用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成績計呢五間大約點排(喇沙/高主教/St Joe/九華港華) ...
樓主: hkwcr
go

成績計呢五間大約點排(喇沙/高主教/St Joe/九華港華) [複製鏈接]

medicine 發表於 22-10-20 11:09
"藝術統計系"畢業的我,設想了一間虛構的中學,該校有逾7成的3322率.那麽聯招學位已經輕易達到逾7成(這點不難 ...

我一直都想問:呢兩間 - 讀香港大學專業進修學院和香港中文大學專業進修學院,係可以算入去叫做jupas3大嗎?
呢啲叫做:虛假陳述,定係擦邊球?

Arabellahk    發表於 22-10-20 15:39

rabbittwin 發表於 22-10-20 11:31
回覆 medicine 的帖子

我從來唔睇3322率,無意思~
3322率僅僅是基本要求.
同樣,入三大或八大,一樣可以是水泡科.

假如再玩統計藝術,就不得了,三大或港大率都可以是笑料.

medicine 發表於 22-10-20 10:47
那一間強,不同的人會有不同的睇法.有人覺得3大就是強,有人覺得專業更重要.
講到底,都係睇預計自己乜料.覺得 ...
夠鐘食藥喇....

DD仔 發表於 22-10-20 11:38
我一直都想問:呢兩間 - 讀香港大學專業進修學院和香港中文大學專業進修學院,係可以算入去叫做jupas3大嗎 ...
應該叫擦邊.

medicine 發表於 22-10-20 11:20
立場行先.

上面個一間虛構的中學,比皇仁LS,不落下風.更是"藐視"林護和鄧顯.

邊個得罪你就慘了⋯⋯

medicine 發表於 22-10-20 11:42
應該叫擦邊.

點解係擦邊?明明係兩間院校?一間係正,一間係附屬

DD仔 發表於 22-10-20 11:46
點解係擦邊?明明係兩間院校?一間係正,一間係附屬
我们不会把成绩high light成唯一的指标”。学校更希望同学们注重学业的同时,也要重视学校的其他经历,参与更多的活动,发掘自己的兴趣,特长。培养具有反思、同理心和不断学习的学生.

無論乜學校,都是為了培養學生將來更好地服務社會,造福人類.為建設香港增添微薄之力.不應以學校來標簽學生.

無敵未?

medicine 發表於 22-10-20 11:51
我们不会把成绩high light成唯一的指标”。学校更希望同学们注重学业的同时,也要重视学校的其他经历,参与 ...

梗係無敵啦,幾咁高尚嘅情操,如果我喺現場聽,我都會好似大陸歌唱節目d觀眾咁流眼淚⋯⋯

不過你都未解釋「點解係擦邊,而唔係虛假陳述」喎

DD仔 發表於 22-10-20 11:57
梗係無敵啦,幾咁高尚嘅情操,如果我喺現場聽,我都會好似大陸歌唱節目d觀眾咁流眼淚⋯⋯

不過你都未解釋 ...
假如被人投訴到某局,追究到底,咪話筆誤咯.

7成的jupas,無疑問吧?另外非jupas的同學入讀該兩學校.統計時,分母出錯.應該是港大of全部學生,過骨未?

medicine 發表於 22-10-20 12:07
假如被人投訴到某局,追究到底,咪話筆誤咯.

7成的jupas,無疑問吧?另外非jupas的同學入讀該兩學校.統計時,分 ...

嗰兩間只係提供Associate Degree, 所以如果避免出術,學校公佈時應該寫
Jupas Bachelar’s Degree Program - xxx大學 10%, yyy大學20%
Jupas Associate Degree Program 20%
High dip 20%
Overseas 30%
Total 100%
人數=100人

DD仔 發表於 22-10-20 12:15
嗰兩間只係提供Associate Degree, 所以如果避免出術,學校公佈時應該寫
Jupas Bachelar’s Degree Program ...
林護,鄧顯咪就係甘樣輸給了"虛構的中學"咯.因他們太詳盡,一目了然.

