用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 一般收入的家庭會否讓子女讀國際小學
樓主: leechang
go

一般收入的家庭會否讓子女讀國際小學 [複製鏈接]

Re: 一般收入的家庭會否讓子女讀國際小學

YYYY:

我都希望送BB到國際學校,但家庭收入唔高,請問國際學校如何收費呀,同埋家長英文唔好會唔會同學校配合唔到 & 父母壓力會唔會好大?
照片 081
照片 100
picture[img align=right]http://photo.mybb.hk/albums/KiraKwok/MyBB_021.thumb.jpg[/img]

Hi yyyy
Can I know whether your girl's school has debentures?  And can you PM the IS name to me.  Thanks a lot.

HK$60000 Debentures.

matmatmama 寫道:
Hi yyyy
Can I know whether your girl's school has debentures?  And can you PM the IS name to me.  Thanks a lot.
該用戶已被刪除

H&A,

妳小朋友仲細,可以慢慢搵!4歲才入學的!

我囡囡間學校在"國際學校"版面第一版,我成日都同個度d媽咪分享架. 得閒妳去browse下啦!

H&A 寫道:
yyyy,
其實我真係想知道下你囡囡讀邊間is, 希望你可以講比我知, 因為對我同自己小朋友搵學校都有幫助     

zoehui2000,

我囡囡間學校,幼稚園6萬幾一年,小學7萬幾,中學出年先有,未知幾錢.

報名費1千,入學費1萬,每年4千levy費,書薄費每年約1千.(全部上年資料)

我的英文so so,和家長傾計有壓力,與學校就沒有問題;小朋友就沒有問題;

zoehui2000 寫道:
YYYY:

我都希望送BB到國際學校,但家庭收入唔高,請問國際學校如何收費呀,同埋家長英文唔好會唔會同學校配合唔到 & 父母壓力會唔會好大?
該用戶已被刪除

Dear yyyy,

You really so nice to talk with, many thanks ! and always patient to answer all the question here.

We are planning and hope my son can get in SIS easily?!
conton :-?

Hi, yyyy

Does your girl join the chinese dancing & chior at the same time ?  Can you share how do you keep / brush up the stardard of the chinese language of your girl, especially in writing and comprehension ?

Thanks,
ngtw

hi zoehui2000,

家庭收入唔高, 唔代表你唔可以送小朋友入國際學校讀書, 我個人認為要視乎你肯投放幾大portion既資源係小朋友讀書上, 當然都要考慮你既入息是否穩定.

zoehui2000 寫道:
YYYY:

But Tsang said that even family with kids studying in private kinders have monthly income of over $100,000!!!  So if studying in IS, we should have monthly income of at least such amount or even double!!!  He is so sick!

行政長官曾蔭權(相關新聞 - 網站)表示,讀私立幼稚園的人士不是中產,他們是很高薪的,月入應有逾10萬。

曾蔭權出席電台節目時表示,他認為,新一份施政報告不可「包羅萬有」,要重點說出他想做的工作,如保持經濟活躍,生活好一點,做好環保,家庭有聚力。

他指出,他推出的學券制已令9成幼稚園學生受惠,涉及8成學校,只是約300間私立幼稚園不能得到資助。他指出,讀昂貴學費私立幼稚園的人不是中產,他們是很高薪的,月入應有逾10萬,而他心目中的中產的月薪是3至4萬元。他回想自己當年做高級政務官,月薪2萬多元,孩子讀幼稚園每月只是300多元學費。

一名女聽眾致電投訴,她家庭月入3至4萬元,小孩讀私立幼稚園,當知道自己不能受惠於學券學,感到很愕然。她反問曾蔭權為何不為中產減稅。

曾蔭權回應稱,他們已做了研究,知道受惠的人數,而部分私立幼稚園亦正考慮轉為非謀利。至於減稅問題,他表示,財政司長每年均會作出考慮。

mr tsang 個腦壞左, 佢應該搵d 馬仔去各local school / is 做下research, 不應斷估....又或者問下佢d高官手下, 月薪過10萬大元既而子女讀緊既local school 名校既都肯定大把啦...., 而子女係 is讀書既家長唔一定有10萬大元月新, 但肯定係對政府教育政策失望既一群人 (我就係其中一個).....

florence,

請問妳知唔知我地間學校會否受惠? 我地係非弁利,但係係國家幼稚園,又好似要限定全年學費唔可以超過2萬4,是否真的?

我仲以為細個個會受惠添! 如果唔可以,真係唔公平;我地呢d睇醫生又唔去公立;又唔讀local school,稅又要交足....

florence 寫道:
mr tsang 個腦壞左, 佢應該搵d 馬仔去各local school / is 做下research, 不應斷估....又或者問下佢既手下, 月薪過10萬大元既而子女讀緊既local school 名校既都肯定大把啦....

hi yyyy,

是真的, 我尋日聽完都知呢份報告既內容唔關我事, 我地無得受惠.

yyyy 寫道:
florence,

請問妳知唔知我地間學校會否受惠? 我地係非弁利,但係係國家幼稚園,又好似要限定全年學費唔可以超過2萬4,是否真的?
[/quote]

Tsang is really
non-sense
non-sense
non-sense

He should update his knowledge on the education market price , market situation first

so stupid
~~~

ngtw,

佢係同時有2個CCA,相信妳都知choir要晒2日,chines dance就在星期一;老師好好,比佢星期一上chines dance,星期三才choir,妳都知每日早上上堂前都要練chior,因為咁,我個女唔搭校車,佢覺得校車太遲返到學校,日日要我送佢返學,7:25am就要到啦!

今年仲跨張, 佢有3個CCA,佢無參加chinese dance,但art-club老師邀請佢入會(佢好喜歡art);又被邀請參加奧數訓練,又唔想放棄chior,所以樣樣都參加;chior老師唯有比佢星期一奧數,星期三隔個星期chior和art. 佢好開心.一次過滿足三個願望.

記得1年班時問佢,如果見到一樣野, 佢個腦出現係中文定英文,佢話係中文,當時有d失望!

我想是環境,我地同佢講廣東話,我地的朋友同佢的朋友都是香港人,自細中文英文故事書都係一半半(依家英文書多d),佢甚至要求自己默金句時用繁體字,因教會的朋友係用繁體字,佢又從不與我們講英文,因我們同佢講廣東話.

佢雖然可以作幾百字的作文,老師話佢寫得太白;不過剛剛有一篇寫發惡夢就寫得幾引人入勝,我都有讚佢;

ngtw 寫道:
Hi, yyyy

Does your girl join the chinese dancing & chior at the same time ?  Can you share how do you keep / brush up the stardard of the chinese language of your girl, especially in writing and comprehension ?

Thanks,
ngtw

yyy:

請問你女女讀邊間學校呀?
(如唔方便麻煩你pm我)     
照片 081
照片 100
picture[img align=right]http://photo.mybb.hk/albums/KiraKwok/MyBB_021.thumb.jpg[/img]
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

>> 例如翻譯

do not worry,
you can get to know a few Chinese parents in such school, then they can help you as well

tuition expenses is the number one factor

this year my income dropped a lot,
i have pressure as well
~~~
‹ 上一主題|下一主題