用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位大抽獎(建議教育局)
樓主: rsx
go

統一派位大抽獎(建議教育局)   [複製鏈接]

10090 發表於 24-4-25 20:53
我有交税,但買唔起灣仔區嘅樓,點解就唔俾我個仔抽皇仁,唔明

唔使買灣仔區嘅樓。可以租。
租唔起灣仔區嘅樓?HK2區租金由>萬元(平過供樓。劏房甚至<萬元。)到>10萬元都有,豐儉由人。
跨境學童(雙非學童,父母無交稅)和非灣仔區(父母有交稅)都可以申請皇仁(同有冇交稅無關)。
如果皇仁書院無收你張自行申通表?或是,教育局唔畀你抽甲部(取消甲部申請)?小學老師唔處理你張升中(甲/乙部)派位表?可以向教育局投訴,甚至致電東張西望。

10090 發表於 24-4-25 20:53
我有交税,但買唔起灣仔區嘅樓,點解就唔俾我個仔抽皇仁,唔明

突然間,又諗到,插班到HK2區小學,由SJPS 到北官(雲景道)都可以申請,只要有學校收就得。唔理你住邊區?買樓還是租樓?咁咪將本區變為灣仔區。

曾經,寶覺小學有一年,有6個男生升中上皇仁。美好願境

而家香港人上深圳玩, 都唔話遠! 甲部得幾個位, 但好多人唔介意遠少少呢!咁不如甲部大幅增加學額, 想近咪揀近囉. 香港有幾大, 之前夠話要搞本區就業, 舒援交通, 結果呢?再用分區只喺限制家長學生揀心儀中學的借口

kpc2015 發表於 24-4-25 22:35
而家香港人上深圳玩, 都唔話遠! 甲部得幾個位, 但好多人唔介意遠少少呢!咁不如甲部大幅增加學額, 想近咪 ...

每位學生都應該「盲抽」!不分區域,不分男女,不分成績(取消呈分),取消直系學位。
大同世界, 全港學童(不論Band 1-3,不理有冇交稅)升學純靠彩數:100%盲抽!公平對待!

同樣,現今社會講求男女平等,全港學校都應該不分男校或女校,只有男女校。女孩子應享有權利抽皇仁。男孩子亦可以抽庇利羅氏。

kpc2015 發表於 24-4-25 22:35
而家香港人上深圳玩, 都唔話遠! 甲部得幾個位, 但好多人唔介意遠少少呢!咁不如甲部大幅增加學額, 想近咪 ...

香港有幾大!小一申請都應該取消分區,限制家長學生揀心儀小學也是借口!

piyohk 發表於 24-4-25 23:02
香港有幾大!小一申請都應該取消分區,限制家長學生揀心儀小學也是借口!
...

小一又唔同吧!中學遠啲都可以自己返學,小一可能令某幾區交通擠塞

我諗直接增加自行及甲部比例就夠,加幾多就真係要傾,共佔50%也可以吧!

rsx 發表於 24-4-26 08:51
小一又唔同吧!中學遠啲都可以自己返學,小一可能令某幾區交通擠塞

我諗直接增加自行及甲部比例就 ...

小學校巴、保姆車服務點到點,上車就睡。
而且運輸處、校巴和學校是要協調當中運作,應該無交通擠塞。突發交通事故,就無得預計。
家長學生都有心意學校,尊重意願,人人平等,任何剝削借口也不可。小學派位機制也不應分區。

rsx 發表於 24-4-26 08:51

我諗直接增加自行及甲部比例就 ...

35%唔公平!有交稅,就可以選啦。
50%也不公平,100%開放給全港,才不會產生geographic discrimination。而且,呈分banding ,亦存在discrimination。
支持盲抽,不分區域,取消呈分/計分⋯⋯大同世界,人人有份。

多人揀某校某區小學, 原因都是該校有龍中, 該校升中好, 該區校網靚.  如果, 小學升中學, 如盲抽, 合國情, 好多家長應會揀返就近小學. 既然中學都再抽, 為什麼咁細個都捨近求遠呢?  升中制度直接間接影響到家長揀小學揀幼稚園...但盲抽, 影響到傳統名校,直資,樓價...太多利益持分者, 政府或會話依啲小學野唔好搞到咁大件事啦!

piyohk 發表於 24-4-26 09:25

35%唔公平!有交稅,就可以選啦。

曲直要聲明,唔知你係咪講反話

贊成盲抽. 小學生即時無哂壓力! 還我童年

cafeva 發表於 24-4-26 10:27
贊成盲抽. 小學生即時無哂壓力! 還我童年

咁升大學都可以盲抽、出嚟做嘢都可以盲抽、請高官或CEO都可以盲抽添

rsx 發表於 24-4-26 10:32
咁升大學都可以盲抽、出嚟做嘢都可以盲抽、請高官或CEO都可以盲抽添
...

支持

rsx 發表於 24-4-26 10:21
曲直要聲明,唔知你係咪講反話

直⋯抄⋯樓上各議見。

支持男女平等,人人平等,!不分男女,不分年齡,不分地域界限,全港一體化!

連阿爺提倡嘅就近上學,都唔敢跟隊。

醒目開學勳章 王國長老

piyohk 發表於 24-4-26 09:16

小學校巴、保姆車服務點到點,上車就睡。

到時每間學校,校巴都要走勻18區
校巴公司會直接話唔做,根本做唔到

Charlotte_mom 發表於 24-4-26 11:05
...

18區,又係喎。
都係好事,促進經濟!

Cisssy 發表於 24-4-24 10:22
唔出奇,擒晚潘生直播都話聽到有學校話唔跟建議填表會唔派表

學校為咗谷高首三志願左右家長決定,都唔係第 ...
講真,當年我㨂小學時,曾經想㨂某小學A,後來睇睇下見佢首三志願率好高,比全港平均高出很多,我覺得唔合理,從而推測學校並不是學生利益放首位,最後就無㨂佢。雖然當時有人覺得我諗多咗,但而家聽返其他家長講升中,無後悔咁決定....
如果家長可以明白首三志願成功率根本意義不大 (當然又唔好太低,太低代表學校可能估錯晒banding),用腳投票,希望可以改變到某些小學的做事手法......

Charlotte_mom 發表於 24-4-26 11:05
...

辨法總比困難多。做到,夠人頭,有錢賺,可以傾傾。

...

本區盲抽都得.支持就近上學 只要盲抽, D學校就無分別

外星朋友 發表於 24-4-26 11:08
講真,當年我㨂小學時,曾經想㨂某小學A,後來睇睇下見佢首三志願率好高,比全港平均高出很多,我覺得唔合 ...

你唔會只看首三志願%吓嘛?加埋派位學校開名開人數才可以決定吧!

如果只有%而冇入邊間學校及人數,應該都唔方好野
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