用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 91網-你地派左邊間呀?
樓主: SUNNY媽
go

91網-你地派左邊間呀? [複製鏈接]

Re: 91網-你地派左邊間呀?

ppson,
為什麼very down??? 其實蕭漢森唔差 .......
1) 升英中約 45%
2) 派第一志願約 50%
3) 小一會用普通話教中文
而且, 有朋友的補習老師也說這所學校的學生讀書會開心一些, 試想想, 如果小朋友不喜歡上學, 那會有好成績?? 我亦讚同學校如果近屋企會更好! 用2小時來返學(來回), 實在太浪費時間了, 倒不如讓他們開開心心返學吧 !!

SUNNY媽

htcmama,
好同意妳的說法, 大家一齊努力啦!!!      
SUNNY媽

簽名被屏蔽

joeykcwu,
你決定讀唔讀蕭漢森??
SUNNY媽

htcmama,

兩睇啦!  我諗我老公(包括大多數Daddy)某程度上比較清醒呱!  所以佢always提醒我小朋友要的是<童年>, <童年>係應該開心的.  <童年> 唔開心, 就唔係<童年>喎!!     

htcmama 寫道:
winice, 咁睇來d老公原來仲識諗過我地, 因為我老公由放榜嗰日開始已經成日同我講呢番說話, 講講吓都比佢同化咗.     又見到d媽咪好似好唔開心同好灰咁, 所以都好想鼓勵吓大家.

htcmama,

叩門已失敗了, 學校門外已貼額滿, 我在年初開始已多次致電學校何時可申請叩門, 她說不會有叩門位, 但我都唔明點解在自行收生時只收80位, 派位時收80位, 但去年學校有179位學生. 即有人叩門成功.   那19位學生在那個時候收生的呢?    好似有點黑箱作業.

hi, bowling68

same......Do you wait Po Leung Kuk Chee Jing Yin on 12/Jun call back? ha ha.........

olkan, 唔好失望了, 好好預備小朋友入小學好過啦. 其實放榜前我都有打過去問, 佢地已經講到明佢地無叩門位架, 不過d家長對佢地好有興趣, 寄好多profile過來, 不過我地都會睇嘅. 我覺得佢地太絕情囉, 所以寄都無寄去試, 費時d心機比人當垃圾. 講真出面再top的學校都會有叩門位啦, 佢d位真係唔知留番比邊個.
咁你係咪決定會讀田家炳呀, 定係有其他backup? 你註冊時有無選入讀普通話教中文的班? 不過可能要抽到先可以入, 因為暫時得1-2班, 嗰時去聽講座, 個校長話如果效果理想先會再加開.

hi,  sunny媽. yes, 一齊努力吧. 加油. 你仲好啦, 有得swimming,    
我地繼續keep住上來交流吓唔同學校的學習情況, 知己自彼嘛, 跟住我地一齊百戰百勝,    
係呢, 你地係咪所有班都轉左用普通話教中文喇.

hi bowling68, 2001anson, 你地係咪已經in咗等6/12confirm呀, 因為我地有d同學仔都叩咗門, 不過要6/11(仲好似係下午)先有得in呀, 我想幫佢地收吓風.

第一"一呂"唔得....派咗去"胡上" , 因為想讀全日, 雖然知道胡上將於08轉全日, 但我問過, 需要視乎沙角校舍工程進度,所以都去咗一呂交Profile先, 其實係唔係冇機會in....太多人爭      :

除左 朱正賢 仲有冇其他學校叩門有回覆.      

dofki, 有朋友仔去叩胡下, 即時收左. 佢問校長會否08轉去沙角, 佢答話多數轉唔到, 因為政府仲未批出筆錢來做改善校舍工程(我又唔明, 其實沙角已經加建左仲吉左起碼2年了, 佢地申請筆錢仲唔細, 成幾千萬(可能買其他設備啩). 其實再咁拖落去, 好影響上下午班的收生人數的. 真係唔知佢地點諗. 呢間學校由我朋友個囡讀一年班開始講緊想轉全日制(當時講因無校舍, 轉唔到)到而佢都準備升小五了(有校舍又話未批到錢), 希望佢地儘快搞掂啦. 如果08轉唔到, 好似呃左D家長咁, 因為可能佢話08會轉, 所以D家長先選番佢, 諗住都係返一年半晝啫, 點知又.....

Hi htcmama,
原來游泳課要三年班先有, 但可參加課餘活動學定先,  
而中文已確定用普通話教喇.
今日亦參觀了校舍, 你地會唔會有家長日俾你地了解吓間學校??

SUNNY媽

sunny媽, 做咩咁夜都唔訓呀   
咁都好, 而家學定先, 第日可以學以至用,    
我地6/23有編班試, 也在當日有家長會, 比我地了解吓學校及佢地嘅課程, 仲可以發問吓咁.

Htcmama / Anson2001

My daugther was  叩門 admitted by 朱正賢 (PLK CJY) last year, now in P.1.   

And even if interview was failed,   You can even tried to apply PLK CJY in mid Jan. 2008 for the 2nd term,
as I knew my daugther's class, there was ONE new student admitted in the 2nd term (FEB 2007).

Jumego,

Re: 仲有冇其他學校叩門
Pooi Kei  &   Siu Hon Sum

Good LUCK !

我星期六都有去蕭漢森家長日呀, 仔仔好鐘意間學校呀,因為未入學校前已經有個足球場同籃球場吸引左佢啦,學校既教學我都好滿意呀!尤其英文個part,分開小朋友既程度黎睇書係好好架, 雖然三年級先有游水堂,不過都可以自己參加游班呀!!

蕭漢森 幾好架,   囡囡個舊同學仔讀得幾開心.

禽日主任話30/6會有個臨床心理學家同小朋友見面,認識小朋友既性格而分班,咁又幾好喎, 我唔多同意小朋友考編班試囉! 唔錯

htcmama,
哈哈, 你又係咁夜!! 忙咩野??

wendy_lwy,
英文由外籍老師上PE Lession 是否由 P.2先有 ? 聽完唔記得漆 !! 如果係, 咁 P.1 點呀, 漏佐問校長 !!

我仔仔一見到個游泳池就話好鍾意間學校啦, 但因為趕時間走, 佢還沒有見到個足球場 ...... 因為佢以為可以跟我一齊參觀校舍.

基本上聽完校長既說話都放心俾佢係呢到讀書, 因為覺得校長好落力為學校增值, 又好想小朋友讀書開心.

SUNNY媽
‹ 上一主題|下一主題