SKH Lam Woo Memorial Secondary School

HKDSE 2022 Results | HKTA Tang Hin Memorial Secondary School

medicine 發表於 22-10-20 12:21
林護,鄧顯咪就係甘樣輸給了"虛構的中學"咯.因他們太詳盡,一目了然.

SKH Lam Woo Memorial Secondary Schoo ...

鄧顯冇寫Sub degree or asso degree, “Others” - 即是asso or high dip?
呢兩間都好詳細,好透明。
地區超級名校,零舍不同
對比下,一些食老本嘅傳統名校就顯得日落西山,英雄遲暮

DD仔 發表於 22-10-20 12:32
鄧顯冇寫Sub degree or asso degree, “Others” - 即是asso or high dip?
呢兩間都好詳細,好透明。
地區 ...
有可能.

我是成績派(即以結果為目標).至於過程,可以好唔同.比如活動等等,純粹興趣而已.

medicine 發表於 22-10-20 12:38
有可能.

我是成績派(即以結果為目標).至於過程,可以好唔同.比如活動等等,純粹興趣而已.

只有成績才是最客觀嘅資料可以比較學校質素,正如小學升中結果一樣。
其他乜嘢「發掘興趣了潛能、培養興趣特長、反思、同理心、造福人類等等」,一般幼稚園都已經做緊….

DD仔 發表於 22-10-20 13:02
只有成績才是最客觀嘅資料可以比較學校質素,正如小學升中結果一樣。
其他乜嘢「發掘興趣了潛能、培養興趣 ...
還有一個辦法,買了幾隻手機,開多幾個(電話)台,注冊不同的會員號,可以好多同聲同氣的同道中人,一齊從而聲勢浩大.

PS:不要用同一個WIFI哦.

medicine 發表於 22-10-20 13:17
還有一個辦法,買了幾隻手機,開多幾個(電話)台,注冊不同的會員號,可以好多同聲同氣的同道中人,一齊從而聲勢 ...

只要喺家長群裏面號召吓,應該有人會響應,唔難。
要保住自己學校嘅地位,係咁話裏面嘅教育有幾咁高尚,但呢樣野同「disclosure of DSE results」有乜衝突呢?我都唔明背後嘅邏輯係乜嘢?

DD仔 發表於 22-10-20 13:26
只要喺家長群裏面號召吓,應該有人會響應,唔難。
要保住自己學校嘅地位,係咁話裏面嘅教育有幾咁高尚,但 ...
係唔難,
但難得的是思維,都要打好多字,記住甘多野,唔容易丫.

"校長"在家長會上的答問,都要錄音先得.

還有一個邏輯,既話主要900名學生家長滿意就得,何需長篇大論擺出來?

既話不想學生家長話僅僅注重成績,何須講牛劍或X大?家長會統統講理念,進行思想教育咪得咯?!

medicine 發表於 22-10-20 13:39
係唔難,
但難得的是思維,都要打好多字,記住甘多野,唔容易丫.

係喎,難得間學校教育咁高尚,不如叫辦學團體搞多一間大專院校,直升一條龍,到時咪冇人會challenge公開試成績,而高尚情操又可以繼續培養學生,直到廿幾歲,出嚟造福人類。
好過依家要捱一些世俗眼光,成日俾M家長單打,在紅塵中鬱鬱不得志

睇入大學分佈其實好複雜, 要留意番每年JUPAS同SSSDP包括D科學府同咩科
不過好似近兩年, 因為有NMTSS既關係, 8 大經JUPAS 派既AD/HD科目已經越嚟越少, 2021年好似得番CityU 同 EdU 各開一科, 2022年有幾多科就真係唔記得了

SSSDP同都會大學, 有部份經JUPAS 派, 有部份自己考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 22-10-20 11:12
個人覺得QC比LS更難自行.

因位少,及只能靠自行和幾個叩門位打業績.LS卻有一班小學生(包括插班生),基於統計 ...
你覺得ls 小學生普遍會俾qc 果區的band 1 仔勁? 但成績出到黎又好似qc 佔優,難諗難諗。

to DD仔
其實而家新界出qc 都好快架,同出ls 只差15分鐘車程
‹ 上一主題|下一主題