用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國大學是否參考IGCSE 成績?
樓主: myfanwy
go

[英國] 英國大學是否參考IGCSE 成績?   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 22-10-23 17:47
PG OK咪得囉,唔好rely on GCSE喇。

PG 當然重要, 但心諗, 人人PG都一樣時, 因為又唔使面試, 希望學校考慮下埋GCSE 成績
其實係一家四口子

waiyan2000 發表於 22-10-23 17:06
如果想入番三大, 係咪a level要考埋中文?
ust唔使, cuhk hku 要second language (中文或其他) ( (I)GCSE/GCE AL

一家三口 發表於 22-10-23 18:03
PG 當然重要, 但心諗, 人人PG都一樣時, 因為又唔使面試, 希望學校考慮下埋GCSE 成績 ...
我嘅資料係UCL同ICL嘅admissions director(係我朋友)直接講我聽嘅。總之GCSE成績好冇分加,唔會增加攞到offer嘅機會。信就信,唔信就唔信啦。

無論如何,祝好運。

beastiebistro 發表於 22-10-23 18:10
我嘅資料係UCL同ICL嘅admissions director(係我朋友)直接講我聽嘅。總之GCSE成績好冇分加,唔會增加攞到o ...
所以有入學考試的大學, 才真係揾到學校想要的學生.

其實係一家四口子

一家三口 發表於 22-10-23 18:19
所以有入學考試的大學, 才真係揾到學校想要的學生.
都係㗎

cow 發表於 22-10-23 18:09
ust唔使, cuhk hku 要second language (中文或其他) ( (I)GCSE/GCE AL

if 有 IELTS... 係咪就等於second language

waiyan2000 發表於 22-10-23 18:33
if 有 IELTS... 係咪就等於second language

second language requirements in BU, CUHK, HKU
- a language other than English (英語以外的語文)

beastiebistro 發表於 22-10-23 18:10
我嘅資料係UCL同ICL嘅admissions director(係我朋友)直接講我聽嘅。總之GCSE成績好冇分加,唔會增加攞到o ...

如果GCSE考得普通,唔知會唔會扣分?

kct18 發表於 22-10-23 19:09
如果GCSE考得普通,唔知會唔會扣分?
我諗睇下差成點,同埋報咩大學咩科...

一家三口 發表於 22-10-23 18:03
PG 當然重要, 但心諗, 人人PG都一樣時, 因為又唔使面試, 希望學校考慮下埋GCSE 成績 ...
PG 一樣, Personal Statement 同 reference letter 都唔同

cow 發表於 22-10-23 19:05
second language requirements in BU, CUHK, HKU
- a language other than English (英語以外的語文)

即係要考定中文?

waiyan2000 發表於 22-10-23 19:30
即係要考定中文?

係囉,就係我上面講囉,要報香港嘅大學就要考iGCSE中文或者A Level中文囉。
斷估唔會專登走去英國讀兩年,跟住報香港城大樹仁卦?

beastiebistro 發表於 22-10-23 19:33
係囉,就係我上面講囉,要報香港嘅大學就要考iGCSE中文或者A Level中文囉。
斷估唔會專登走去英國讀兩年, ...

A level 中文唔易考

beastiebistro 發表於 22-10-23 19:33
斷估唔會專登走去英國讀兩年, ...

考 GCSE 中文得唔得架?

waiyan2000 發表於 22-10-23 20:37
如果一定要返香港讀大學,咁一係喺香港就要考iGCSE。

過去英國,假設你入到sixth form,都要睇學校肯唔肯幫你報返GCSE/iGCSE中文(機會唔大)。自己報考比較麻煩,因為要自己安排試場。

再唔係就係考中文A level。

waiyan2000 發表於 22-10-23 20:37
     得

斷估唔會專登走去英國讀兩年,跟住報香港城大樹仁卦?
每間大學都有佢特色, 只要唔係買學位就得. 城大獸醫也不差吧!

cow 發表於 22-10-24 09:06
每間大學都有佢特色, 只要唔係買學位就得. 城大獸醫也不差吧!
我冇話其他大學唔好。不過我「估」家長咁樣搞一大輪,又負擔埋原本冇諗住俾嘅英國sixth form學費再返香港,目標應該係三大啦。而且有幾多個會「咁啱」想入城大獸醫呢?

beastiebistro 發表於 22-10-23 20:42
如果一定要返香港讀大學,咁一係喺香港就要考iGCSE。

過去英國,假設你入到sixth form,都要睇學校肯唔肯 ...
返香港讀U真係要考中文? 早5/6年我識人外國返嚟用AL成績入HKU, 都係叫佢上番中文堂考番個試就得

我剛睇過HKU 2nd language要求

https://admissions.hku.hk/apply/international-qualifications/second-language-requirement

第一, 2nd language無話一定要係中文
第二, 中文以用 Chinese Proficiency Test (HSK) 成績代替
第三, 其實講明係有"Waiver Application", 解釋點解無2nd language

香港既大學都主要睇成績收人, 成績夠基本上都唔難waive 2nd language (尤其係香港人身份)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-24 12:32
返香港讀U真係要考中文? 早5/6年我識人外國返嚟用AL成績入HKU, 都係叫佢上番中文堂考番個試就得

我剛睇過H ...
可能你啱。家長自己衡量是否「博」下...

大家睇翻「context」。相信讀到中五轉去英國讀sixth form,除咗中文同英文外都唔likely有其他language。sixth form先去學另一個language唔係咁make sense。

‹ 上一主題|下一主題