,請pm我), 如果你0地囡囡得閒,歡迎打電話來我屋企搵宜璟"傾計"!

原文章由 zoeskf312 於 07-9-16 21:15 硐表
但是我問了多多次是否我女女, 她死口說不是自由, 我心想“真的 不是你 ” 我不敢多問了。
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

erica_chn:

在內聯網見到你家電話了,我將本人電話pm給你。我好似每朝都撞見你老公送囡囡返學的,是嗎?

我老公今日lunch時去接囡放學,見已派回上星期英文默書(A-Z和a-z),點知我個囡得45分,原來佢只係默左大楷,無默細楷,又錯了些字 所以唔合格 。今個星期四默課文都唔知點算

明天中默加油, 我叫 lamlam 記得溫習晒標點

默A-Z and a-z 前晚要 lamlam 留意寫靚D字, 告訴她字吾靚扣分呀, 婦口婆心。 字吾靚扣扣扣扣分。 她取了 100 分呢

原文章由 1314 於 07-9-17 09:59 硐表
zoeskf312:

已pm給你。有一晚問阿囡識左幾多個同學仔,佢數左好幾個名出黎,其中一個係你個囡呀!我囡是18號。等我今晚番去同佢講先。
係呢,你個囡點書溫成點?週末同個囡溫中英文默書,佢D中文OK,英文就....佢幼稚園時都只係默單字, ...
LamLam mama

你們怎訂校服數目? 訂校呔數目? 訂校褸定棉褸? 兩樣也訂
LamLam mama

zoeskf312:

你都好呀,我個囡靜係correction都要寫4次呀!

夏季校服我就買左兩條裙同兩條呔,運動服就只一套。我報了創意舞蹈班如收了就要星期三同星期四都穿運動裝上堂,可能要買多一套了。至於校褸或棉褸,我諗只會買校褸,因為香港冬天依家都唔係咁凍啫。

你地訂飯定帶飯?我囡早就話要食住家飯,因佢唔鍾意食菜呢

[ 本文章最後由 1314 於 07-9-17 18:03 編輯 ]

1314 mama

夏天的校服的數量和你一樣, 而冬天校服, 你的意見我會作參考   lamlam 也要求帶飯食喎
LamLam mama

今天我忘了為 lamlam 穿運動服
LamLam mama

原文章由 zoeskf312 於 07-9-17 21:56 硐表
今天我忘了為 lamlam 穿運動服

zoeskf312:

咁老師有無寫手冊呀?

尋晚問阿囡點解默漏左細楷a-z,係咪唔夠時間寫,佢話係,今日中默又唔知點嘞,尋晚同佢默都仲記得,睇下今日點....

你地囡囡有無話常識堂要帶D鹹、甜、酸、苦味既食物番去。阿囡星期日話老師要佢地準備,點知尋日問佢上堂有無食到又話無,但係食物盒內又無左D,都唔係咪佢小息時食左

1314 mama

無寫手冊喎! 但 lamlam 說坐著看同學玩豆袋, 她們玩得很開心 :cry:

lamlam 也同樣說帶D鹹、甜、酸、苦味既食物番去, (她只說老師說帶) 帶了兩天, 同樣在袋內 ?? 問她為何未用 lamlam 說不知道。

今天有冇見到通告 〝中、英、數 學習提升課程〞 什麼來的
你們會否參加。

點解有未完的通告

原文章由 1314 於 07-9-18 09:39 硐表

zoeskf312:

咁老師有無寫手冊呀?

尋晚問阿囡點解默漏左細楷a-z,係咪唔夠時間寫,佢話係,今日中默又唔知點嘞,尋晚同佢默都仲記得,睇下今日點....

:cry: 你地囡囡有無話常識堂要帶D鹹、甜、酸、苦味既食物番去。阿囡星期日話老師要 ...
LamLam mama

zoeskf312:

個中英數提升課程睇落係學校既IT搞既,似乎係用電腦做D練習呀咁,我見佢話會包括考試、測驗等模擬練習,又唔駛花額外時間(唔知係咪安排在最後個堂導修上),都考慮緊,反正25號先交回條。
另外個節奏樂班我就報左名,之前報既創意舞蹈班張cheque已過左數,應該係收左,但女童軍又未知中唔中,見佢都係星期五放學先上,所以報埋呢個(因為又話多人要抽簽,都未必抽中)。

1B尋日既中文功課寫住書本P.15-16,但係P.16係聆聽,要聽帶先做到喎,老師有寫錯呀?有無人知點解?

Dear 1314,

但我記得昨晚宜璟係做書p.20-22, p.20仲寫錯字! 睇到你話P.15-16先至上網睇,老師又真係寫P.15-16(同maths功課的頁數一樣wow!)

校服方面,因為我家姐個女係小三插班生,佢問過舊生媽咪話棉樓好過校樓, 所以我訂了棉樓.

其他通告,我只訂了小小英語街,其他一律無訂,一來怕亞女無時間.二來吾想佢成日對住電腦! 

原文章由 1314 於 07-9-19 09:05 硐表
zoeskf312:

個中英數提升課程睇落係學校既IT搞既,似乎係用電腦做D練習呀咁,我見佢話會包括考試、測驗等模擬練習,又唔駛花額外時間(唔知係咪安排在最後個堂導修上),都考慮緊,反正25號先交回條。
另外個節奏樂班我就報左名,之 ...
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

係呀,佢Daddy朝朝都帶佢返學,然後自己再返工.你係邊度見到佢0地阿? 我個女都有話要自己帶飯,因為佢怕自己食吾晒會俾人閙...結果我都係幫佢訂飯.

原文章由 1314 於 07-9-17 14:39 硐表
erica_chn:

在內聯網見到你家電話了,我將本人電話pm給你。我好似每朝都撞見你老公送囡囡返學的,是嗎?

我老公今日lunch時去接囡放學,見已派回上星期英文默書(A-Z和a-z),點知我個囡得45分,原來佢只係默左大楷,無默細楷,又錯 ...

erica_chn:

你囡囡尋日手冊點寫?我個囡就係寫漏左中文,所以check唔到,下次真係要打電話俾你地問下先得。

我今朝又在校門口見到你先生帶囡囡返學,第一次撞見你囡囡,原來是個肥妹仔,我就係嫌個囡太瘦呢,佢由年頭到依家都仲係得 20kg無重過。其實好想"lau"你先生傾計,但又驚佢唔知我係邊個。佢放學點返屋企架,邊個湊?

lamlam 的中文是書 P20-22 and 紙 (a) 喎, P15-16 是數學喎 。但我冇對電腦喎。

昨日我和宜璟的爸爸 say hello   咁放學是坐校車定誰接呀!

棉褸好過校褸嗎? 我怕厚選了校褸 點解冇得睇 sample !

lamlam 收了國語課外活動和英文集誦比賽老師選了 lamlam 參加。

原文章由 1314 於 07-9-19 09:05 硐表
zoeskf312:

另外個節奏樂班我就報左名,之 ...
LamLam mama

我當然在 11K 天虰巴士站見到宜璟爸爸和女女阿
LamLam mama

原文章由 zoeskf312 於 07-9-19 19:19 硐表
lamlam 的中文是書 P20-22 and 紙 (a) 喎, P15-16 是數學喎 。但我冇對電腦喎。

昨日我和宜璟的爸爸 say hello   咁放學是坐校車定誰接呀!

棉褸好過校褸嗎? 我怕厚選了校褸 點解冇得睇 sample  ...

今晚要補做番中文書先得。我有同事女兒讀小六,佢都話棉褸好過絨褸,後者質地太硬,佢買左都無穿過幾次。所以我最後改選棉褸,好在星期四才收通告。

佢手冊係寫p.20-22;  你可以叫芊芊打tel俾佢,因為我放工後再搭埋”1”巴士返到屋企都已經8點la!
宜璟有30kg...(各有各好la... )  放學由工人姐姐接, 因為呢間學校既校車無單程. 如果宜璟抽吾中大提琴班, 下過月就再問佢搭吾搭校車.   
‹ 上一主題|下一主題